-->

Daisypath - Anniversary

~P.e.n.g.e.m.i.s~


ok pernah tgok aksi sebegini time u ols stop kt trafic lite?well me does!!just yesterday SUNDAY 17/07/2011..time OTW balik sg buloh from PJ...traffic lite kat federal highway simpang masuk ke giant, tesco shah alam tu..but not this pakcik r..it is a makcik.regret lak rasa x snap a pix..but i think better not r kn..

so that makcik, not malaysian aku rasa..perhaps someone from india or bangladesh...oh gosh i dunno..tp skin tone captured she mighta be either one from that country mentioned..ok tp yg peliknye pakai baju kurung and kain tudung..n tatkala tanduk setan dah dekat ngn aku mula ler aku pikir yg 'eleh nk tunjuk alim r tu,mentang kata melayu ni baik hati bila tgok sedara seislam susah'..ok mmg jahat pikiran aku ni...tp aku xnk jadi hypocrite!!i am who i am..i will definitely voice it up whats in me not voice it up whats people need to hear!!ok?deal with it!!so konon2 pegang pen sebundle(otak aku yg jht ni pikir lg..entah mana kutip pen tu pun xtau.ntah da ink x pen tu)untuk jual that pen r..tp bila aku noticed that a car infront of us bagi rm5 hengget kat kau,kau xde lak bg pen tu kt ye kn...oh time tu aku pray to god supaya cepat ler trafic lite tuka hijau...yes i am bad!!lantak ler korg nk pikir hape..whats important u have to read my whole entry before judging me..ok?

bila dh dpt rm5hengget tu(oh n that drver turun tgkp tu sgt ler sikit yek) she move from that car to another..than kalo ada keta yg xbg tu ye pun wt2 r pgg visor keta pastu cium tgn sdr...kunun 'syukur,alhamdullillah'..and ada gk r keta yg xnk turun lgsg tgkp siap wt derk jek..mcm that makcik tu x wujud..oh this type of person reflect what i'll be doing if i drove the car!!!hakhak..aku memang jahat!!!tp banyak gk r keta yg menghulur...but none of that car yg dpt pen yg dipegang tu ok??

so stop kejap cite that makcik aku nk story drama sebabak dlm keta aku lak..yg ayah aku ni mmg nk bg sedekah r kn..xbyk RM1 hengget jek....ala kalo dah sorg RM1 bila da 100 keta xke ye dpt rm100?pastu yg lalu jln tu bkn 100 bijik keta jek..silap2 ye dpt lg byk dr duit gaji kita(xsilap r..mmg btol pun)..ok itu ckp mk aku..and yes ak sgt agreed dng apa yg mak ak ckp tu...tp ayah aku ni sgt2 ler bermurah hati nk bg gk..so dtg ler dipikiran aku tetiba bila dgr mk aku ckp cenggitu...

'eventhough she will gain more than what we have,u have to remember this TANGAN YG MEMBERI ITU LEBIH BAIK DARI TANGAN YG MENERIMA'. so terpikir r aku...xkisah r kita menderma sebanyak mana sekalipun..mereka tetap xkn menjadi seKAYA kita...biar miskin harta jng KAYA dosa...kita x kan jatuh bankrupt hanya kerana kita MENDERMA dan pengemis jalanan itu tadi xkan jadi kaya hanya dengan mengemis...easy money come easy money go...

so bagi r sedekah rm1 kt makcik tu...and again she didnt gave the pen..oh xler maksudnye kami ni lahap sgt that pen..tp aku pelik+muskil..apakah motif beliau membawa that pen kehulu ke hilir without giving it out kn??nk kena sedekah rm50 baru dpt pen yg xbrp henggit tu?(oh dh dtg blk pemikiran jahat aku ni)..tapi aku mmg pantang bila tgok manusia yg cukup sifat SEMPURNA pancainderanye tetapi masih tegar mendapatkan duit dng cara mudah..kalo yg mmg OKU aku xleh nk ckp apa..kalo yg OKU ni pun aku dengan sendirinya seikhlas hati bersedekah..tp kalo yg mmg cukup sifat ni SORRY to say..aku mmg berkira...nak nak lagi time ritu aku g jenjalan kt KL n ada sorg mamat ni cukup jek sifatnye aku tgok..xde cacat celanye..pas2 dan2 wat kaki bengkok xleh jln..eeee...grm jek tgok lakonan x menjadi ye tu!!dah r muda lagi..aduyai..napa la ada manusia PEMALAS mcm ni?jadi btol2 baru ko rasa...

tp bila di research there is some people being used by an agent!!S*** with that agent!!and normally wanita dan kanak2 seluruh dunia menjadi mangsanye..these S*** agent akn potong tgn or kaki or sumtimes they also make the child blind semata2 utk menagih simpati bagi pihak mereka..ala mcm dalam citer SLUMDOG MILLIONAIRE(alamak sori kalo salah tajuk ak xhenggat dah)..rupa2nye apa yg dipaprkan dalam citer tu merupakan kisah sebenar kehidupan some circle of people..mmg sedih r..sampai at that S*** agent wat mereka camtu semata2 utk mengaut keuntungan mudah..

so bila yg agent camni mmg xkemana r duit sedekah yg mereka dpt...they dont have a right for the money they collected!!mereka hanya akan dibayar dng sebungkus makanan and kalo mereka xdpt achieved 'sales' mereka tdk akn diberikan makanan...kejam kn??

ok tu psl agent..psl yg derma utk rumah ank2 yatim la derma wat masjid la derma wat surau la..betol ke?aku sendiri xleh nk sahihkan...sebabnye ada tu mcm agent2 ni gk..bknnye ada pn ruma ank2 yatim tu bila disiasat..masjid tu pun pdhl dh terbina lama dh..so camne?this is MY POINT OF VIEW r yek..MY VERY PERSONAL THOUGHT,kalo betol kita ni ikhlas nk menderma utk bdn2 kebajikan mcm ni, u better go to that place utk salurkan derma...jng terpedaya dng tipu muslihat agent2 ni...xpun u just do it in my way...ada skali tu sorg budak ni approach aku nk minta derma..so aku pun time tu mmg tgh berhati mulia plus poket ada isi lebih sikit..tp sblm ak menderma tu ak pn tanya bdk tu..'dik umah ank2 yatim ni katne ek?leh akk g tgok skali..so sng r lps ni akk nk menderma'..tau apa jwpn bdk tu?..'erm..erm...dan ermmmm lagi'...ok blah from my way...dah leklok ak nk kasi derma tetiba ko boleh blur xtau nak gtau ktne kn..so it shows a hidden agenda disitu...so aku pun dng senang atinye menanyakan kembali kt bdk tu 'ni agent dr mana ni?' and bdk tu ckp dr muar..i was like..what???MUAR??pergh jauh dik jalan ni..ni kat alor gajah ni..apa kes ni sbnrnye?then tetiba dak tu blah jek cpt2...eh pelik aku bertambah tambah ler kn...


dunia..disebabkan terlalu ramai mereka yg berhati mulia makanye ramai juga yg berhati jalang mengambil kesempatan diatas kebaikan org lain..cuma perlu bare in our mind yg TANGAN MEMBERI LEBIH BAIK DARI TANGAN YG MENERIMA..sekian laporan dari a tale of me untuk santapan nemos azniazizan.blogspot.com.

~a.d.i.o.s~

2 comments:

  1. akulah pengemis itu...

    ReplyDelete
  2. wow ni on9 dr ne ni?guna duit hasil simpati masyarakat utk on9?great!

    ReplyDelete