-->

Daisypath - Anniversary

~S.u.g.a.r.G.l.i.d.e.r.P.a.r.t.2~

sejak memiliki JOE n JOEY ni...rajin ler ak wt research utk memberikan yg terbaik kpd mereka berdua..yela nemos oit..xpenah aku membela binatang semahal ini..so utk make my money spent worth kena r ak wt reseacrh sedikit sebanyak..yela x mcm aku bela KIKI (tupai tanah jumpa kat reban ayam umah awa aku)dulu.time bela kiki tu pepandai aku jek bela..without having any grace of information regards the animals!!tp stil KIKI aku merupakan tupai tanah yg terjinak aku kenal..well maybe i dont keep her on captivity so thats the key point utk menjinakkan ye kot..

so this is what the best that i can summarize dari forum terbaik SG pernah aku search.. so if ever crossed in ur mind having suggies as ur pet...these is what u guys CAN or CANT....
  1. agk2 korg student tgok lu tmpt tgl korg..kalo hostel definitely CANT..umah sewa korg tanya2 ler housemate..erk sori ye my housemate xtanya korg dulu...tp dun wori i'll keep it in my room..
  2. yes!!ini binatang adalah mahal n their accessories pun sgt ler mhl.mereka memerlukan cage yg besar and toys yg banyak to play with.and xketinggalan diet yg sihat..well makanan mereka ni xde ler susah mana pun..korg beli jek buah2han preferably red apple and u guys can mix it dng honey cos mereka mmg suka manis2 sebab tu ler nama mereka cenggitu.and some time korang boleh bg ulat kecik2 kat kedai aquarium tu as treat.
  3. mereka hidup berkumpulan jadinye HARUS la korg membela in pair or kalo korg insist gk utk bela sekor korg kena spend at least 2 hours playing with them in night!!mereka bisa(oh gara2 menulis ketika NIKITA keudara)mati kesunyian..as a student kita ni kdg2 bz ngn mcm2 so better bela a pair...
  4. oh korang kena kenal pasti VET yg boleh deal dng SG cos not all the vet boleh deal dng SG as SG ni dikategorikan sebagai exotic pet kn...oh inilah masalah aku skang ni..tempat grooming mereka pun ak x dpt kenal pasti lg...
  5. mereka bukanlah toilet trained yek nemos sekelian..so mereka akn pee n poo merata2 termasuklah diatas kepala(its happen while im driving!!) and dekat naps korg (yes juga terjadi time aku surfing)so u have to deal with it..but NO WORRIES as their POO sangatlah sedikit n doesnt have strong smell like hamster have!!cumanye their pee agk boleh thn banyak n kuat sikit baunye..tp still kurang bau berbanding hamster..
  6. mereka xboleh mendiami the same house dng other pets..so beware..kalo agk2 korg peminat OWLS like me does..keep the owls at the back of the house ye...some cat n dog bleh literate but it is advice not to believe them..as they might wait for a good timing...
so ini pulak apa yg korg mungkin kena ada before buying the suggies...

  1. cage-the bigger the better
  2. sleeping quarters or some may called it as hammock
  3. diet & supplement-ye SG ok jek ngnmkn buah but bare in mind yg SG xkn membesar dng jayanya without the correct supplement..
  4. water bottle-xperlu besar sgt ala2 mcm hamster punyer pn dh cukup..
  5. food dishes-ni ikut suka korg ler nk lyg camne janji ada...
  6. wheels-ala2 hamsternye...
  7. toys-mcm2 toys boleh guna..yeorg ni mmg suka ngn toys..
  8. bonding pouch paling penting..senang nk bwk kemana mana...
oh kalo korg dh da suma korg mmg dh boleh bela...n perlu diigt yek yg SG punye react berbeza..mcm JOE n JOEY..totally different..JOEY xde masalah lgsg utk adapt ngn new environment..i mean no bitting no sound no fear act..tp JOE silap la der kalo ko nk men2 ngn ye awl2 tu..mmg ye akn agkt tgn tunjuk gigi depan dia menandakan 'amik aku then aku gigit ko!!ha lebih kurang ler cam gitu kalo ye boleh ckp..

oh n afterwards ak nk cari kain fleece(camno rupo ken ni pun ak xtau) utk wt bonding pouch ye sdr..hehehe....

~a.d.i.o.s~

No comments:

Post a Comment