-->

Daisypath - Anniversary

~T.e.a.c.h.e.r.T.a.d.i.k.a~

'lg ok dari yg hanya jd cikgu tadika 2'...pergh mantap punyer ayat...kenapa salah ke perkerjaan sbg seorg ckgu tadika?hina sgt ke golongan kami yg bekerja HANYA sebagai guru tadika?xde maruah ke kami sbg seorg guru tadika?pekerjaan apa yg lebih murni dr menjadi seorg guru?walaupun guru tadika tetapi kami tetap dipanggil teacher oleh ank murid kami..dan kami menyambut hari guru dengan dihujani oleh hadiah2 serta ucapan terima kasih dr semua student n also their parents yg menghargai pengorbanan kami mendidik anak2 mereka hinggakan kanak2 yg baru mencecah 4yrs sudah boleh membaca dan melakukan routine serta bacaan dlm solat dng bagus dalam masa hanya setengah tahun sahaja!!!menjadi seorg guru tadika sekarang memerlukan kepakaran yg bukan sikit..sbg contoh nowdays all the kids yg nak masuk standard 1 pun have to go thru an examination utk penentuan class...mmg superb r..aku dulu xde pun exam pape sbb normal bdk cant read at age of 7 tp skang ni kalo nak naik jek std 1,the kids must know how to read..kalo masih xleh baca ckgu sekolah tu mesti tanya, dulu tadika ktne?ckgu tadika x aja reading ke?so ni la peranan yg sgt besar sbg seorg guru tadika..sebab tu ler kat my tadika bdk umo 4 thn kalo baca masih dalam keadaan merangkak teacher2 ni akn dok ulang 2 3x until the kids are fluently in reading..if not mmg akn stay kt page tu until the end of day...


menjadi seorg guru tadika memerlukan kesabaran yg bukannye sedikit..n xsemua sanggup tanggung beban sbg seorg guru tadika dan disebabkan itu juga guru tadika silih berganti..despite of money factor mereka xsanggup pikul tanggungjawab itu..hanya golongan yg betol2 ikhlas mendidik anak2 bangsa shj yg akn bertahan dan boleh memikul tanggungjawab sbg sorg guru n jng nk hina mereka jika mereka mampu bertahan lama dng mengatakan tiada tmpt bg mereka dlm company besar2 private sector!!korang igt zmn sekarang hanya berbekalkan SPM shj dh layak ke utk menjadi guru tadika?if u think that way u better think it twice.it takes more than that believe me...

seandainye semua nemos2 terlupa lets check it out check it out and refresh mind semua...bring all the memories back then..xkira r good neither the bad one kn...as long as it is our pre school memories...

flash back begin....oh ye kena state that this stories is from my past experience..kalo de korg2 suma nk story gak psl ur kindy memories u r most welcome to leave a comment down there...


as for me i stat tadika pd usia 5yrs di tadika KEMAS..n that KEMAS is managed by my mak angkat sendiri yg terletak di Jasin,Melaka.so bila blk kg jek mmg aku akn melekat terus r..kali lain mak ak blk kg baru ak ikut blk melaka balik..pasal sekolah apa ada hal..sekolah mak agkt sendiri..so sukahati sedap aku jek ler nk g ke xnk..huahua...aku pergi dan balik sekolah nek keta putih(ala xigt apa nama jenis keta ye) handbreak di bwh tmpt radio lg..mmg old skul giler keta tu..so bila pergi balik ngn bos makanye mestiler ak jek student yg tertinggal dlm kelas tu..kdg2 dtg cenekil aku ajk ler mk agkt ak ke JUSCO melaka..tp xpenah dilayan der..huahua..mmg sadis btol kn?tp tolong jng nk HAPRAKKAN mak agkt ak lak...she doing what sthe think is best for us..yela ank org kn..kang xpsl2 mk ak riso lak ke apa..pas2 ak igtler yg ak ni da r dikenen2kn ngn sorg mamat yg belajar kt situ gk..oh tp i xigt ler nama that mamat...plus bdk kecik..xelok bermain cintan cintun ni kan...tp mmg apa yg aku igt mkn jek best kt KEMAS ni..yg len2 ak mmg xigt...

meningkat setahun usia aku 6tahun, ak school kt TASKI ABIM lak..ha kau..arqam nye kot..mmg xleh lupa r kn..ko kena pakai anak tudung ari2..pastu adalak sorg guru tu siap pakai purdah lg..n yes she amazingly beautiful without that purdah...time mengajar mmg ye akan bk yenye purdah..so kami all the student mmg ler dpt tgok mukanye full..makan pun best gk kt sini...tp ak pn xigt apa yg ak blaja kt sini..hehehe..tapi yg aku akn igt sampai bila2 yg bagusnye masuk abim ni..apa doa ak x hafal?mmg suma doa r kn ak menghafal...cumanye bila naik std 1 di Kuching,Sarawak semua doa pun hilang...kecuali doa mkn!!kehkeh..astaghfirullallahalazim!!!

itu jekler kot citer tadika ak ni..n after ak story balik baru ler ak realize kenapa org memandang rendah kerjaya sbg seorg guru tadika..sebabnye KITA MUDAH LUPA..lupa tentang pengorbanan seorg guru tadika..lupa tentang achievment kita di tadika,lupa bagaimana behaviour kita spjg bergelar student tadika...n bahkan lebih teruk lagi manusia macam ak..nama teacher tadika pn ak xigt kecuali nama mk agkt ak tupun sebabnye ktorg still in contact..kalo x mmg kim salan ler nk hengat kn..

and once im involved dlm dunia awal kanak2 ni ler baru ak sedar, utk menjadi seorg guru tadika,SPM cert isnt enuf!!u need more than that..u have to have all skills.main skill ye of cos in educate pre school student..have to be good in sociology and psychology cos kena pandai tackle hati student psl this is their 1st time knowing school life..so mcm2 ragam r teacher nk kna handle kn..than u have to master in music & movement skill..have to be good in art & craft and also have to be good in cooking skill oh the important is you have to be good in nursing sebab student tadika ni bknnye spt kanak2 sekolah...luka sikit pun teacher kena sapu ubat even that was a scratch!!bila ada any bruises sapa yg tuam kalo x teacher tadika tu..apatah lagi kalo luka yg betul2 luka..yela kalo teacher tadika ni wat spt mana ckgu sekolah wat mmg tahan telinga la dgr dr parent time they all pick the student.silap2 haribulan akan terkeluar ayt 'I SEE U IN COURT'..hah kau..mmg jng main2 skang ni...in other words kalo boleh u must posses a master in education,a degree in sociology neither the psychology, degree in sport&recreation, degree in art visual,diploma

in culinary, diploma in nursing and any other academic background relates!!!


yes it took me first as a kindy teacher before i OWNED a kindy..so jng kata guru tadika dont have a future..cumanye ats rezki msg2..kalo cpt rezki smpi makanye they can have roughly 5digit monthly pay basis once they owned kindy!!!and after that yang asalnye HANYA cikgu tadika dan berjaya bergelar HANYA pengusaha tadika giving ways for those yg memerlukan pekerjaan..u bkn hanya buat duit semata tp turut melakukan amal jariah dng menyediakan pekerjaan bg mereka yg memerlukan serta menyediakan tempat bg kanak2 kecil mula mengenal dunia,mengenal mana baik mana buruk,mengenal siapa pencipta mereka,pencipta alam,mengenal kebaikan hidup didunia dan akhirat InsyaAllah...

so puhlis...dont underestimate kindy teachers based on their monthly salary!!some of them get pay more than diploma/degree holder at private sector!!yes money brings anything nowadays but money cant guarantee u for ur next world!!!

~a.d.i.o.s~

No comments:

Post a Comment