-->

Daisypath - Anniversary

the most deadly boring novel~Miss Pisau Cukur by Siti Nur Dhuha

Recently or lg tepat baru arini aku mula membaca novel melayu yg real boring nak mati wasted time punya novel tajuk Miss Pisau Cukur nukilan oleh Siti Nur Dhuha. And for ur info normally aku akan habiskn juga novel xksah camne x masuk akal skalipun that novel. Tp not for this novel yg mmg aumpah dari awal bacaan lg ak dh rasa ngarut...


Kulit nak gah pinkish..igtkn sama r ngn movie pisau cukur yg dilakonkn oleh maya karin n fazura tu..sekali ha kau dari awl lg dh rasa something wrong somewhere...for me the author ni adalah bdk2 yg just finished her SPM exam tu yg imaginasi totally out of box! Ni kalah imaginasi alexander potter...


It is not a malay novel r kalo hero dlm novel tu x hensem n kaya tp agak2 r dik...bwk lamborghini gelardo pastu racing guna mazda rx8 mmg kaya giler...pastu adik hero leh lak mtk duit bkn ribu2 jek tp ratus ribu for every 2 weeks!oh kaya giler...are those rich guy really exist?nak gak sorg...huhu..


Pastu yg heroin digambarkn sbg seorg gadis yg x cantik with scars here n there tp boleh lak si hero yg konon 30thn dh hidup tanpa pempuan tepikat becos of her being miss pisau cukur?xcantik,mata duitan tp lelaki suka?ok mmg xlojik!


Other malay novels pn mmg r menggambarkn perkara yg serupa tp msh dlm keadaan logic yg boleh diterima akal..


Mmg sgt membosankan from the very beginning and record for myself ak x mampu utk habiskan bacaan for this novel real bored!


Published with Blogger-droid v2.0.4

menu berbuka jam 8.30pm

make it short cut it small...yeah baby malas aku nk bebel panjang2...sejak dua menjak bercuti semester ni and bergelar cikgu tadika aku nye rutin tido sudah berubah..jam 9++ jek ak dh ngantuk..that is why aku malas nk membebel banyak banyak bagi edisi kali ini...

sekarang kan bulan rejab makanye rajin la adik bongsu aku ni berpuasa..disebabkan rasa tanggungjawab sebagai seorg kakak sulung yg mana ibu bapa berada jauh dari kediaman makanya bergegas pulang dr tadika seawal jam 6.45pm untuk menyediakan menu berbuka buat adikku yg sedang berpuasa...

disebabkan communication yg fail makanya bila balik tu r baru kuakan raw material *padahal aku mmg xtau nk masak pe*..yang kesiannye adik aku ni ler..org len kol 7.30pm masuk maghrib tu terus berbuka ngn juadah yg pelbagai tapi adik aku ni dpt berbuka jam 8.30pm...hauhauhau...bila kak long berkungfuhhhhhhhhh....

so menu berbuka jam 8.30pm td adalah ikan steam dan labu air masak blackpepper air *oh my xtau nama sebenar*

jadi without wasting any time marilah kita GenJet kan bahan2nye dan juga hasilnye....

bahan2 menyiapkan ikan steam~ cili api,halia,serai,bawang putih

and haruslah ada ikannye...

ikan setelah ditaburkan dengan segala satu macam....and before dikukus..

and your fish look like after steamed....
so apa lagi...selamat berbuka la yek adik adik....hehehhee

quick post

yes just one of a quick post..cos having said im so excited, exaggerated and whatever u want me to be called!!having 2 papers this monday, 9am:Aqua,Meat & Dairy Product and at 2pm:Fluid Mechanics..tapi stil leh berjimba keluar bersama MLS si chenta hati saya ptg td..

Mahkota Parade utk lunch di Makcik Nandos selepas sekian lama:
lupa pulak nama ayaq ni...tp the left side with crystal clear water so damn nice!!

new meal from makcik for him

espetada for me serve with coleslaw n grilled vege as my request
lepas perut kenyang berjalan ke Dataran Pahlawan untuk shopping (oh tolong wat signal tangan seperti dalam filem White Chicks dikala menyebut ayat shopping itu)..

red velveteen as our treat
menjurus pulak ke Jonker Walk utk mendapatkan sesuatu sbg hiasan my engagement dais..opssss...o_0

apakah?bilakah?dimanakah?not to be question yet ye dear..one fine day i'll inform!!wish me best of luck  for my DIY dais!!xoxo

skipped entry

ceh tajuk macam haper jek..tp yela becos of it shud be part II nye entry pasal Turkiye but then bcos of permintaan ramai aku terpksa hupdate benda ni dulu plus kegigihan si cantik Syu snap all the pix so tanpa menghampakan..here it goes..cumanya nama bendalah ni xtau g..Syu bagi nama Beef Foldover tp si gagah Hafiz ruslan bg nama popia basah n MLS yg handsome tiada bandingan bagi nama Popia..so which one suits??u decide..i ok jek..hehehe..recipe bergambar ni supaya korang lebih senang n credit goes to si cantik syu sebab aku yg jelita ni pgg pisau jek kan??hellooo sapa cakap si jelita x reti masuk dapur?i gojes dimana2 pun tau...huahuahua...utk kemudahan bersama lets GenJet the recipe beef foldover,popia basah, popia or whatever u want it to be called..oh b4 tu this is actually inspired by one of cooking show di NTV7 cumanya ianya disimulasikan dng citarasa si jelita ini ye...ok stop with the bebeling azni..get straight forward...so kawan2..lets GenJet....

untuk bahan2 mentah yg x mentah mana pun korang memerlukan ini;

  1. wholegrain wrap by MISSION wraps..ada onion and original nye gk tp ak prefer wholegrain..well hidup sihat minda cerdas!!yeah to heaven...dapatkan brand yg aku guna di JUSCO MELAKA pd harga RM4.90*ak rasa r..xhengat lak reganye...
  2.  
salad yg panjang2 tu..sumpah aku xtau scientific namenye apa...yg penting salad r kan...*dptkan di market basah terdekat berhampiran anda which cost u RM0.50 for satu ketul..
3.
lada manis or what it being called..actually xde r manis mana pun...pedas gk r tp pedas yg sdp..so ikut korg r nk pedas hangat ltk cili api pun hokey what....*dapatkan di JUSCO MELAKA pd rega RM3.99 per box kalo x salah..xhengat gk reganye....
4.
baby gherkin pickles..xsuka xyah letak..dptkan di JUSCO MELAKA RM7.90 *pn ak x igt rega..maaf kalo lebih murah/mahal
 5.
and the secret ingredient yg make it different with our common popia..CHEESE CREAM di JUSCO MELAKA pd rega RM6.90 *or it was sebab ak x igt reganya pun...
 6.
the herbs for marinate beef adalah mixed herbs and black pepper..oh hanya syu ta kekdah aku crash the black pepper..but pls get the biji2 black pepper rather than yg dh dihancurkan sebab the taste was totally different!!aku pilih mixed herbs sebab its has its own aroma yg mengharumkan daging...
7.
olive oil ikut suka nk brand apa..i choose this cos its cheap..tehee o_0
8.
a lemon and opkos kalo korg bkn vegetarian the beef..beef korg leh ganti with any other protein source r kan..
9.
crushed black pepper


 so dah usha bahan2?boleh la gi mencari and ready for the procedure (dah macam nak wat lab experiment lak)....masih mengekalkan gambar supaya senang untuk korang paham yek..mari mari mari.....memula atau sukati korg la nk start ngn marinate the daging or prepare the wrapping...
 
1. 
susun salad mcm digambarkan diatas wholegrain wraps korang
2.
chopped cili kecik2 n campakkan spt yg digambarkan diatas
3.
sliced the pickles and susun cam yg digambarkan juga atau korg ada idea menyusun yg len pun boleh
 4.
cream cheese cut into cube and letakkan sebegini
  now ur wrapping dah sedia so time to get oil burn....

1. 
daging dihiris nipis and squeeze out lemon juice utk hilangkan hanyir..mix black pepper,mixed herbs and lil bit of salt sbg perasa...

 2.
kalo da grill pan lg cun...tp ak xde so hentam jek r..oil the pan with olive oil..xyah banyak..olive  oil mahal!!hahaha...so goreng ngn api yg kecik jek..sbb xnak bg daging garing...bila dah cukup rasa jek masaknye tu..put aside...
3.
susunkan daging spt digambarkan diatas..n seasoned it with leftover black pepper n also a lil bit of salt...n ur meal are ready to wrap
4. 

abaikan tgn yg tanpa gloves tu baru ler rasa air tangan kn?teheee....so foldover the meals..kalo korg beli wrapping yg sama mcm aku kt belakang plastic tu dh tunjuk cara2 wrapping....
5.
lepas difoldkan n before dipotong this is how it looks like....so kasi potong r sikit baru nampak isi dalam tu...

 

and this is how its look like after dipotong....



 finally ur meal is ready...so cadangan nama makanan ni pls??kalo boleh comment r kt sini lak..asik comment kt fb jek...boring tau..hehehee...selamat mencuba yerk kengkawan n jng lupa tagged me with the hasil..penat ak curi masa hupdate blog ni dalam kebizian menyiapkan lab report animal cell culture n post harvest sambil study for fluid mechanics lab test esok....so harap sgt korang mencuba..becos this is easy meal to prepared tau....

#notakakipanjangsedepa

indahnya alam ciptaan tuhan di bumi Istanbul,Turkiye

p/s : all pixs without edited....sgt malas utk edit...sori syu...hehehe....