-->

Daisypath - Anniversary

Ramadhan's Homemade Cooking

amboi cik azni sejak dua menjak ni rajin pulak nk update blog...hikhik...tetiba jek datang rajing mengemas blog kan...

siyes talk aku bukanlah hebat dalam bidang masakan dan ak pn sebenarnye xdela suka sangat memasak bahkan aku sangat malas memasak..tp mengenangkan bulan puasa ni ak menjadi fulltime housesister dengan keadaan adik beradik yg ditinggalkan oleh ibubapa demi mencari sesuap rezki bg kami adik beradik dan tanggungjawab sebagai seorang 'KAKLONG' so tpksa la ak hadap di dapur..and then bila cik azni berkongpu didapur inilah hasilnye....

first day puasa nila hasilnye...TOMYAM POKTEK, TELO DADAR, KAILAN IKAN MASIN, TEMPOYAK, IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA, SAMBAL BILIS seta ulam ulaman...


Puasa ke2 pulak nila hasilnye: Bawal berasa rasa, BendiRadishCarrot bersambal, Terubuk Goreng n fresh timun

Puasa ke4: Ayam Goreng Berempah, Asam Pedas Terubuk dan Kang Kong Goreng Belacan
lepas tu aku terpksa berpuasa di Melaka jdnye tiada lg kongfu di dapur....hukhuk...tp semalam balik berbuka n maklang koling soh buka dirumahnye..etceli ye dah soh sekian lama tp mengenangkan weekdays kan adik2 aku susah la tadika budak dok blk lambat jek so kami pergi ler serang rumahnye semalam...so the hasil was.... 




Tomyam Steamboat

LaiciKang terkangkang..hehehee...lain2 gambo terlupa la pulak mau snap..heh!

dan pada harini ak mmg terasa dan sangatlah teringinnye mau makan trifle...so semalam dah siap2 beli barang2 and harini ku terjah dapur mak jemah..eh silap dapur mak aku ler...mahap mak..org gurau2 jek..tehee!


Trifle Meriah Cik Azni Jelita
meriah kan??terlebih buah pulak...hikhik...nak resipi yek??ok jng riso cik azni jelita mmg x kodokut ngn resipinye..so here it is...

Bahan-Bahan:

Mixed Cocktail Fruit
Swiss Roll 2 paket
tepung custard
cucu eh silap susu cair *malas nak delete*
garam
gula
jeli (beli jek yg nona punya)
stoberi
kiwi atau ikut suka anak tekak korang ler...

Cara-cara:

potong kek lapis eh silap kek gulung tu nipis x sangat
then susun atas bekas kaca PYREks korang  (ok bekas kaca jek) rapat rapat ye!
basahkan kek korang dengan air fruit cocktail tu sikit2 jek ..
pastu masak custard (3sudu custard setin susucair halftin air garam secubit gula 3scoop)
tuang custard yg dah likat keatas susunan kek korang tu..
then letak ler fruit coktail tu kat atas ye
pastu korang sejukkan lam peti ais bukan peti simpanan
pastu korang masak ler jeli ikut arahan kat belakang kotak tu
pastu agk2 dah mcm rata tu korang pour jek the jeli atas trifle tu..
susun atur leklok ikut kekretipan korang....mcm aku???huh!

SELAMAT MENCHOBA...

teaser 2

baby blue+pink

Well eventhough aku ni x creative but i love to do it all by myself..cantik atau tdk hasil wa redho sebab hasil tgn sdr! ahakz! tgh bz skang dengan D.I.Y nye hantaran...we'll see how it turn to be k?doakan ler hasilnye x menghampakan pihak yg akan menerima...
Oh lupalak nk gtau..this hantaran adalah untuk my one step closer ceremony dan as usual ak mmg suka keje2 las minit ni..heheehe..semakin dekat hari semakin ak rasa mcm banyak lak benda yg ak x wt lg...uwaaaaaaa *BigCry*
Published with Blogger-droid v2.0.6

What A Day...


First time kena berpuasa kat melaka this year...dahla dok sengsorang kat banglo ni..mmg berderau mak jemah rasanya...ada pulak bunyik cicak mutant yg maha hebat..mmg ak masuk jek dlm umah lantas menempatkan diri dalam bilik si AJAD dan terus kunci...sumpah gua haus malam td tp demi mengenangkan pelbagai bunyik yg mengasyikkan so gua tahan...makanya arini gua puasa tanpa sahur!!heh! dasar penakut...

ok point entry utk arini bkn nk citer pasal tahap penakutnye si jelita AZNI..tetapi mahu ceritakan berita2 yg didengari untuk hari ini...

bermula dng called from paksu cakap MLS have to stick around dng gaji yg ye mtk...which mean i guess yesterday interview was successful???hakhak..siyes talk..yesterday was the frst time ever aku nampak muka MLS yg sgt2 frust..6 years being together not even once muka ye sestress and sefrustrated mcm smlm..*klaka pun ada* ;-)

my MLS if u happen to read this, there is just a thing i wanna say to u "I am proud of you and you really did a good job back then but like I said if it wasnt yours it wasnt but if it destined together then insyaAllah, Allah helps. So having this good news be proud of yourself and be a thankful person to whomever might concern and its include me as well *ahaks*..terima kasih dengan Allah s.w.t sebab memberikan rezeki yg x disangka sangka"

ye walaupun itu bukan untuk saya tapi sy tetap gembira sebab Allah s.w.t mempermudahkan segala galanya sekiranya niat kita baik..dan ye tanpa berselindung aku WNA disini ingin mengakui yg bahawasanya AKU NAK KAWIN!!!sebab niat tu la kot..Allah memberi jalan seluas2nye...thank you Allah...

tapi tetiba ada pulak berita sadis..pergi ke micet nk anta mini project then tetiba finance cakap aku kena settlekan tuition fees..gilak ah...rupa2nye kes yg ak defered aritu so MARA x tanggung dah...ok malas mau pk panjang kontek kak wati and she asked me utk jumpa ye this monday...so we'll se how....

tetapi just now received an email from one of Mara's staff 

"Sukacita dimaklumkan bahawa anda adalah salah seorang yang terpilih untuk mengikuti Program Conversion Siswazah MARA sempena Seminar Usahawan Siswazah Siri 1/2012 yang telah diadakan pada 03hb Mac 2012 yang lalu."

EPIC!!!baru jek brita x bp best dr MARA tetiba dpt blk berita menggembirakan dr pihak yg sama..so aku definitely called today was a BLESS!!!

nothing could make my day more perfect but this relaxing pix..how i hope to gigle gigling and have a blessful holiday here in semporna!!

Malaysia Have It All | Cameron Highlands

yes..yes.. i know aku x update2 pun citer kt Turkey..one sweet day aku akn citer..lately ni sangatlah malas mau menaip..sibuk dok menaip lab report n asignment jek...*ayat kaber*...ni pn tergerak hati sebab dok usha blog makndak aku dok gebang wang pasal kemen helen ni..ceh ye igt ye sorg jek ada gambo2 sentaphatimakjenab???wa pun ada la...:-) ibarat katanya gambar2 dari samseng nota wa lagi high pixel tau..*oh sangat berlagak*...

di suatu malam yang indah tetiba wa dapat kol dari mak jenab eh silap dari makndak wa ngajak ke kemen helen ni di hujung minggu itu...wa roger2 maklang ajak sekali tp apakan daya beliau tdk dpt mengikuti pengembaraan upin dan ipin ini.....so roger kembali mkndak and we decided to go secara gamble cos there is no hotel room available on that weekend menurut kata mak yong tersebut...tapi ada aku kesah???

sampai umah aku tukar kereta nek keta ayah kesayangan *thank you ayah cos left ur car on that week* so bersama2 adik2 kesayangan yg ditinggalkan ibu bapa demi mencari sesuap nasi mengharapkan kasih sayang makcik2 terdekat, akumakndakpakndakaleesyaammarbayinayuboi n adik aku bergerak menuju puncak...
malas mau bebel2 tah pape u guys GenJet the photos dari si samseng....

after checked in kitorg JJCM and that M stand for minum..hehe...di Bharat Tea Plantation..

rembang senja 

menantikan tuan tuan puteris bersiap

sesi ilmu alam oleh ummi

memperkenalkan rose kepada aleesya "umah kita yg ada daun bunga lalang jek dik"

konon nak fresh sangat kn???anything fresh can beats this???

mmg lps kau, kau dan kau jek kan nk bergambar

ok kaklong kat sini pulak...

oh keterujaan makndak di ladang stoberi ni and yes u shud hide behind them next time la makndak

azni di alam fantasi..
sedang berangan2 ler untuk memiliki green house di umah sendiri yg dipenuhi dng bunga bungaan yg harum mewangi setaman *dalam hati ada taman* seandainyela aku dapat mencipta taman rose aku sendiri nescaya pasti bengkak hati2 mak jenab sekelian...huahuahuahau...

stoberi with whipped cream + honey

homemade stoberi eskrem

mokna yg tecepit oleh dayangan dugongan


next time kena amik camni ler makndak oit....



oh mmg ler sgt kuat berangan masuk disini



bunga kaler turquoise wa cakap lu...mana mau carik???

makndak aku panggil bunga siti zabedah sian makcik bedah dapat nama..tp this is hydrangea..

awesome view

gigi sama la dik..




azni vs zombie

another awesomeness view!




snow white yg x cantik...

last but not least hasil tankapan yg katanya tahan 2 thn!!!kepala bandang dia la thn 2 thn!! 2 hari jek dah layu semuanye pun!!so hati2 ler yek kalo jumpa minah yg kata rose kering dah diawet thn 2 thn!!ye jual this thing kat pasar malam brinchang nu ha!!!urghhh stress jek aku ni ha!!!


Teaser..

ok aku tau its being a while after my last post..yes admit aku kini sangat malas menaip..oh my!!tapi disebabkan readers pun x seberapa *ada ker??* makanya xde la aku heran sangat nk update blog every second!!teheee cubalah blog aku spt blogger2 lain yg readers sangat rajin comment pastinya semangat menaip itu tinggi!!!and this time around just wanna share something..and yeay finally after several times online shopping this time sangat2 berpuas hati!!semoga semuanya dipermudahkan olehNya..btw SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN....

my dress teaser.....sabar menanti until the time comes...

cinta ini membunuhku

lost the feeling lost the hope lost everything!!!
mungkin aku tidak sesempurna yg engkau inginkan...
atau mungkin aku belum bersedia..
dont put a blame on others...
thats what my father taught me since i was a kid..
jadi tolakan ke tepi semua benda..
it was all my fault and always be my faults!!!

dear hati,
xmau sedih2 xmau tacing2 xmau poyo!!!
wake up and be strong..
toring u into pieces doesnt make ur heart crumble!!!!
just solve the puzzle back and u be good as the original...
even the scars are there...

mungkin jodoh yg terbaik sedang menanti...
mungkin jodoh yg terbaik sedang mengintau...
mungkin jodoh yg terbaik ada depan mata???

kalau itula jodohku maka aku terima dengan redha..
tapi seandainya jodoh ini hanya pinjaman 
bawalah ia pergi dengan tenang....