-->

Daisypath - Anniversary

video budak bijak

sumpah aku suka giler tengok budak ni jawab..dah r pronunciation ye sgt2 chumelll jek...sangat respek dengan kebolehannya menghafal Capital City for all UAE and yg bestnye part last bila ditanya CC untuk ISRAEL..terbaik wak..bdk kecik pun ada akal la der...and lebih kagum he is just TWO years old..


btw kalo tanya aku ibu negeri selangor pun aku macam ragu ragu untuk menjawab..PJ ke shah alam..hehhee...

nota kaki baru lepas pedi: damn bila ler aku nak dapat anak sendiri!!

Nokia Handphone's Secret...

read it somehow in FB so think how it'll help for all NOKIA user..including me..



RAHSIA HANDSET KETIKA KECEMASAN & CARA2 FORMAT HANDSET

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan. Banyak perkara yang boleh anda lakukan, antaranya : -


1.Nombor Kecemasan
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di
PAPARAN PENUH
di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(Keypad lock).

2. Kereta terkunci
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar?? Pasti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera(alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm(satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat 'ON' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3. Kuasa bateri tersembunyi
Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengaktifkannya, tekan kekunci *3370#. Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .(sstengah jenis tepon nokia gak)

4. Telefon dicuri
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak dapat mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut. Jadi, walaupun ia di curi, namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.hohoh..padan muka kaw!

Kebanyakan tips ini boleh digunapakai untuk telefon bimbit jenama Nokia.:)

CARA2 FORMAT HANDSET
Adakah yang memiliki enset nokia jenis s60 (Nokia N70, N73, 7610, 6600, N-gage, 6120 Classic)?Format tepon jika msuk virus?xperlu p kdai tepon or klinik handphone or wateva lah yg mnyakitkan ati krana mngmbil upah yg tggi.Kat sni aq akan bgi tutorial cket sal nk FORMAT HANDSET JENIS SYMBIAN 60 pada kwang.

Ok,First skali kwang p buat air tgkat ali or kopi ker ikot ksukaan kamu lar..Second lak,yg jnis isap rkok tu isap ar luu puas2.Pastu kwang follow step bwah neyh k.Sblum tu pastikan enset kwang tu ckup bateri(full).

1. Pertama skali, save and backup sumer data2 dalam memori enset kwang(nota,mssge,draft mssge,cntact,pic) kepada memori kad.klau nk backup bleyh gnakan NOKIA PC Suite kat pc kwang tu.
2. Selepas sudah backup data2 trsebut,kuarkan memori kad kwang n off enset trsebut.
3. Dalam keadaan off,

- Tekan butang dail (green button)

- Butang bernombor 3

- Tekan butang bintang * (star)

- On handset korang

- Jangan lepas satu butang pun hinggalah screen menunjukkan abjad FORMAT

- Masa yang diperlukan lbeyh krang 5 minit.

4. Kesemua step diatas haruslah dibuat serentak sehingga kuar waktu yg perlu diset smula.
5. DONE! Anda brjaye mmformat tepon anda!


Butang Rahsia Nokia
Berikut ini adalah kunci kod butang rahsia yang boleh anda lakukan sendiri dengan menekan pada key pad hp anda yang berjenama Nokia sama ada cdma maupun yang gsm. 1.
Melihat IMEI (International Mobile Equipment Identity) Caranya tekan butang * # 0 6 # 2.
Melihat versi software, tarikh pembuatan softwre dan jenis compresion software Caranya tekan * # 0 0 0 0 # Jika tidak gagal coba butang * # 9 9 9 9 # 3.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 4.
Melihat nombor / nombor private number yang menghubungi handphone anda Caranya tekan * # 3 0 # 5.
Menampilkan nombr pengalihan telefon all calls Caranya tekan * # 2 1 # 6.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan telefon kerana tidak anda jawab (call divert on) Caranya tekan * # 6 1 # 7.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilan kerana di luar jangkauan (call divert on) Caranya tekan * # 6 2 # 8.
Melihat nombor pemanggil pada pengalihan panggilann kerana sibuk (call divert on) Caranya tekan * # 6 7 # 9.
Mengubah logo operator pada nokia type 3310 dan 3330 Caranya tekan * # 6 7 7 0 5 6 4 6 # 10.
Menampilkan status sim clock Caranya tekan * # 7 4 6 0 2 5 6 2 5 # 11.
Berpindah ke profil profile handphone anda Caranya tekan tombol power off tanpa ditahan 12.
Mengubah setting hp nokia ke default atau aturan kilang Caranya tekan * # 7 7 8 0 # 13.
Melakukan reset timer handphone dan score game hp nokia Caranya tekan * # 7 3 # 14.
Melihat status call waiting Caranya tekan * # 4 3 # 15.
Melihat kod pengilang atau factory code Caranya tekan * # 7 7 6 0 # 16.
Menampilkan serial number atau nomer seri hp, tarikh pengilangan,tarikh pembelian, dan tarikh service terakhir, transfer user data. Untuk keluar handphone harus direset balik. Caranya tekan * # 92702689 # 17.
Melihat kod pengamanan handphone anda Caranya tekan * # 2 6 4 0 # 18.
Melihat alamat ip perangkat keras bluetooth anda Caranya tekan * # 2 8 2 0 # 19.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terbaik namun bazir energi batery Untuk meng off gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 3 3 7 0 # 20.
Mengaktifkan EFR dengan kuality suara terendah namun jimat energi batery. Untuk mematikan gunakan kod yang sama. Caranya tekan * # 4 7 2 0 # 21.
Menuju isi phone book dengan cepat di handphone nokia Caranya tekan nombor urut lalu # contoh : 150# 22.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk semua panggilan Caranya tekan * * 2 1 * Nombor Tujuan # 23.
Mengalihkan panggilan ke nomor yang dituju untuk panggilan yang tidak terjawab Caranya tekan * * 6 1 * Nombor Tujuan # 24.
Mengalihkan panggilan ke nombor yang dituju untuk panggilan ketika telefon bimbit anda sedang sibuk Caranya tekan * * 6 7 * Nomor Tujuan #
Keterangan Tambahan : - Kod di input tanpa jarak - Ada kod-kod nokia yang berlaku pada jenama handphone tertentu saja..selamat mencuba….

reply for cinta muka buku

its being a great great pleasure bila dengar tentang lagu reply kpd lagu cinta muka buku yg mmg so not ewww utk aku...thank you kpd encikmimpi ats reply tersebut..cumanya i just thought if u could add up some more provocation dlm lagu putus di twitter tersebut..xde r..bkn ak nk menidakkan keupayaan najwa latif wat lagu..bahkan ak sgt impress ngn lagu catchy easy to listen to yg ye composed tu..well for me if u r age 16 and u could make that debut of ur own single memang sangatlah AWESOMEnya kn??cumanya bila tgok lirik ada sedikit x sesuai r dik kt lagu tu..nak2 lg part 'harus pejam mata dan cuba apa saja'...maknanya ada kurang sedap sikit ler..tp well its just for me..utk org lain aku xtau..telinga masing2 kan...so xmo ckp banyak banyak..meh kita GenJet lagu putus di twitter by encikmimpi...


p/s: pada mereka yg nk follow twitter I sila ler..boleh search Azni_AR_Azizan I punyer twitter so we can bermesra tweet..tweet gitew...oh n mereka yg lom follow blog i ni pun boleh kalo nk tekan follow icon kt tpi belah kanan tu..

masih ada yang sayang

just read it a few hours back..so nk share dengan semua tentang ini...


saw it, read it and understood!!
well its kinda inspired me for what might comes next!!
satu sumber inspirasi yg penting...

and it carry the old says..BUNGA bukan SEKUNTUM, KUMBANG bukan SEEKOR...

~a.d.i.o.s~

terima kasih menyedarkan

yes terima kasih sebab menyedarkan aku dr tidur yg panjang...xtahu nk luahkan kt sapa..kang kalo tulis kt fb kang da lak malaun mulut puaka cakap semua benda pun nk kena share kt fb..so here i am untuk melempiaskan nafsu amarah aku!!KO mungkin akn cakap aku seorang yg sgt KEPOHCI and whatsoever and afterwards ko pasti akn ckp 'g r update status kt fb/tulis kt blog ckp itu ini'..and yes ak sedar perkara tu akn berlaku..sama spt sebelumnya..i DONT GIVE A DAMN on what u r thinking..for me u just a piece of junk that need to be sink!!!

ye aku memang kepala angin,panas baran,ego yg tinggi and bla..and bla..and bla bla bla...some might never gave any compliment yet always make me sound worst!!and i am totally aware on that!!aku tau..aku banyak kelemahan..n mungkin xde kelebihan pun pada mata sapa sapa...

PUJIAN??well, sound so not me...KRITIKAN??always suits me best...aite??

dari situ aku tau aku ni banyak giler kelemahan di mata org umumnya n di mata KO khasnya..tekad utk menerima segala kejian n kritikan ko yg sometime ak rasa x membina tapi semakin aku cuba menerima semakin kritikan ko tu menurunkan lagi semangat utk ak berjuang....ye aku hampir tertewas sekarang..atau mungkin akn terus kecundang sedikit masa lagi..hidup tdk panjang..cuma apa yg aku harapkan ak mampu utk terus berjuang...atau mungkin aku akn mati bersama kritikan itu..

kepada semua follower or maybe silent reader, my good n great advise...

  • if u dont have any positive word, SILENT might works BEST!!stop mumbling around esp ur harsh word..its totally UNWANTED!!!
  • dont judge a book by its cover..some girl u might find her tough outside but trust me she is as fragile as a thin glass inside!!dont try knock it hard!!
  • avoid REPEATITION..some time LESS is MORE..

and aku tau aku ni bknlah sesapa utk bagi nasihat, sebab aku sendiri merupakan manusia yg khilaf here n there..yg masih memerlukan nasihat dari masyarakat sekeliling aku..tapi aku HANYALAH memerlukan nasihat bkn kritikan yg boleh mematahkan semangat lantas meninggalkan jurang persahabatan di antara KO n AKU...

tegurlah aku sekiranya aku salah, insyaALLAH aku cuba untuk menerima..ye aku sedang belajar menerima teguran...walaupun pahit akan aku telan...aku berpegang pada KEBENARAN MEMANG MENYAKITKAN makanya aku cuba utk menerima teguran mereka yg dengan niat membetulkan aku bukan menjahanamkan aku..

bercakap sesuatu yg CELAKA hanya akn menCELAKAkan aku lagi.maka dengan itu aku tdk perlukan manusia spt itu dlm hidup aku..


TAKE ME AS I AM or WATCH ME AS I WALK AWAY....