-->

Daisypath - Anniversary

mom's kitchen!!!

hello there...
erk..rajin lak ak ni kan writing2 blog ni..well sementara da mud ni..erm n3 for this time also bekait rapat dng n3 yesterday..yela nemo tgh mud masak ni membara, so ak pn lyn kn ajer..and plus my mom tetiba jek ckp ptg td..that she already bought the daging yg ak request for my steak..hehehe..ok kalini agak lama r masa yg dispent kn didapur..cos beef nk kena marinated secukupnye ye...so apa lagi nemo..amik pen n kertas untuk tulis recipe 'beef steak terjah'...ops skang kan dah hight tech nye zaman..xperlu pen ngn kertas g dah..ko copy direct jek dr blog ak ni..apa ada hal...n kalini da r ak smpt snap sekeping 2 gambo time cook cook td...so here it goes...

bhn2 utk marinate ur daging:
  • daging itu sendiri, yela kalo xde daging xde r nama beef steaknye..cuma bahagian apa tepulang r pada poket sendiri..mak ak td beli daging pinang katanye..
  • mixed herb,dill,oregano(ni contoh r dill ngn mixed herbs nye)
  • chilli powder
  • oyster sauce(kalini ak ltk tp sikit je)
  • pepper(xksh r nemo black ke white jnji bukan paper kertas ye)
  • garam ikut suka rasa ko
  • olive oil
bhn2 sampingan yg xde side effect pn..
  • sayur pilihan hati.(ak lebihan syur smlm ada..so gunakan sajer..)
  • cheese(ni ikut korg r nk cheese yg mana satu)
  • butter(xde butter myk msk pn boleh)
  • mini potatoes(yg ni pilihan samada korg nk wt mashed potato or dimakan bulat2)
cara-cara nye adalah;
  • korg kna marinated the daging with all the thing i mentioned..
nilah hasilnye setelah dimarinate ye..
  • nk g best korg ltk je r dlm plastik beg spt yg ak wt...
daging yg diletakkn didlm plastik dan diperam selama bebrp jam di dlm chiller..ye igt ye nemo chiller shj bkn freezer ye...
  • then after couple of hours korg kuakn r daging tesebut dan korg boleh r grill..
  • for the veges tu ikut suka r nemo ko nk wt cmne pn...
  • n here u goes..ur beef steak terjah sudah siap utk dihidang dan dimentekedarah ye...
ops lupalak nk gtau kalo korg da m/w spt umahku yg boleh setup kpd grill korg cuma perlukn masa aroun 5-10mins only for grilled the beef ye or lese ianya akan overcooked!!so apalagi bon apetit!!!

::muaxx::
azni azizan
bilik blkg umah saujana utama...

M.O.D.E.::.cooking!!!

hello semua...cewah kunun mcm ramai jek yg follow aknye blog..padahal erm..xkisah la nemo...yg pentingnye sendiri tulis sendiri bace(kiranye utk kepuasan diri sendiri or aka selfish)..mlm ni tetiba jek mud nk masak singah...xcelli lama dh nk try to cook westernian ni...ritu time ke tesco da r hangkut sum of the things need utk wat steak...kununye setelah dibelanja my prince kt TGI kan..so i sorta thing that i can make it own my own...tp mengenangkan(eh btol ke i spell ni??)beef yg xdpt2 so x de r terjadinye lg my steak..think mighta b on next n3 kot..i'allah...so back to the topic...bila time mud nk msk ni tgh mencanak sementelah ak melihatkn shrimp yg kt cafeworld ak pn menerjah le ke dapur mak den tu ha..kebek punyer kebek jmpa r nemo udang yg x sbrp nk bsr tu..cukup r for the 1st trial...alamak.den lupa ler nk amik gambo time msk td..cait!!tau2 je dah siap..so agk2 da x sesapa nk recipe udang yg kunamakan 'udang terjah' ni..x kisah r nemo...ak nak bagi gak..sapa2 yg xnak jangan tengok!!

recipe utk UDANG TERJAH!!

bhn-bhn untuk marinated the udang ye:

  • seberapa byk udang yg nemo ada(ko buang le kulit n headnye ye tp bkn dlm tong sampah kedalam periuk untuk merebus sayur2 pilihan hati)
  • olive oil(ni kalo xde ko pakai r myk pe yg ko da)
  • lemon juice(ala kalo xde lemon ko perah je la limo nipis nemo)
  • oregano(ni ak men letak jek sebab terjmpa dlm kabinet mk ku)
  • pepper(xksh black or white cos i put both!!)
  • garam ikut suka tekak ko
  • lastly chilli powder(yg ni ak guna babas jek nemo pasalnye mak aknye)
  • lupalak tentang sayur pilihan(ak guna baby corn n brocoll).ok yang ni xyah r ko rajin nk marinate yek...

cara-caranye:
  • utk marinate the udang tu korg campur jek udang tu dng bhn yg disebut2 diatas kecuali part sayur pilihan ye..pas2 ketepikan..
  • pas tu ko rebuih la kulit udang td ngn air secukup rasa ko.
  • agak2 ianye sudah mendidih baru ko masukkn sayur pilihan hati. iya nemo ko jng nk rajin kuakan kulit n head udang tu ye...rebus sajer ianya skali dng sayur2 tersebut.
  • then tmbhkn la garam n olive oil pun ikut suka rasa ko...let it b a while before kuakan and basuhkan ianya dng air mengalir so that the sayur will stop cooking itself...ketepikan.ok time ni korg nk buang the head n kulit udang tu sukati r..
  • menggunakan periuk yg sama(ak ni mls nk bykkn bekas kt dapur..malas nk membasuh sbnrnye) ko tuang a few droplets of olive oil into the periuk
  • then ko campak r udang yg telah di marinated sebentar tadi ke dalam periuk tersebut..berserta dng airnye kerana air tersebut boleh la dijdkn sbg pencicah..
  • utk tmbh perisa ko tmbh r gula sikit..igt ye..sikit shj krn udang ni mmg sudah manis....
  • walla!!ur udang terjah sudah siap utk dihidang....
inilah hasilnye setelah setengah jam i berada di my mom's kitchen..UDANG TERJAH!!

well..masak kemen r setengah jam..hidang x smpi 10min k dh setle...disetlekan oleh ayahku n adik kecikku iaitu aisha!!erm mmg sedap r tu..(my dad ni xsdp pn kalo dh nama anknye msk abis gk tnpa byk komen)tp biasa r nemo..ak nye masakan mmg 1st time sedap..yg 2nd time...erm...tambah2 r sdapnye!!huahua..yela recipe byk tetinggal..kalo dah nama pn recipe terjah ni mmg xde maknaye r ak nk hengat!!so slmt menchoba r ye!!!

muaxxx!!!
azni azizan
meja komputer bilik blkg cemara 2...