-->

Daisypath - Anniversary

a good thing is a thing to share part 1

bersalah rasa diri ni kalo x share sesuatu yg bagus...ok now what?blog ak dah jd blog islamik pulak ke?erm..why not kn?as a muslim it is our duty untuk memperkenalkan Islam itu sendiri..insyaAllah there will be more upcoming news pasal islam ini..disamping membetulkan akidah dan menguatkan pegangan agama sendiri..aku turut ingin menjadi pendakwah kecil yg hanya menyampaikan walau sepotong ayat al-quran...doakan aku menjadi muslimah yg lebih menyanyangi agama, rasul dan Allah s.w.t sepertimana hidayah yg diturunkan oleh Allah s.w.t kepada saudara muallaf kita Loo Joo Yee ni..

here the video..


and for those yg agk2 tenet laju kura kura berjalan lagi silalah baca petikan dari link yg aku dapat dr FB... 


Beliau tiada nama Islam kerana sekarang seseorang muallaf sudah tak perlukan tukar nama dengan nama Islam, dan hanya perlu ber 'binti' kan kepada Abdullah serta tak perlu tukar bangsa, maka namanya kekal Loo Jo Yee binti Abdullah.

Beliau telah masuk Islam ketika masih berusia 17 tahun, disebabkan di Malaysia mempunyai undang-undang untuk memeluk agama Islam bermula 18 tahun sahaja. Jadi, beliau terpaksa menangguhkan dulu permohonan.

Keluarga Jo Yee merupakan pengikut agama kristian yang kuat. Dan beliau bakal menjadi seorang paderi di sebuah gereja. Disebabkan itu, keluarga beliau sangat bantah hingga menganggap masuk Islam adalah sangat menghinakan bagi keluarganya.

Loo Jo Yee mendapat hidayah melalui dua peristiwa yang menarik.

Yang pertama adalah, beliau mempunyai ramai rakan-rakan yang beragama Islam. Oleh itu, mereka telah berdebat tentang agama masing-masing. Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-rakan Islam untuk masuk agama Kristian.

Namun untuk berdebat dengan rakan-rakan, beliau telah mengkaji al-quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam.

Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang dari perkara sebenar.

Oleh itu, Jo Yee mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca al-quran. Itu adalah hidayah pertama Loo Jo Yee.

Peristiwa kedua yang membawa hidayah kedua beliau adalah ketika beliau menghidap mendapat penyakit thyroid di bahagian leher. Doktor mengesahkan 90% besar kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau walaupun masih muda.

Rakan-rakan Islam Jo Yee telah banyak 'encourage' beliau untuk cuba berdoa kepada Allah taala. Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan hanya berserah kepada Allah.

Keesokan harinya, ketika beliau menjalani medical check-up, doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser. Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan pada waktu itu juga la beliau mengucap 2 kalimah syahadah. Subhanallah.. Allahuakhbar!

Loo Jo Yee berasa hiba kerana beliau berasa telah dipilih Allah untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka-ria hingga tersasar di jalan Allah.

Banyak dugaan yang beliau terima selepas bergelar muallaf, hingga dipulaukan rakan-rakan sendiri dan keluarga tercinta. Beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Jo Yee berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-rakan yang seusia dengan cara tersendiri.

Rahsia Surah Al-Kautsar

its good that in some times we give ourselves a reminder!apatah lg bagi reminder for others..terbaca di FB n this is actually utk remind myself the goodness of this surah..and apatah lagi kalo dpt dikongsi bersama nemos nemos yg lain... 


To thee have We granted the Fount (of Abundance). [1] Therefore to thy Lord turn in Prayer and Sacrifice. [2] For he who hateth thee, he will be cut off (from Future Hope). 

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-
1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.
3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

wordless wednesday!


blog under maintenance!

a very short entry...
just wanna said that a tale of me is under maintenance..
soon after finished all the lab reports,testes(sebab byk kn?ok adik2 jng tulis camni dlm ur exam k?), mini projects, case study and bla bla bla (mcm x terabis jek) baru aku focus utk membetolkan my blog yek?
have a nice day or should i say Great Life???

~a.d.i.o.s~

if i die young....

another quick post...at this very moment, this song captured me a loads!!dont worry dear nemos, lyrics embed below....GenJet!!!or should i say SadJet???




If I die young, bury me in satin
Lay me down on a, bed of roses
Sink me in the river, at dawn
Send me away with the words of a love song

Uh oh, uh oh

Lord make me a rainbow, I'll shine down on my mother
She'll know I'm safe with you when she stands under my colors, oh well
Life ain't always what you think it ought to be, no
Ain't even grey, but she buries her baby

The sharp knife of a short life, well
I've had just enough time

If I die young, bury me in satin
Lay me down on a bed of roses
Sink me in the river at dawn
Send me away with the words of a love song

The sharp knife of a short life, well
I've had just enough time

And I'll be wearing white, when I come into your kingdom
I'm as green as the ring on my little cold finger,
I've never known the lovin' of a man
But it sure felt nice when he was holdin' my hand,
There's a boy here in town, says he'll love me forever,
Who would have thought forever could be severed by

The sharp knife of a short life, well,
I've had just enough time

So put on your best boys and I'll wear my pearls
What I never did is done

A penny for my thoughts, oh no, I'll sell 'em for a dollar
They're worth so much more after I'm a goner
And maybe then you'll hear the words I been singin'
Funny when you're dead how people start listenin'

If I die young, bury me in satin
Lay me down on a bed of roses
Sink me in the river at dawn
Send me away with the words of a love song

Uh oh (uh, oh)
The ballad of a dove (oh, uh)
Go with peace and love
Gather up your tears, keep 'em in your pocket
Save 'em for a time when you're really gonna need 'em, oh

The sharp knife of a short life, well
I've had just enough time

So put on your best boys and I'll wear my pearls

hati ini

quick post cos having a lab experiment at 8.30am..

dari kecik hingga aku dewasa...
semua kesalahan pasti akn tergalas di bahuku ini...
ak sedar aku mungkin bkn seorg anak yg soleh sentiasa taat akn kedua ibu bapaku...
jadi tdk mustahil dari mereka kecil hingga sekarang
apa saja yg terjadi walaupun bkn salahku
ianya tetap salahku...

perkara yg bkn aku lakukan terpksa aku yg menanggung akibatnya...
dan disebabkan engkau anak kesayangan
makanya aku yg akan menanggung akibat...
apa yang aku xboleh buat
kau boleh buat dengan sewenangnya...
jika aku yg buat??
huh.....

mungkin tuhan sedang menguji
sejauh manakah kesabaran dan ketabahan aku
sebagai anak sulung....
dan mungkin juga tuhan mahu menguji
adakah aku layak untuk mendiami syurga firdausmu
sekiranya aku lebih layak untuk ke nerakamu
maka Kau amiklah nyawa aku sbrp segera
supaya aku tdk mendiami nerakamu terlalu lama...

aku ingin merasakan nikmat syurgamu
walaupun aku tau aku tidak layak masuk ke syurgamu
tapi sbgaimana yg telah Kau janjikan kepada umat Muhammad
yg mereka pastinya akn merasai nikmat syurgaMu...
aku ingin dan pasti ingin memegang janjiMu itu..

semoga Kau memberkati hidupku
dan memberikan aku ketabahan dan kesabaran
yang aku perlukan bagi menjalani
kehidupanku sbg anak terpinggir!!!!

what a girl really want but wont ask for it!!

read it somewhere in FB so nothing to be credited for me...tapi rasa macam best pulak...i have to said it that i wont denied it!!huhuhu...so apart of me saying yes but the other half stopping me from admitting!!here it goes...

45 THINGS A GIRL WANT, BUT WON’T ASK FOR:

1. Touch her waist.
2. Actually talk to her.
3. Share secrets with her.
4. Give her your jacket.
5. Kiss her slowly.

Are you remembering this?
6. Hug her.
7. Hold her.
8. Laugh with her.
9. Invite her somewhere.
10. Hangout with her and your friends together.

KEEP READING ..
11. Smile with her.
12. Take pictures with her.( u make the move ok?? )
13. Pull her onto your lap.
14. When she says she loves you more, deny it. Fight back.
15. When her friends say “I love her more than you”, deny it. Fight back and hug her tight so she can’t get to her friends. It makes her feel loved.

Are you thinking of someone?
16. Always hug her and say I love you whenever you see her.
17. Kiss her unexpectedly.
18. Hug her from behind around the waist.
19. Tell her she’s beautiful.
20. Tell her the way you feel about her.

One last thing you need to do to show her you actually do mean it.
21. Open doors for her, walk her to her car - it makes her feel protected, plus it never hurts to act like a gentleman.
22. Tell her she’s your everything - only if you mean it.
23. If it seems like there is something wrong, ask her - if she denies something being wrong, it means SHE DOESN’T WANT TO TALK ABOUT IT - so just hug her.

24. Make her feel loved.
25. Kiss her in front of OTHER girls you know!( sangat2 adore this moment but hell when?? )

WE MIGHT DENY IT BUT WE ACTUALLY LIKE AND KINDA WANT YOU TO TICKLE US ..
26. Don’t lie to her.
27. DON’T cheat on her.
28. Take her ANYWHERE she wants.
29. Text message or call her in the morning and tell her have a good day at school, and how much you miss her.
30. Be there for her whenever she needs you, and even when she doesn’t need you, just be there so she’ll know that she can always count on you.

ARE YOU STILL READING THIS? YOU BETTER, BECAUSE IT’S IMPORTANT.
31. Hold her close when she’s cold so she can hold you too.
32. When you are alone hold her close and kiss her.
33. Kiss her on the cheek; (it will give her the hint that you want to kiss her).
34. While in the movies, put your arm around her and then she will automatically put her head on your shoulder, then lean in and tilt her chin up and kiss her lightly.

35. Don’t ever tell her to leave even jokingly or act like you’re mad. If she’s upset, comfort her.

REMEMBER ALL THESE THINGS WHEN YOU ARE WITH HER NEXT ..
36. When people diss her, stand up for her.
37. Look deep into her eyes and tell her you love her.
38. Lay down under the stars and put her head on your chest so she can listen to the steady beat of your heart, link your fingers together while you whisper to her as she rests her eyes and listens to you.
39. When walking next to each other grab her hand.
40. When you hug her, hold her in your arms as long as possible.

MAKE SURE SHE KNOWS SHES LOVED.
41. Call or text her at night to wish her sweet dreams.
42. Comfort her when she cries and wipe away her tears.
43. Take her for long walks at night.
44. Always remind her how much you love her.
45. Sit on top of her and tell her how much you love her and then bend down to her face and kiss her while you’re sitting on her.


found something interesting to share with readers..seriously made my tears burst out!!


chicken pox??

fuh...fuh...uhuk.uhuk...oh bersawang dah ha blog aku ni ha..opps...mmg r bersawang dh nama pn laman sesawang..kn?kn??hikhik..after a few days  months didnt jotted anything inside so here i go again...cumanya mungkin this time around sometimes yg bermanfaat untuk semua ye..well for those yg mmg dah aware its ok..u may leave this page this instant...i dont need another stalker here!!i am very pleased if u could get lost!!tapi pada mereka yg nak menambahkan ilmu..u may proceed...

timbulnya idea utk hupdate pasal benda ni adalah kerana sekarang ni mmg musim benda ni merebak..yela my kindy di sg buloh >5 students and 1 teacher affected!!and pastu tgk lak kat wall ramai post pasal anak2 mereka terkena viral ni...

back view of chicken pox rashes 
aku malas nak terangkan pasal how chicken pox ni may exist cos u can check it out at wiki without any hesitation..or else u could directly ask pakcik GOOGLE kn??so aku cuma nak ceritakan the truth story behind it..cos aku aware that x semua adult yg dh kena menatang ni and knows how to deals with it...for me, aku infected by this contagious illness time aku form 2 or in exact age 14yr eh silap..bkn time form 2 la..time form 1 lagi..umo 13thn...wah muda gitew..muda x muda sgt la..by that age u r considered as adult for this viral so the impact are quiet 'cantik'...huahuahau..

and lets the story begin.....