-->

Daisypath - Anniversary

kenapa terlalu prejudis dengan yahudi???

wooo..wait a sec..aku bknnye nk cari gado or whatsoever u wanna called when u read the title..aku cuma terpanggil untuk menyuarakan isi hatiku ini bilamana kecoh kejap aritu tentang starbucks haram..i am a big no caffeine person yek..so aku bknnye nk backup starbucks cos without starbucks aku masih boleh melepaskan keinginan tekak aku dengan aneka smoothies from mum's kitchen..hehehe..

recently JAKIM sudah mengesahkan starbucks ni HALAL yek..so shud be no issue dah pasal haram halal nye benda ni..ianya mudah..yang HALAL itu JELAS dan yang HARAM itu pun JELAS..cumanye ada la pulak serbanistas*pjm ayat obeblog* yg terlalu ekstrem kononnye dng ISLAM(oh i am totally not against ISLAM) kata..xkisah r halal pun tapi kan starbucks tu kan yahudi..walawey...cakap pakai otak sikit bro..jng jd dungupiang sangat... give ur brain something to work on!!!

and yg aku perasan mereka yg comment cakap2 pasal yahudi ni mereka yg kaki rokok..eh bkn kaki yg merokok..salah bahasa pulak...mereka yg comment mengenai yahudi ini adalah perokok tegar..so u can shut ur mouth up!!

unsur yahudi tu lebih hebat lagi dalam masyarakat kita tapi si serbanistas serbanistas ni yg kononnye anti jews ni xpulak nak cakap banyak kn??yg nk dikecohkan benda yg bkn sentiasa kita nampak pun...yang nyata unsur yahudi macam ROKOK yg korg2 si serbanistas ni dok isap xnak lak korg kecoh kn??setiap satu batang rokok yg dihisap itu ada saham kat puak yahudi tau dak??mana nak pi cari kilang rokok yg bukan yahudi punyer??u tell me...

pastu xnak citer lak..yahudi letak bola sebijik jek kt tengah padang..70ribu melayu islam x sembahyang kat stadium shah alam tu..oh mungkin ada segelintir yg g sembahyang tp ak boleh ckp not more than 1/3 dari jumlah penonton kn??da sesapa nk bangkang pakai facts x?ok tu baru yg kt stadium x masuk yg dok melagha depan tv kat umah kat kedai mamak lagi..

pastu kalo korang still nk go on boycotting yahudinye barang go ahead..aku xkisah...gi la boycott..

  1. jangan naik kereta/motor or any other vehicles sebabnye yg invent benda ni yahudi..
  2. jangan guna lampu xkisahlah apa jenis lampu pn sebab yg invent pn yahudi...
  3. jng buka laptop/pc yg korang tengah hadap skang tu sebab tu pun yahudi yg invent...
  4. jng guna internet sebab tu pun yahudi yg invent...
  5. jng guna hanphone/telephone sebab tu pn yahudi yg invent..
eh kalo nk kira banyak lagi ni yg yahudi invent..so macam banyak giler ler bendanye yg korg xleh guna kalo nk against the jews ni...so come on..nk against the jews ni banyak lagi cara lain...xperlu kita nk membodohkan diri dng mengelakkan segala yg yahudi invent utk kemudahan sendiri gak...kalo korang xtau...mari aku nak citer..

sejak kristian ni kalah dalam perang salib yg last tu, time tu under king apa ntah nama,sebelum ye mati ye bg wasiat yg ditulis dng emas di LONDON (oh maafkan ak kalo ini auta aku amik dr source di internet).katanye kpd semua pemimpin2 kristian yg telah ditranslatekan "harini kita kalah sebab kita lakukan kesilapan yg besar yakni kita berperang dengan tentera islam menggunakan pedang,bkn dengan akidah yg ada pd mereka.sebab tu yeorg boleh menang walaupun 30ribu jek tentera yeorg dengan 300 ribu tentera kita.mereka tetap menang sebab mereka(org islam) berperang kerana nak mati tapi kita(org kristian) perang untuk hidup.jadinye kita kena tukar strategi.melancarkan peperangn ideologi,fahaman dan budaya keatas org Islam"

and wasiat ye ni berjaya dilaksanakan selepas itu dengan tumbangnye kerajaan islam andalusia yg paling agung di tangan kristian diikuti beberapa kejatuhan kerajaan islam yg lain di tangan kristian..

jadi bagi memenangi kembali peperangan ideologi ini kita pun kena bijak, pandai berfikir menggunakan akal bkn nafsu bkn perasaan untuk menghadapi peperangan ini..ibarat kata org api lawan api makanye dot dot dot..makanye lu pikirlah sendiri...

~w.o.r.l.d.p.e.a.c.e~

asal usul my email adress..

this time entry mau sharing the caring pasal aknye alamat email..desirsakuraputih@yahoo.com..
well this email being used ever since aku dr sekolah lagi sampai ler ke detik dan ketika ini..kunun2 pernah juga niat mau menamakan tadika aku dng desir sakura putih..tp mcm x relevan jek sakura ngn malaysia kn..plus aknye tadika bknnye da kaitan ngn japan pn..ok merepek dah azni ni..

back to the story again...

so camne ler aku leh dpt idea mau letak nama desirsakuraputih sebagai personal email kn??yela..normally people guna nama ini aku entah mana2 ntah dapat nama cenggitu...so mau tau rahsianye??jeng..jeng..jeng...


ha dari komik ni r..or dipanggil manga oleh kipas susah mati komik2 cenggini..hehehe..aku dolu2 time skolah mmg sangat menggilai manga2 ni..mmg segala bentuk komik aku layan..dari komik doraemon bawak ke detektif conan sampi ler ada manga gempakstarz nye cllection...sanggup tu xmkn simpan duit sekolah yg mk aku bg Rm2 sehari demi mendapatkn komik terbaru dr gempakstarz ni..tsk..tsk..

punyer banyak akunye collection sampaikan mk ak boleh bg derma kt ank2 member ye yg dtg umh..time tu ak nye ngamuk mmg x berlagu dah ler..mk ak leh ckp lak kt adk ak..kak long tu bknnye tau pn kalo mk bg kt org..komik ye tu banyak sgt..ewah..igt komik ak yg banyak tu semuanye under 1 title ke hape?aigoo...hangin gk r memula ngn mak ak tu..dah r ye leh bg komik ak yg terbaik lak tu..mmg ke langit ketujuh sepulh r atiku ni merawan!!tsk..tsk..

dalam banyak2 komik mmg komik desir desir sakura ni ler yg paling sentapkn jiwa batu ak ni..hahaha..dolu2 at mmg xde tmn bunga der..ak mmg at kering nye org..bg r ceramah sadis meruntun jiwa camne pn xde nye air mata ak ni nak kua..siap ak leh gelak2 lg..tp bila tersentap ngn komik ni trus at ada taman bunga raya dah ha..*ok tipu..nk sedapkan jln citer jek sebenarnye*haha..tp siyes mmg citer ni bg ak the best time tu ler kn..time sblm wujudnye kaoru 143 tu...

so adapt the name tp pikior2 xkn ler 100% desir desir sakura lak kn..so nk sedap kn cukup rasa pasti sedap nama tu, ak pn amik ler desir sakura..n disebabkan ak mmg suka white sakura tu ler ak ltk desir sakura putih...so jadi la desirsakuraputih@yahoo.com.

masa memula tu people keep on asking..'desir tu apa ek?'..aku pn..jwb ler..'erk..eerm...erm...dan erm...lagi'..tehee...aku mmg terkedu seketika la..blk cek azniwiki.org.gil.a owh desir tu kiranya gerakan yg mengeluarkan bunyi2an ler...ala2 desiran pantai..camtu ler..penat gk ler nk menjawab..and sampai skang that was my personal email adress...i'allah will be lasting forever..mls dah mau tuka sign up yg baru..ko kua ler google mail ke waima facebook mail skalipun ak tetap setia dng yahoo..tiada yg boleh menggantikannye..

~a.d.i.o.s~

p/s: apa citer korang lak??

all need to be cleared!!


All need to be cleared before raya..so aku guarantee all the price adalah yg paling murah pernah korg jumpa in this whole entire online bisnes...



DKNY (DK102)

Price:RM45

Description: DKNY replica watch with silver stainless steel and silver face.

status:available


DKNY (DK101)

Price:RM55

Description: DKNY replica watch with gold plated stainless steel and silver face.

status:available


DKNY (DK003)

Price:RM50

Description: DKNY replica watch with silver stainless steel and black face.

status:available

DKNY (DK001)

Price:RM60


DKNY (DK002)

Price:RM50

Description: DKNY replica watch with silver stainless steel and silver face.

status:1 booked


Description: DKNY replica watch with black colored stainless steel and black face.

status:available




TISSOT (TS001)

Price: RM 45

Description: TISSOT replica watch with white creamy leather and silver face circled by silver

colored stainless steel.

status: available

TISSOT (TS002)

Price: RM 45

Description: TISSOT replica watch with black leather and black face circled by silver colored
stainless steel.

status:1 sold

TISSOT (TS001)

Price: RM 45

Description: TISSOT replica watch with red leather and silver face circled by gold colored

stainless steel.

status:sold

LOUIS VUITTON (LV001)

Price:RM50

Description: LV replica watch with cream gold chiffon and rose gold face.

status: sold

FOSSIL (FS002)

Price:RM60

Description: FOSSIL replica watch with gold,white rose stainless steel and silver face.

status:
1 booked

FOSSIL (FS001)

Price:RM55

Description: FOSSIL replica watch with silver,black rose stainless steel and silver face.

status: sold

restock







HB001

Price: RM36(including postage ♥)

Description: colorful flower handbags turquoise color

status:available


GUESS (GS002)

Price:RM42(including postage ♥)

Description:GUESS replica handbag black color medium size

status:available


GUESS (GS001)

Price:RM42(including postage ♥)

Description:Guess replica handbag white color medium size

status:available


BONIA (BNA003)

Price:RM40(including postage ♥)

Description:Bonia replica handbag red color small size

status:available

BONIA (BNA002)

Price:RM40(including postage ♥)

Description:Bonia replica handbag black with red striped small size

status: available

MARC JACOBS (MJ002)

Price:RM44 (including postage ♥)

Description: Brown colored MJ handbag big size

available color:black/brown/white/grey

status:sold

JIMMY CHOO (JM001)

Price:RM44(including postage ♥)

Description:black colored MJ handbag big size

status:booked


HB004

Price:RM38(including postage ♥)

Description:grey colored handbag medium size

status:available


HB002

Price:RM36(including postage ♥)

Description:colorful flower handbag creamypink colored

status:available

apa kejadahnye ini semua???

ada sesapa yg xtau ari x?kalo xtau tp korg nak dh jelak dengar lagu friday by rebecca black and nk tau hari hari dlm seminggu melayu this one untuk korang!!korg confirm tau ari apa dalam melayu!!*evil laugh*...skang ni mmg lagu2 wajib kena ada hari2 ke camne??shite r..


ok aku bukan nk condemn buatan malaysia or whatsoever tp kalo dh sampai tahap cenggini r meniru kopi gajahnye mmg xleh blah r..kemon r!!M-POP konon..aduyai..sejak bile beb M-pop suma ni ada?sebab demam korea?shitbrix btol!!cuba gtau aku kipas susah mati K-pop and J-pop mana yg suka ngn M-pop ni?siyes talk..u have to move on r..jng dok meniru bangsa lain..we have our own attitude..kenapa x wat malaysian style btol?

malaysian chinese yg mmg sah2 ada iras2 korean/japanese pun xde desperado sangat nk ikut mereka..ini melayu muka abis boyan dah wey...btol2 r korang ni..sebagai penyokong industri muzik tanah air, aku dahagakan something malaysian!!if ever happen aku nk dgr non malaysian i've got variety of choice!!and kenapa perlu aku nk dgr m-pop kalo truly k-pop tu dah wujud??atas alasan yg kunun sangat kukuh..sokonglah industri muzik tanah air??camtu?halleloiyak...bkn xnak sokong tau tp bilamana malaysia sudah kehilangan identiti nye yg tersendiri so mana uniqnye malaysian music?

aku phm r kalo grup yg baru nak nek ni yg masih mencari identiti tersendiri cuba kopi kucing negara lain tapi apa terjadi pd established grup yg sudah punya empayar sendiri??pun cuba nk kopi kucing musix lua?aduyai...atas alsan dah tanay peminat2 and yeorg mtk camni?tu peminat mana tu?xpaham...elok2 dah da identiti sendiri gila gelabah sugar glider nk meniru org lain!!

pls..pls..and pls..jng ler sampai malaysia hilang identititnye terus..tolong r masyhurkan produk tempatan dng version tempatan itu sendiri..we dont need any kopi kucing org lain!!proud to be malaysian la weh...

~a.d.i.o.s~

aku punyer kecik jek...


korang jng nk pikir bkn2 bila baca tajuk diatas yek..saja nk menghangatkan suasana dng entry title yg catchy2 gitu..huahuahhua..apa yg kecik apa yg besar ni wey???ok..let me jump to the point straightaway!!its my joeys ler...

just met magdaline or used to called her mag. a fren/suggies lover from suggies at home community..she came to jusco bring her 6 week joeys and mmg buatkan aku terperanjat sugar glider ler bila ye kuakan joeys ye tu..aiyai..*down..down..down..*

tgok ler..dah mcm anak ngn mak jek ha...*sigh*

amacam..beza kn?gilak bapak besar joeysnye..ok time to get jeles azni..huhu...ataupun mmg c mag ni sajer jek nk panas line aku ni?haha..nah i dont think so..she a nice girl after our first met!!siap bawak maknye lg..and her mommy was so sporting!!cayalah aunty..later on if mag xde saya deal ngn aunty jek ek??hehehe...tapi mmg r..menurut kata mag its either my joeys mmg underage or undersize..so she gave me milk replacer..and told me that there is nothing to be worried cos mine was healthy..ok...lega ler sikit..tapi sikit jek..selagi ye x sebesar mags mmg aku xkn lega...

ni ler the actual size for 6weeks joeys!!demmit...

so now ak dah aware size joeys yg sepatutnye brd di pasaran..demiit u so called homebreeder nor the less u r just a bunch of commercial breeder that hunger for money profit without fu38ing care the joeys condition itself!!

meanwhile...

aku telah berjaya menamakan my joeys!!..lets called them kakak and abang ok?amacam rare giler mauuukkkktttt kn nama?mana nk cari der..so pasni tolong panggil abang and kakak yek...hihhihi...

utk masa sekarang sila doakan mereka berjaya menempuhi critical time cenggini..dapat besar mcm joeys mag pn ak dh cukup berterima kasih...

~a.d.i.o.s~

kalo xde air mata bacalah...


citer ni sebenarnye ak dah bc dalam majalah mastika.mmg time ak bc dlm mastika tu tersedu sedan gak r..sampai adk2 aku sound kata aku punyer at ada taman..ala2 kumpulan maharajalawak tu ler..muka legend tapi ati kiut..hahaha...ituler aku..yes aku admit yg aku mmg agk emotional when it comes to familynye citer..aku xtau r kenapa..maybe family bonding bagi aku sangat2 penting dalam membina keluarga bahagia so any stories yg berkaitan ngn family doesnt count if its a fiction/non foction,human/animals semua pun mampu membuatkan aku membazir air mata..tp kalo sekadar citer kl gangsta yg xkemana tu..citer2 antoo yg nampak sgt karut marut tu..mmg xkan menggoyahkan imanku..citer antoo??ok kalo tgok siang2 ari confirm doesnt give any effect pn kat aku..bahkan ianya lebih menggelakkan ak dng rupa2 antoo yg sgt pathetic!!rambut benang jerami..kuku panjang straw...tp ce try bg tgok mlm..mmg gugat gk r sikit2..hikhik..

ok aku sudah mula melalut pasal benda yg xde kena mengena ngn apa yg ak nk citerkn dlm entry ni..so citer yg ak nk stori mori kalini berkaitan dng pengorbanan ibu terhadap her only son..sangat meruntun jiwa ok..ak bc skali lg td pn mmg banjir r bantal aku ni..eisyhh xtau ler kalo ak sdr yg kena hadapi bnda camni..ya ampun..mtk dijauhkan...

dalam ini mastika ler kuanye cite psl bdk ni

cerita ni agak panjang so kalo korg in a rushing mode u better leave this instant.aku nak korg2 semua hayati btol2 citer ni..amik feel dlm2...ok??lets the story begin...

Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang.

Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terkahir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang 'buncit'.

Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang.

Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya.

"Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir," begitulah kata mak pada abah.

Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah abang. Pun hanya kami berdua juga. biar tangan kami saja yang memakai dan membalutkan kain terakhir pada tubuh abang.

"Kakak, jangan menangis. tak baik buat abang macam tu!"

Itu pesan mak semasa kakak-kakak mahu mengucup dahi abang buat kali terakhir. Abah pula selepas mengucup dahi abang, cepat-cepat abah menjauh memalingkan muka.

Mak nampak air mata abah berjuntaian membasahi pipi. Dan buat kali terakhir itu juga, mak usap dahi abang. Mak senyum, lantas kucup dahi abang.

Mak bisikkan: "Abang tunggu mak di syurga ya!"

Akhirnya, wajah abang 'ditutup'. Kami sembahyangkan abang buat kali terakhir. Ramai betul jemaah yang turut serta. Setelah itu, kami bawa abang ke tanah perkuburan.

Abah masuk ke dalam liang lahad untuk menyambut jenazah abang. Alhamdulillah, semua kerja dipermudahkan. Abang sudah selamat di sana.

Bertubi-tubi mak terima ucapan takziah daripada tetamu yang datang. Abang nak tahu, ada satu soalan yang mereka tanyakan pada mak.

Soalan itu asyik terngiang-ngiang di telinga mak. Tanya mereka: "Kakak uruskan jenazah anak kandung sendiri, tapi setitis air mata tak jatuh ke pipi? Kenapa kakak tidak menangis?" Itulah soalan mereka.

Mereka hairan kenapa mak tidak menangis, sebaliknya bibir mak tidak lekang dengan senyuman. Kenapa mak masih mampu tersenyum di saat memangku sekujur tubuh yang pernah berada dalam rahim mak dulu?

Petang itu, mak duduk di satu sudut di ruang tamu rumah. Mak terfikir tentang soalan mereka itu. Mak tak tahu nak jawab macam mana. Kemudian, mak nampak sebuah diari di atas para di sudut ruang tamu.

Lantas mak capai diari kecil itu. Di dalamnya tercatat peristiwa yang berlaku sepanjang empat tahun dua bulan mak membesarkan abang.

Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya.

Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir.

Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari.

Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis? Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.

Januari 2011- Perut abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman abang sudah rosak,sudah 'reput'. Tak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk abang.

26 Februari 2011- Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah!

Hah Hah.. Tergelak mak.Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah,

Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang abang minta.

Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti.

Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi abang yang terakhir.

7 Mac 2011- Keadaan abang makin kritikal. Perut abang semakin besar. Abang tak mampu nak bergerak, lebih banyak terbaring dan asyik sesak nafas. Mak tak tahan lihat keadaan abang.

Mak bawa abang ke IJN, rumah 'kedua' abang sepanjang tempoh hayat abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi.

Abang hanya menanti waktu. mak angguk perlahan. Mak redha. Dalam hati mak juga sudah berkata, masa abang tidak lama lagi.

Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan abang? Mak jawab: "InsyaAllah, abang akan sihat!"

Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tak mahumereka semua lemah semangat jika mereka tahu abang sudah tiada harapan lagi.

Mereka pun sama, masing-masing bertarung dengan ujian apabila anak yang dikasihi ditimpa penyakit. jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri telan.

13 Mac 2011- Hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa abang pulang kerumah . Doktor izinkan. Biarlah abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan abang.

Di rumah, setiap hari mak akan tanya: "Abang nak apa harini?"

Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab: "Mak, abang nak naik kereta bomba!"

Mak termenung dengar permintaan abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana? Mak jawab: "Balai bomba!"

Sampai di situ, mak minta izin pegawai bomba. Mak kata, abang teringin nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala.

Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju abang ke paras dada. Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu: "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!"

Bila lihat perut abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tak tunggu lama. Terus diacapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu.

Dia dukung abang, letakkan ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembiru sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Abang tak perasan, mak palingkan muka lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.

Hari lain, mak tanya lagi: "Abang nak apa?"

Abang jawab: "Abang nak naik lori sampah!"

Mak dukung abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.

"Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?"

Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju abang dan beritahu perkara sama. Berubah mimik wajah mereka.

Segera mereka angkat abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup lihat abang lama-lama. Sedih agaknya.

Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Abang kalau nak tengok gajah, mak bawa abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung abang.

Abang kata nak tengok burung, mak bawa ke taman burung. Abang kata nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja abang nak peri,semuanya mak tunaikan!

Setiap hari juga mak tanya abang nak makan apa. Macam-macam abang teringin nak makan. Martabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikanwalaupun makanan itu abang pinta pada pukul 3.00 pagi!

Apa saja yang teringin oleh tekak abang, semua mak cari walaupun abang sekadar menjamahnya sesudu dua. Apa saja abang pinta, kami tunaikan.

Mak tahu, mak faham, masa abang bersama mak dan abah semakin suntuk!

27 Mac 2011- Abang semakin kritikal! Nak bercakap pun terlalu lemah, apatah lagi untuk bergerak. Mata kuyu, hanya terbaringsambil memeluk Aina, anak patung kesayangan abang. Mak ajak abah bawa abang ke hospital.

"Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!"

Itu kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.

5 April 2011- Mak telefon sekolah asrama kakak yang sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan kakak pulang.

"Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!"

Itu kata-kata mak pada cikgu dan akak diizinkan pulang pada hari ini. Kemudian, Dr. Adura. , doktor yang sinonim merawat abang datang melawat.

Mak memang rajin bercerita dengan Dr. Adura. Kebetulan mak ceritakan yang mak terkilantak dapat tunaikan permintaan abang mahukan kek berbentuk lori sampah.

7 April 2011- Pagi ini Dr. Adura datang melawat abang. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk abang tengah hari ini.

agaknye ni ler kek yg doc tu bawak..

Rupa-rupanya, tengah hari itu datang tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura membawa kek lori yang abang mahukan sebelum ini.

Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sanka, Dr Adura tulis di dalam blognya kisah abang dan ramai yang mahu menyediakan kek yang abang pinta.

Sekali lagi, para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk abang. Tapi abang kurang ceria, wajah abang tampak letih dan nafas abang turun naik.

8 April 2011- Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tapi abang sekadar lemah. Abang sekadar terbaring merenung kek itu.

Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah abang, bacaanya meningkat naik. Tapi hati mak dapat rasakan abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan abang di dalam bilik.

Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah abang, mak peluk dan usap rambut abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil.

Dalam tangis itu, mak katakan pada abang: "Mak tahu abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu abang nak pergi.

"Jangan tahan-tahan abang. Pergilah. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa saja hajat yang abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan abang dalam hidup mak walaupun seketika!"

Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Dan mak berjanji tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia

Abang pada tahun 2007.

9 April 2011- Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa abang dah dekat sangat. Mak lihat abang dah kritikal. Wajah abang sudah tampak biru, lebam! Dada berombak, tercungap-cungap menarik nafas.

Abang dah tak mampu bercakap lagi sejak malam tadi. Makan minum pun tak mahu. Pakul 8.00 pagi, abah dan kakak sampai.

Mak suruh kak long bacakan Yaasin di sebelah abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.

Pukul 3.00 petang, abang makin lesu. Lantas mak ajak abang keluar berjalan-jalan.

"Abang, nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!"

Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi abang hanya minum seteguk. Kemudian, abang lentukkan kepala pada bahu mak.

"Abang, tu tengok kat luar tu? nampak taj sinar matahari tu? Cantikkan?"

Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu.

Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap.

"Abang ngantuk!" Itu kata abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak.

Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang.

"Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja."

Mak tahu, masa abang sudah hampir tiba!

Sampai di wad, mak baringkan abang atas katil. Dan abang terus merintih dalam nada yang lemah: "Makkk..sakit perut..!"

Dan abang terus memanggil: "Makkkkk!". Suara abang perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi abang.

"Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan abang pergi. Mak halalkan segala makan minum abang. Mak halalkan air susu mak untuk abang. Pergilah abang. Mak izinkan abang pergi!"

Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalammata abang yang semakin kuyu. Saat abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup abang selagi abang masih bernafas. Mereka kucup pipi abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.

"Kakak! kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu abang dengar kamu menangis! Jangan seksa abang dengan tangisan kamu!"

Mak marah mereka buat begitu pada abang. Mak tak mahu abang lihat kami menangisi pemergian abang. Mak tahu, abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput abang.

Mak tak mahu tambahkan lagi kesedihan abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya.

Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.

"Pergilah abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah..!" Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas...

Pukul 3.50 petang, akhirnya abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillah... Mak kucup dahi abang. Mak bisikkan di telinga abang: "Tenanglah abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak abang. Abang... tunggu mak di sana

ya! Di syurga!"

Abang, sekarang mak dah dapat jawapanyya. Mengapa mak tidak menangis?

Pertama, abang telah di takdirkan menjadi ahli syurga yang akan membantu mak di sana nanti.

Kedua, apa saja keinginan abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak.

Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk abang.

Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi abang dan menggembirakan abang setiap saat dan waktu.

Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan , kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan.

Mak telah beri segalan-galanya melebihi 100% untuk abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tak perlu menangis lagi.

Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa abang tapi... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.


Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahan seawal usai dua bulan dan ada antara pembedahannya gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidka lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa)




new baby comes home...


just having my new sg!!but unfortunately its underage joeys!!how frustrated i am!!aduyai...ak igtkn btol r 2 bln..dpt2 tgok bsadis giler..mmg sah ler x cukup 2 bln ni..so skang ni ak blur ngn underage joeys..here the pix...

kecik kan??camni sellers tu claim as 2 month oop joeys??aigooo~

and next pix ak amik dari suggies at home nye pix..sori hun i took ur pix..just to compare mine and urs...and bertambah berbukit bukit berbakul bakul frust aku ni bila hun cakap yg pixnye ni baru 4days oop..oh..hancus luluh rasa atiku ini...


the 4 days oop sugar glider..see huns and mine??oh mmg xbp nk byk different..

yang penting aku mmg frust and frust and frust...sesangat sangat...at this moment mmg ak bg ye fruits jek..xbrani nk bg any dairy milk takut perut yeorg xleh terima comon dairy milk..so i just hope yg ada somenody kat luar sana sudi berkongsi pengalaman having these underage joeys??my late joe and joeys definitely in their good feature i mean mmg cukup bulan btol time aku dpat cos bushy tails with mata tebelalak besarnye...oh how i miss them so much!!pls..pls..pls...tolong ler sesapa bg nasihat..ak mmg blur giler ni..

~a.d.i.o.s~

updated: did weighed my joeys las nite and thank god berat mereka adalah 20g yg membawa maksud usia mereka 70days so almost 2months..syukur sangat2.sangat berterima kasih kepada rakan2 di suggies at home yg banyak membantu...if not xtau ler camne ak nk handle ni...and now ak kena cari milk replacer pulak..any suggestion mana ak leh dapat benda tu di melaka ni?

cintailah isteri pertama sepenuhnya....

this time entry mau share sesuatu untuk tazkirah jumaat kita pada arini..well aku just copy pasta dr notes blog teh secawan..agak memberikan pengajaran yg berguna untuk aku share sesama blogger and silent readers...its a waste kalo aku tdk menyebarkan something that was good mcm ini cerita...so here it is and jika ada silent readers yg mempunyai 4 org isteri ataupun yg bercita2 untuk beristeri empat..yela kengkonon nk ikut sunnah nabi kawin ramai..cait~

Suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai empat orang isteri. Dia mencintai isteri yang keempat dan memberikan harta dan kesenangan yang banyak. Sebab, isteri keempat adalah yang tercantik di antara kesemua isterinya. Maka, tidak hairan lelaki ini sering memberikan yang terbaik untuk isteri keempatnya itu.

Pedagang itu juga mencintai isterinya yang ketiga. Dia sangat bangga dengan isterinya ini, dan sering berusaha untuk memperkenalkan isteri ketiganya ini kepada semua temannya. Namun dia juga selalu bimbang kalau-kalau isterinya ini akan lari dengan lelaki yang lain.

Begitu juga dengan isterinya yang kedua. Dia juga sangat menyukainya. Dia adalah seorang isteri yang sabar dan penuh pengertian. Bila-bila masa pun apabila pedagang ini mendapat masalah, dia selalu meminta pandangan isterinya yang kedua ini. dialah tempat bergantung. Dia selalu menolong dan mendampingi suaminya melalui masa-masa yang sulit.

Sama halnya dengan isterinya yang pertama. Dia adalah pasangan yang sangat setia. Dia sering membawa kebaikan bagi kehidupan keluarga ini. dialah yang merawat dan mengatur semua kekayaan dan usaha si suami. Akan tetapi si pedangang tidak begitu mencintainya. Walaupun isteri pertamanya ini begitu sayang kepadanya namun, pedagang ini tidak begitu memperdulikannya.

Suatu ketika, si pedagang sakit. Kemudian dia menyedari mungkin masa untuknya hidup tinggal tidak lama lagi. Dia mula merenungi semua kehidupan indahnya, dan berkata dalam hati, "Saat ini, aku punya empat orang isteri. Namun, apabila aku meninggal, aku akan sendiri. Betapa menyedihkan jika aku harus hidup sendiri."

Lalu dia meminta semua isterinya datang dan kemudian mulai bertanya pada isteri keempatnya, "Kaulah yang paling kucintai, kuberikan kau gaun dan perhiasan yang indah. Nah sekarang, aku akan mati, mahukah kau mendampingiku dan menemaniku?" Isteri keempatnya terdiam. "Tentu saja tidak!" jawab isterinya yang keempat, dan pergi begitu sahaja tanpa berkata-kata lagi. Jawapan itu sangat menyakitkan hati seakan-akan ada pisau yang terhunus dan menghiris-hiris hatinya.

Pedagang yang sedih itu lalu bertanya kepada isteri ketiganya, "Aku pun mencintaimu sepenuh hati, dan saat ini, hidupku akan berakhir. Mahukah kau ikut denganku, dan menemani akhir hayatku?". Isteri ketiganya menjawab, "Hidup begitu indah di sini. Aku akan menikah lagi jika kau mati". Pedagang begitu terpukul dengan jawapan isteri ketiganya itu.

Lalu, dia bertanya kepada isteri keduanya, "Aku selalu berpaling padamu setiap kali mendapat masalah. Dan kau selalu mahu membantuku. Kini, aku perlu sekali pertolonganmu. Kalau aku mati, mahukah kau ikut dan mendampingiku? " Si isteri kedua menjawab perlahan, "Maafkan aku tak mampu menolongmu kali ini. Aku hanya boleh menghantarmu ke liang kubur saja. Nanti, akan kubuatkan makam yang indah buatmu."

Jawapan itu seperti kilat yang menyambar. Si pedagang kini berasa putus asa.

Tiba-tiba terdengar satu suara, "Aku akan tinggal denganmu. Aku akan ikut ke manapun kau pergi. Aku, tak akan meninggalkanmu, aku akan setia bersamamu." Si pedagang lalu menoleh ke arah suara itu dan mendapati isteri pertamanya yang berkata begitu. Isteri pertamanya tampak begitu kurus. Badannya seperti orang yang kelaparan. Berasa menyesal, si pedagang lalu berguman, "Kalau saja aku mampu melayanmu lebih baik pada saat aku mampu, tak akan kubiarkan kau seperti ini isteriku."

Teman, sesungguhnya kita punya empat orang isteri dalam hidup ini;

ISTERI KEEMPAT adalah tubuh kita. Seberapa banyak waktu dan belanja yang kita keluarkan untuk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah, semuanya akan hilang. Ia akan pergi segera apabila kita meninggal. Tak ada keindahan dan kegagahan yang tersisa saat kita menghadapNYA.

ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita. Saat kita meninggal, semuanya akan pergi kepada yang lain. Mereka akan berpindah dan melupakan kita yang pernah memilikinya.

ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman-teman. Seberapa pun dekat hubungan kita dengan mereka, mereka tak akan mampu bersama kita selamanya. Hanya sampai kuburlah mereka akan menemani kita.

DAN SESUNGGUHNYA ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amal kita. Mungkin kita sering

mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi. Namun, sebenarnya, hanya jiwa dan amal kita sajalah yang mampu untuk terus setia dan mendampingi kemanapun kita melangkah. Hanya amal yang mampu menolong kita diakhirat kelak.

Jadi, selagi mampu, perlakukanlah jiwa dan amal kita dengan bijak. Jangan sampai kita menyesal kemudian hari!


~a.d.i.o.s~

fantastic friday


disebabkan permintaan ramai..makanye entry kalini lagi baaiiikkkk punyer...siap ada model lg yek..hehehe...kesinambungan dari previous entry..wordless wednesday...sebab itu tajuknye fantastic friday..mahapkan amba sekiranye tuan hamba sekalian alam terdengar azan maghrib awal..hikhik...niat nk berkongsi semata..tiada hidden agenda yek..*finger cross*huahuahua*evil laugh*.so mari kita GenJet bersama sama apa yg fantastic sangat tu..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
oh sangat heaven ini solok ikan..atau korangmungkin panggil ikan sumbat..whatever it called ni fresh dari dapur basah x sangat umah awa aku!!mekasih awa....jaminan 120% sedap!!!

desert dari thailand...eh silap dekat resto sri thai basement OU jek...

this is the best ikan 3 rasa ever yg pernah sepanjang hayat seewt 17thn ak hidup!!u can eat without any left!!including the fish head!!siyes ckp mmg rangup dan sgt sdp...oh bila lg nk ngadap bnda ni...amaran dari azni azizan *masuk resto tersebut pastikn duit berkepuk dlm wallet!!*

kambing panggang di tomyam klasik *regret sebab xdpt snap the whole kambing*
juga dari klasik kerabu perut

ok ni mmg best..pulut ada lauk..eh aku x tau ler namanye..juga di klasik

desert manggo dari klasik jugak

eh ada lg dr klasik?yela nemos kat klasik kn makan buffet..banyak g makanan tp ak mls nk penuhkn memory hp aku...

madghot lamb dari tanah arab..eh silap resto arab DIMA..mmg speSIAL giler r sebab kena tgu smpi 2jam baru terhidang bnda alah ni..siap memula tu dah tgu smpi 2jam mamat tu ckp xde..mau x bengang ak kn..agk2 korg nk g sini pls ensure that u guys know how to speak arabic or else akn ada miscomm ngn pelayan yg mmg arabic people!!

Kabsa chicken juga dari resto arab..nasi banyak xhenggat tp no worries!!its taste heaven tau!!tanpa lauk pun korg leh mknnye!!mmg siyes sgt sedap!!

mee buatan tangan di one of muslim resto di Guangzhou,China

ala2 kuey tiaw dari restoran uighur(ak xtau spelling so ak spell ikut sebutan aku)
ayam masak apa ntah juga dr uighur resto,guangzhou china

yg ni aku musykil..sedap giler tp xtau syur apa..kataye terung tp xde rasa terung pun...juga dari uighur resto

ni shredded lamb juga dr uighur resto..

ha yg ni terbaeekkkk...kebab kambing..hahaha..resto first berebut maukan ni..tp masuk resto yg ni..erk..mmg ibaratnye ko mkn kambing idup2!!bau & rasanye..kawwwww punyer..ayahcik aku jek manged to telan this kambing..kata cik dayang aku baunye mcm ketiak haring...hahaa

ni lak nasi kambing..dr chinese muslim di beijing lu...

ni pun sama nasi ayam juga dr chinese muslim beijing lu...

dah puas tgok makanan2 diatas?apakata kita GenJet model2 pulak yek..mereka2 yg makan dng ku ini...gambar penulis terpksa disimpan demi menjaga martabat dan kredibiliti..*haktuih padahalnye mkn sangap giler..cait*..ok xmo buang masa jum kita GenJet...


ayah kesayangan berserta espetada set dari makcik nandos

laila the vff berserta seafood spageti dari pasar ikan manhattan

paklang sedang bersantap dengan nasi lemak bungkus bunjut di Langkawi
(mahapkan aku xtau nama gerai tu)

MLS menghadapi lanb grill.terima kasih sebab jumaat!!


sifu maths 2~syu di ayam penyet AP tesco cheng *pix certainly taken before puasa yek*

and last but not least..walaupun hanya maggi asam laksa tapi kalo dapat time tengah2 perut berkeroncong dah rasa macam ke syurga tau!!hahaha..jng pandang rendah dng MAGGI!!and adikku aisha yg sedang menyantap maggi tanpa masak dalam feri dr langkawi ke tanah besar..hikhik....