-->

Daisypath - Anniversary

latest coin

ok korang nak cakap ak so yesterday ke..so lame ke...aku pedulik hape!!!mmg aku baru jek dpt info pasal kewujudan syiling baru MALAYSIA..tsk..tsk..tsk..*sedey bila menjadi outdated*..eh tapi aku rasa ramai lagi seangkatan ngn aku ni..so chill azni..chill..yeah..pada mereka yg baru nak tau camno rupo eh coin baru malaysia ni moh kita flashback dr zaman tok nenek kita sampai zmn ank2 kita(eh ado lak ekau ank kn azni?)*ok anak tekak aku ada*...

*coin zaman nenek kita*

pada mereka yg xbrp hengat..ni ler sejarah coin di malaysia selepas TANAH MELAYU bertukar menjadi MALAYSIA negara berdaulat(bukan berulat yek!!).ada lagi duit 1cent tu kn..pergh dolu2 guna wit 1cent tu utk byr bills jek r..tp kata mak aku eh silap awa(nenek)aku,time zaman ye kanak2 dulu duit 1cent tu boleh dpt kuih muih lagi tau!!pastu lak kalo da 1 hengget tu mcm kaya giler r kn...
*coins revolution*

then kua pulak yg gaya camni*gambar kt ats bahagian atas yek*..pas2 thn bila ntah coin 1hengget tu dh x laku and same goes to coin 1cent tu..tp yela 1cent tu mmg org guna wt byr bill jek..cumanye bila kadar round up diperkenal gunapakaikan makanye mmg sah 1cent tu xlaku dah..and the revolution again..began...


*the latest coins*

so iniler dia coin terbaru..masih belum berada di pasaran..tp pd coin collector mereka mmg dh stat g bank negara utk beli this coin..well nk jadi org pertama yg memiliki kn??..dijangka coin ini akn berada di pasaran awal tahun 2012..so stndby all the old coins utk simpanan anda sebagai collection nak tunjuk anak cucu...

~a.d.i.o.s~

harimau malaya

ok..baru sudah menyaksikan pertembungan antara HARIMAU dan SINGA..well what can i say...dah nama pun lion..haruslah dianakkucingkan jek rimau..kn??dng agregat 6-4 SINGAPORE berjaya menewaskan pasukan MALAYSIA untuk ke pusingan ketiga kelayakan piala dunia...belom rezki lagi MALAYSIA join WORLD CUP..

skuad HARIMAU MALAYA *gambar sekadar hiasan*
skuad SINGA berpura...*not from latest match pix*

ok..xkisah lah kan kalah pun..tapi aku tetap bangga dengan korang2 suma..yela kalo tgok dr gmbr pn team MALAYSIA dah sah2 r rupa org asia suma..(tinggi 5",kulit sawo matang)..so senang citer malaysia nye player mmg truly malaysian..tp what happen to singapore beb?player rambut blonde?tinggi more than 6"?mata biru?kulit putih melepak??aigoooo..nampak sangat der...muka yg betol2 kulit asia bp kerat jek?*cait*

pas2 yg skor pn dah sah2 bkn SINGAPOREAN..opsie..nationality diberi semata sebab ni jek..another *cait*!!kira senang cakap MALAYSIA dah membuktikan bahawanye even kita ni org asia yg comel2 jek sizenye tp kita mmpu bertanding dng european yg size dah tentu2 adik beradik tiri dng gergasi sekarang ni!!hidup MALAYSIA!!!yeah....yela nemos kalo ko tgok game td macam malaysia ni lawan ngn team europe jek!!nama bis suma mat da salleh..haiyak!!

pas2 nak review sikit game td...
  1. player singapore suka wt2 sakit smpi kena guna stretcher punyalah nk mengabiskan masa tp pas2 xsampai 5min kendian eh dah masuk court balik?hebat!!!
  2. sapa yg kuang ajar sgt main laser kt muka keeper singapore tu??
  3. player singapore pasni sila dtg wt casting utk drama tv kat malaysia..kuat sgt berdrama swasta kt tengah padang...sendiri jatuh tp actingnye lebih!!!mmg sy87l....
  4. oh terutama sekali abg no 2 tu yek..u got talent and also u got the rupa viewer m'sia needed!!kiranye u ada pakej r!!!
  5. gol dari player m'sia(sori wa xtau nama)mmg terbaheeekkkk yeop...wa sangat bangga ngn lu bro!!!
  6. yang paling hebakkkk harusler keeper malaysia..cumanye yela terpeleot sikit bila bro import dr CHINA tu tendang gol!!it looks like he was the only one that playing all nite long!!mmg cekap tangkas dan tuntas betol ye jaga gawang tu even skang dilanda kemelut dng eeewwww.....oh napa ler ko x main time kt singapore ritu..kalo x mesti malaysia xkena titik sampai 5-3 oleh singaPURA tu..haiiyayyayayakkk....
  7. oh and penontonnye sangat2 ler ramai okeh!!gilak ah..camno nk kua dr stadium pas bola abis..oh hebaknye kalo kt masjid pun seramai ini!!!
erm sorry if i sound bias sikit..yela dah nama pun MALAYSIAN walau mulut menyokong singaPURA tapi ati tetap pada HARIMAU MALAYA....korang dah try hard its just SINGAPORE do harder...walau apapun aku tetap BANGGA dengan produk tempatan!!dari player bawak ke coach sumanye MALAYSIAN tau..x mcm singaPURA tu!!sah2 ler pemain import coach pn import gk ke bro?xde produk tempatan ke?lenkali gunalah produk buatan negara sendiri!!percaya dengan keupayaan sendiri only then u can be bragging off for ur achievement!!

meanwhile..

gara gara tengok bola nye pasal,si bell yg menumpang tidor umah ku dr smlm xdpt dihantar olehku pd masa yg dijanjikan..yela ak ni pk takut time nk kua dr micet tu jek n pikir leh ak g mkn trus..tp ntah malaun mana mcm sial wt aku mcm org bodoh!!b83457t punyer manusia!!punyer la aku tunggu nk mkn skali n up ko dh mkn dulu?s888 r!!nasib baik member bell ni ada yg kua mkn kat area sini, so member ye la amik ye ke micet..tp apa yg tinggal kt aku selain dari sakit at??perut pedih thn kelaparan!!so a reminder to myself yek azni..jng tunggu n harapkan org kalo ko boleh wt sendiri sebab xsemestinye ko tunggu n janji dah diberikan oleh org tu mereka akn tepati..ko kena lebih pentingkan diri untuk kesenangan masa hadapan!!pada manusia b1232t tu,terima kasih daun keladi,lenkali gi makan sendiri!!!!

~a.d.i.o.s~

gossip girl

kalo dah nama pempuan we cant run from gossiping arent we?hahaha..well bkn ler gosip apa pun..just mau kasitau cerita sikit..recently terbaca one of blog hiburan yg exist..citer psl keretakan hubungan erm nk kata retis x juga..well we can use a word celebrity instead...hikhik...
erm..significant x gmbr ni..teheeee....*gambar hiasan*

ingat x entry aku yg pernah menyebutkan pasal hal credit to..credit to ni...erm kn ak da ckp yg one of the blogger sgt ler perihatin kaitan ngn credit to her..everything yg u adapt from her need to be credited to her no matter what...and ak da gk ckp yg ak will never read her blog anymore disebabkan citernye asik psl dunia cinta mereka...*annoyed easily*..thought it was only me yg da perasaan tu..then again time bc blog yg bg info psl urusan rumahtangga mereka ni,aku ternampak(padahalnye ak mmg suka baca)comment blogwalkers yg admit mereka pn sgt annoyed bc blog tu yg semua citer dlm ken mereka nk selak..ops..dont get overwhelmed azni..

yah babe,tihngs pasal relationship ni better handle urs within(ces aku pn byk kali kena sound ngn ML pasal update status kt FB)xperlu nk heboh kt FB ke apa ke..settle dalaman...u r blogger with f**king Sh8t of 15k followers!!!so of cos peeps noticed kn tentang kehadiran u..even u r not celebrity but bcos of him u become just like one!!so behave in whatever ur saying darling..

and yg aku nak hangin nye psl..kekecohan ni terjadi time MALAYSIA lawan SINGAPURA..haiyak..der..can u find some other time..let the harimau malaya lawan dulu ler..xpsl r member xleh concentrate kn..dah ler game awal dh kalah kn??aduyai..tu ler timing kena ada butut...bila wat camni jd cam x best jek kn...xbaik btol awak tau..sampai at buka pekung ur fiance sdr...ingat, fiance awk tu celebrity kalo org biasa mcm saya punye ML ok ler..xde org pn nk hamik port..n bila jadi gaya gamak cenggini people xkan npk slh fiance awk..they definitely blame on u..g kecoh2 buat pa..sebab ayat awak pn agk kasar sikit tau..'sedar sikit dr mana asal ko' ok lebih xkurang ayt nye berbunyi begitu ler..pergh..awak pun perlu igt..ur follower yg boleh jd smpi 15k tu sebab sapa?is it ever cross ur mind yg follower seramai itu becos of what ur write??if u think so think twice yek...kalo x disebabkan ur fiance trust me ur follower pn lebih x kurang cam folower sy gk..so jng sedap sgt mulut kita mengata..kita pun kena sedar diri sikit...sebab pulut santan binasa yer wak...and ur fiance tu jd terkenal sebab hasil usaha dia sendiri yg berhempas pulas di padang bkn sebab ur blog!!!kalo x disebabkan kerja keras membanting tulang empat kerat di tengah padang tu, u n ur blog wont go this far!!so u shud thanked him at the first place..

pas2 lak tmbul citer org ketiga..but sorry to say, org ketiga tu mmg cantik,bahkan lebih cantik dr awk...*kenyataan itu pahit*...tapi kalo sebab org ke3 ur fiance berubah laku...yes he is going overwhelmed with his popularity!!n remember what happen to one of our artis yg berjaya membawa auranye ke seluruh malaysia suatu ketika menjadi peserta realiti tb??apa jadi dekat dia once broke up ngn tunang yg dia kenal sebelom glemer??xkemana....senyap sunyi sepi...his tunang dah dpt bebrp anak but he??disebabkan mengejar pempuan yg lebih cantik,vogue da vass,up todate he go nowhere skang ni..dah hilang auranya..so kita xnk r camtu jd nye yek...berpijak pada bumi nyata..that org ketiga tu run for u bkn sebab urself but bcos of ur popularity..seandainye dunia bola sepak malaysia masih spt dulu, awk jng harap nk dpt tunang yg hawt mcm tu n scandal yg lebih hawt yek!!jng amik kesempatan..kepada celebrity tu..terima ur fiance seadanye sebagaimana yg u trima b4 u kecapi popularity!!

akhir kata,majulah SINGA membaham HARIMAU MALAYA!!!u go SINGA!!!*erk xnk kena buang negara*

~a.d.i.o.s~



contest on FB

erm..erm..n erm lagi..aduyai..nak tegelak besar pun ada bila pikirkn tndakan aku ni..tp yela just give it a shot r kn..x rugi pape pn bahkan kalo mng lagi untung..hakhak..b4 ni ak ni asik dok like orgnye photo jek..tetiba rini td ntah mana dtg spirit of the game nk join contest hari raya by azah zaza ni..so ak pn sent r gmbr gedik nak mapus..eeewww..geli lak tgok muka sendiri..
ok muka control ayu yg memang so not me ok..

tapi nak wat camne..dah syarat-syaratnye kena berbaju kurung n bkn muka sahaja..so ak yg kebetulan ada gmbr penuh ni pun send jek r..so mintak jasa baik kengkawan like supaya ak boleh dpt hadiah best dr mis azah ni..apa korang perlu lakukan senang jek...

  1. memula korang kena like page azah zaza ni
  2. pastu korg tekan button like kat gambo aku yg kunun bajek ayu ni..
oh jasa kalian-kalian suma xdpt sy lupakan..jng lupa yek...mekasih...

~a.d.i.os~

bila malam menjelma

oh sgt sarcastic betol tajuk entry aku kalini...but hey..its my blog babe..ok so nk story psl mlm td..well even akn ada manusia cakap 'perghh tu pun nk wt blog..sikit2 nk wat blog kalo psl org len xnk lak wt'..go to hell with that idiotic person!!aku benci manusia munafiq!!!sebagai manusia kita dipegang pada janji bkn mcm lembu yg kita pegang tali...jadi bila janji tu x ditepati kita akn diconsider as a munafiq person..am i rite dear nemos???walaupun terminologi dalam islam merujuk pada mereka yg berpura pura mengikuti ajaran agama namun sebaliknye dalam hati mereka menafikannya...tapi ketahuilah anda(pergh blog aku dh jd blog islamic ni..way to go azni!!)..

Berdasarkan Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim, Nabi Muhammad s.a.w mengatakan :

"Tanda orang-orang munafik itu ada tiga keadaan.
  • Pertama, apabila berkata-kata, dia berdusta.
  • Kedua, apabila berjanji, dia ingkari.
  • Ketiga, apabila diberikan amanah (kepercayaan), dia khianati".


and yes semalam aku sudah kenal dng manusia sebegini!!tapi hell with that person..yg aku nk citer sebenarnya adalah pasal...MAGGI TOM YAM..hahhaa..pe kaitannye maggi ni ngn citer aku di atas..well ada kaitannye sebenarnye..tp ak mls r kn nk pjg2 kn citer....cukup sampai disitu sajer..

so bila poket kerembangan dng keduitan makanye xboleh r menghidupkan kereta utk kemana2..stay wherever u r!!huhu..pathetic sgt kn??tp xpe..then selongkar r kotak makanan n alangkah bahagianye bila terjumpakan....

yeah baby..the one and only left behind!!oh terima kasih tuhan...nasib ler ada penyelamat ni..so tanpa berlengah lagi yela kan jam pun dh tunjuk pukul 11.30pm..n perut mmg dh berghazal untuk azni..so aku dng pantas dan cekapnye mengeluarkan puyok(periuk) letak air sikit..then trus put it on the stove r kn..then geledah dlm peti sejuk n found cili padi n bawang yang dah siap dikopek(ok even ak xmkn tp kena letak gk sebab kalo x maggi rasa x sedap)..so chop everything(ces padahal 2 bnda jek) and put all together dng maggi ke dalam puyok tersebut..and after 3min..my maggi done!!
oh hanya sekadar gambar hiasan..manaler ak nk cekau sotong udang bandang semua tu kn??

so bwk masuk dlm bilik sambil reply comment kt wall one of my fren yg baru putus cinta sambil aku melantak..hakhak..mmg terbaik r lyn bila konye perut berdondang sayang..tapi....

bangun jek pepagi..perut dah stat enjin..oh yai..toilet menjadi teman baikku utk harini ye darls..dush..price i have to pay bila mkn lambat n that makanan was too pedas!!grrr....

~a.d.i.o.s~

tini pink vs muslimah

setelah tidur lenaku diganggu gugat oleh JOE yg melepaskan diri keluar dr cagenye..makanya mataku ini susah mau tutup balik..so aku pun surf the tenet r kn..well FB is for sure...tp bila tgok FB skang ni pn dh xde pe nk tgok..so went to others website..and i've found this!!thnks to KAKIFACEBOOK for this caption..likey!!!xsangka..kreatip giler yeorg ni..camne ler boleh wt bnda2 camni...

renung renungkan dan selamat beramal...hehehe

~a.d.i.o.s~

tikar SARAWAK


moh ler kita menghias rumah dng tikar sarawak pulak..asik2 carpet IKEA jek..tuka pd barangan buatan MALAYSIA r pulak...amacam ada bran??agk2 ada bran tu plus ongkos lebey sikit boleh kasik order thru hp yek...
ops m
akcik tu nk enter da prame pulak..tp ni ler contoh2nye...

After Packing~

Berminat?
Sila call 012-9548009 (Azrul)

rega xdiberitahu pemiliknye..so aku xletak ler kn...papehal korg boleh klik link utk tgok lebih banyak lagi design2nye...berserta dng rega...

~a.d.i.o.s~

IKAN TERUBUK MASIN (2 EKOR = RM15) MURAH!!

rupa bentuk ikan terubuk masin khas dari SARAWAK sebelum dibungkus
ni lak setelah dibungkus

CEPAT2!!!!IKAN FRESH DITERBANGKAN DR BUMI KENYALANG!!!

2 EKOR = RM15 SAHAJA!!!!

MINIMUM : 4 EKOR (free postage utk 4 ekor pertama)

*CARA PENGHANTARAN : POSLAJU
*RM4.50 bagi 500g pertama.
Bagi setiap 250g (sehingga 2kg) seterusnya tambahkan RM1.00.

*Bagi pembelian melebihi 3kg, Caj RM16 akan dikenakan bagi 2.5kg pertama dan RM2 bagi setiap 500gram berikutnya.

Tips:
-Rendam selama 15 minit sebelum dimasak untuk mengurangkan rasa masin.
-Simpan di dalam peti sejuk sebaik sahaja pesanan sampai ke rumah anda untuk memastikan lemak ikan dan kesegarannya tidak berkurangan.

kek lapis sarawak

sempena dengan hari raya ni, saya berbesar hati mengajak nemos2 diluar memeriahkan lagi hari raya dengan persiapan dari SARAWAK..datang jak sarawak..hahah..tp kali ni tagline lain pulak..SARAWAK ke umah kitak...pengeposan akan disediakan..and some stock is limited so hurry up..

SWISS ROLL

450g - 500g = RM 35
Kek Lapis Cheese disukai setiap masa.
Cheese mmg terase..
Nyum nyum...

1/3 (450g) = RM25
1bj (1.5kg) = RM90

*kos pos RM5 bg setiap 450g
Cheese + Coklat

1/3 (450g) = RM25
KEK LAPIS MASAM MANIS

1 bj (2kg) = RM90

1/3 (450g) = RM25
CHEESE + ICE CREAM

1 bj (2kg) = RM90

1/3 (450g) = RM25

*kos pos RM5 bg setiap 500g
KEK LAPIS TEMBIKAI

1 bj (2kg) = RM90

1/3 (450g) = RM25

*kos pos RM5 bg setiap 450g
KEK LAPIS OREO

1bj (2kg) = RM145

1/3 (500g) = RM45

*kos pos RM5 bg setiap 450g

nota kaki dari penjual:

Kek Lapis Sarawak Asli diterbangkan khas dari bumi kenyalang.
Dilapisi dengan pelbagai perisa dan warna-warni yang cantik lagi menyelerakan.

1 ACUAN (1.5kg - 2kg) = RM90 - RM145

1/3 ACUAN (450g - 600g) = RM25 - RM45

1/3 ACUAN x 3 (CORAK BERBEZA)

CARA ORDER:

*Minima order 3 bj...blh campur2 dgn kek2 lain ye...
BELI 3 JENIS KEK BOLEH RASA 3 JENIS!!=))

*BOLEH KOMEN KAT SETIAP GAMBAR OR JUZ PM ME!=))

*Barang akan dipos setelah pembayaran penuh dibuat.
(UTK PENGHANTARAN SEGERA)

*Harga yang tertera adalah termasuk kos penghantaran.
*Penghantaran menggunakan pos laju.

*2 WEEKS B4 RAYA, KEK AKN DIPOS... (17hb 8 - 22hb 8 2011)

**TEMPAHAN RAYA BERMULA DARI SEKARANG...
TARIKH TUTUP TEMPAHAN: 14hb 8 2011

cara-cara tempahan bolehlah meninggalkan tempahan diruangan komen atau PM me kat FB saya yek..

wedding dress vs cincin vs kapal

well..apalah sangat kan yg nk dibisingkan dng bridal gown yg bakal dipakai oleh c memek ops silap..memey tu...baru rega RM7.2 juta jek...fully sponsored lak tu..ibarat all the comments yg aku baca kat blog2 hiburan ler, kawin sponsored hantaran??opsie..hehe..untung ler kan..tapi agak x puas at becos of this sponsoring akan lead to another tangkap basah/khalwat artis..yela apa ada hal..kena tangkap khalwat pun dah dpt sponsor giles punyes..kalo kena tangkap basah camne lak peginye kan??bkn kata rafflesia,agknye chopard pun nak sponsor gk..silap haribulan stuart hughes yg design konye baju..cait..shame on this thing..and yes jeles pun ada gak..hakhak..xpsl jek dpt sponsor juta juta..kau ada?xpela xdpt sponsor pun as long as ak x kena tangkap khalwat...*mintak dijauhkan tuhan...

pastu kes cincin ehem..ehem..(alemak xbrani nk mention nama)dgr2 cincin tu bernilai 24M but not MYR yek.it is USD loh..pergh..convert to MYR adaler around RM72M..perghh..kaya mak nak..tapi aku xnak story panjang2 cos aku sendiri pun ndak berapa pasti cerita ini..if we ever having IMELDA version MALAYSIA xtau ler nak ckp camne...mintak mintak ini cerita dongeng kanak kanak sahaja....

oh tp tu pun sekadar 24M jek..ni ha lagi best!!kapal mewah yang diberi nama 'THE HISTORY SUPREME' milik one of f**king rich MALAYSIAN yg bernilai RM14.5Billion(have to spell it out) ok dalam tulisan disebutkan sebagai EMPAT BELAS PERPULUHAN LIMA BILLION yek!!pergh ni bukan jutawan dah ni..ni billionWAN dan ni..oh cukupler namaku yg bermula dengan WAN ni...mari kita GENJET dng gambar2 yg billionwan ni beli...

ni ler kapal yg dikatakan bilion bilion tu...tgok cam biasa jek kn??

ha ni lak dalamannye..ini dah lebih xkurang akunye bilik kat umah idaman(ok perasan) jek ni...oh kalo dah dlm kapal pun dah sebegini rupa..kat umh ye camne r agk2 nye kn??

ni xleh blah...dining place mmg exclusive giler...

ok kalo tgk design luar nye mmg npk std kapal2 persiaran biasa r kn..tp fyi this kapal menggunakan logam yg mhl2 termasuklah gold and platinum..haiyak..mmg patut ler..n the design came from sapa lagi kalo x pereka barangan kemas orang orang kaya dari UK, Mr Stuart Hughes ...mmg superb ler..patut ler rega separuh nyawa!!oh mcm iphone yg aku mtk org sponsor tp xdpt aritu ler...tsk..tsk...

direka khas oleh SH ok!!!

tapi yg menjadi persoalanye..siapakah billionaire Malaysia tersebut?xkan ler c jejai lak kn?kalo ye yg beli mmg sudah kecoh satu malaysia..oh mysterious billionaire...sapa kah anda?adakah a MAN or a WOMAN?sungguh misteri..tp tu ler kalo not malay xpe ler kan..duit dh xtau nk letak mana..tapi kalo malay yg berbayar zakat memang aku sangat kagum dng beliau!!and i wanna ask for the tips that makes u a BILLIONAIRE!!!share with me pls???teheeee...until then...

~a.d.i.o.s~

Permisi Pak

salam kabaran buat semua..apa kabar semuanya?haruslah sihat sentiasa ya??wahahaha..ak mau choba berbicara indonesi tp ngak bisa..xreti..ok..disebabkan memiliki 4 org bibik bersaudara dlm famili besar yakni mbak ersi(merupakan bibik kami cum bibik ujung mgu makndak) bibik surani (bibik maklang)mbak endang (bibik mak teh) and last but not least ketua bibik, bibik suginah (bibik maksu aku ni lama giler dah makan budu oh tidak i mean dok kt msia ni) and disebabkan mereka mau pulang indonesi bagi menyambut raya ini(oh tidak!!),makanya entry ini aku tribute kan sama kamu semua ya..*kepala ku mula membayangkan tugasan2 bibik2 ini time bln poser n raya nnt yang bakal diserahkan kepada kami anak2 dara sekelian...sigh...

b4 going to the entry, ak nk story mory sikit la kn nemos...as if my bibik nak blk cuti raya ni,so as a majikan(well my dad transferred pahang oledi so now all things is in me) i have to go to the indonesia's embassy!!yes dear Kedutaan Besar Republik Indonesia Kuala Lumpur utk mtk kebenaran kembali semula ke malaysia setelah bercuti..so after calling my luvly dad, ak pun bergerak bersama2 dng the greatest mom ever pergi gamble jek nemos...oh darling..mmg gmble giler...setelah tanya bebrp org(malu bertanya sesat jln) finally i found it!!

orgnye xyah cter le ramainye..ak mula memikirkan yg ak kna q tp bila tanya pak guard(oh pak gad pn mmg org indonesia)he said that i just need to enter the front door.wah kelas gitu..org len kemen g kena q..yela bknnye ak nk g wat visa pun...

so when enter kt hall tu,the reception (also indonesian) pun tanya did my maid having the KARTU TENAGA KERJA LUAR NEGERI?erk gapo dia pak?aduyai ni ler kalo xmelayan sinetron..mmg susah utk aku memahami..so ye soh amik newspaper kt situ n ye tunjuk ler kan..oh kad rupanye..that thing shud being done kat indon b4 going working anywhere..tp MOU nye baru ditandatangani bln JUNE so mmg xde r maid aku tu..n the reception(oh thank god my mom mmg tgok sinetron!)cakap maid tu kena balik buat kt indon dulu..ok sia sia sudah aku kesitu...

so balik dari KBRI adik2ku pun baca r newspaper yg aku amik td..and here some slot of it yg adik ak si ayu tu rajin type dlm FB beliau...

PERCAKAPAN ANTARA ENGKONG DAN CUCUNYA

Engkong: Cuuu...cepet ngumpet!!!Tuh...Gurumu sdg mnuju ke rumah kita..Kamu kan bolos skolah kemaren!!!

Cucu: Nggak aaaah, Engkong aja yg ngumpet,karena aku bilang ke guruku,aku gak masuk sekolah karena Engkong meninggal.

Engkong: Dasar cucu kuraaaang ajaaaar!!!

*engkong=nenek
*ngumpet=nyorok
*bolos=ponteng

PERCAKAPAN PASIEN DAN DOKTER

Pasien: Dok, saya mau tanya kenapa sih rambut atas saya putih semua?

Dokter: Ya jelas,soalnya diataskn pusat pikiran,makanya rambut atas cepat putih.

Pasien: Tapi pak dokter,kenapa rambut bwh sy tidak putih?

Dokter: Iyalah...soalnya di bwh kn pusat hiburan!

*pasien=patient/pesakit

NENEK NAIK OJEK!!!

Ada seorg nnek mau pulg naik ojek,trus twr mnawar hrga dgn tukg ojek.

Nenek: 5 ribu deh mas.

Ojek: Gak bisa, 10 ribu nek.

Nenek: Ogah ah, 5 ribu aja.

Ojek: Gak bisa, 10 ribu.

Tawar menawar blangsong pns.

Akhirnye si nnek myerah: "Ya sdhlah, sy byr 10 ribu!! Tp sy gak mau kasi tau rumah sy,kmu cri sndri!!

*ojek=keta roda tiga/beca
*ogah=(aku xtau x sempat nak tanya mbak ersi)
*gombal=(pun aku xtau.sapa yg tau tolong update sikit kat komen yek)

RAYUAN GOMBAL YG PLG MAUT...

Cowok: Mbak, bpknya ahli pbintangn ya??

Cewek: Ah..tdk...mmg knapa?

Cowok: Sy lihat bintg d mata mbak..

*mbak=kakak
*cowok=lelaki
*cewek=pempuan

Cowok: Maaf mbak, jgn tlalu lama duduk di kursi itu, pindah di deket sy sj.

Cewek:Loh??kenapa??

Cowok: Takut d krubungi semut..soalnya mbak manis..

Cowok: Mbak punya obeng nggak?

Cewek: Hah?Gak punya tuh.

Cowok: Tapi kalo tuka nomor telepon punya kn?

*obeng=(ok another thing yg aku xtau)

Cowok: Pasti waktu kamu lahir,ujan gede banget ya?

Cewek: ih,mana ak tau,kan msih bayi..trus emang napa klo ujan gede banget?

Cowok: Soalnya, kayangn mnagisi sat2 nya bidadari mreka yg trun ke bumi.

*gede=besar(dlm konteks ayat ini LEBAT)
*banget=sangat

Cowok: Yank, kamu itu sepeti SENDOK..

Cewek: Kenapa?

Cowok: Karena kamu ngaduk2 prasaan aku..

*ngaduk=(kacau kot)

nah kau aku siap letak lagi meaning yg agak berlainan dng bahasa malaysia..so yg aku x letak tu aku sendiri pun xtau..hehehe..lemaklum ler sewaktu entry ini ditulis, aku di melaka translator(mbak ersi) di sg buloh,so keadaan menyukarkan aku utk bertanya..tapi siyes talk,bila cakap sendiri dng org kedutaan tu susah sikit r nk paham..indonesia nya terlalu pekat gitu,even aku dikelilingi oleh 4 org indonesian di rumah tapi kecekapan bahasa indonesia aku masih terbatas..disebabkan itu sinetron memang harus punya subtitle!!!

~a.d.i.os~

~T.a.h.a.j.j.u.d.C.i.n.t.a~



sapa di kalangan nemos nemos di luar sana yg menonton citer tahajjud cinta?ok mungkin ada yg x lyn..tp sejak 2 mgu ditayangkan aku sempat melayan for the 2nd half each of episode..and yes mmg aku admit that ada scene dr minggu lps xsepatutnye disiarkan..but well..bnda dah ditunjuk kn..so apa jek yg ai boleh ckp kn???...tapi aku xsangka sampai wujudnye fanpage bantah tayangan tahjjud cinta!! pergh...baru 2 minggu ok to be exact baru 2 episode der korang dah create this fanpage..cant u wait any longer??

ok as i say mmg aku admit yg one of the scene last episode tu agk songsang kn...yela xpasal2 boleh pulak ko pegang2 tangan kn??even berlapik tp hagak2 r beb..that lady wearing a hijab n siap purdah lagi...respect the privacy of that lady cant u??then tetiba ko boleh lak selak purdah pempuan tu utk tgk mukanye..oh yeah?gilo hapo..dah kata pun pempuan tu berpurdah hagak2 r...aduyai..director nk wt citer pun pk ler sensitiviti masyarakat sikit oit...npk sangat maruah mereka yg berpurdah tu diinjak2 oleh puan director..tp when think positively..well it is just a drama der...xyah lah nk hemohemohe sgt....plus that pempuan tu pun mmg x bertudung jng kata berhijab kn??so whats a big deal with it??mmg r korg kata pempuan tu membawa imej wanita berpurdah tp fikirkan..x semua yg berpurdah tu baik n wanita yg dijamin syurga oleh ALLAH s.w.t...mungkin ada 1% and that 1% of that lady r yg cuba dipertontonkan dlm drama tersebut..oh tp bila ko tgok balik kn nemo..pempuan tu x slh..ada ayt2 ye after that incident tu yg memarahi perbuatan lelaki tersebut...so korg jng judge bnda yg bkn2 r...dah terang2 pempuan tu cuba mengelak utk berlakunya zina2 kecil yg mungkin akan membawa ke arah zina2 besar...tapi yela laki tu pun dah rasa 'masa'nye dah nk sampai tu yg nk berlama lama tu...

so stop about that story..berbalik balik pd fanpage tersebut..mmg aku pelik gk memula ngn admin page tu...tp they got their own words kenapa mereka create such that page..and some others mighta think that they just exaggerated...pepatah melayu pun da kata, yg baik jadikan teladan yg buruk jadikan sempadan..so same goes with the drama man..take the positive side...jng amik yg negative side..if u wanna be +ve person let go the -ve thing and vice versa..so kalo fikiran kita dok pikir yg buruk2 jek psl citer tu makanye buruk ler jadinye cter tersebut..

people nowadays were born genius..they exactly knows whats good and whats bad..sekadar drama swasta macamni nobody will take it seriously..they noticed that this is just a play..kalo dah terkena sikit dng budaya pelajar kt sana nk wt camne kn..pls jng nk cakap yg suma student di JORDAN as good as an angel!!helllooo they are the same human being mcm kita ni..yg pastinye akn buat silap..even macamana ketat pun peraturan kat sana kalo dah nk wat tu terjadi jugak perbuatan mungkar kat sana..sama la mcm kita kt sini..even jabatan agama wat kerja mereka tapi kenapa masih ada perkara2 mungkar yg berlaku??and even police is everywhere kenapa masih ada berlakunye kes ragut?bunuh ni suma??so sama r mcm kt sana...ketat la camne pun kalo dah naluri nak wat tu tinggi..mmg x de maknanye...

oh n nk citer sikit yek..berdasarkan pengalaman aku sendiri..ada sorg mamat yg bercirikan islamik dimana setiap kali solat pasti di MASJID and her wife pun mmg MUSLIMAH nye dress code r kan..i mean x r sampai berpurdah..tp jilbab yg labuh n baju yg besar2..tapi perangai..hanya tuhan yg tahu...he is also a kindy owner at SAUJANA UTAMA and becos of that siap membuat surat bantahan to founder bila he figured out aku nak buka tadika di SERI PRISTANA..and alasan yg diberikan sgtlah tidak lojik..komuniti x sampai 5k..padahal dah terang2 di billboard community almost 30k...and it was a big housing area in here!!!tapi bila aku terangkan kembali ke founder and alhamdullillah that founder approved..then x cukup dng itu he again send a sarcasm text to the founder 'terima kasih kerana berjaya membuatkan perpindahan student beramai ramai ke pristana' wah..satu fitnah yg agak besar disitu...at the time he texted,TIADA SEORANG pun student from SAUJANA registered di tadika aku..and aku tunjuk bukti registration form aku yg semua pun fresh student from SERI PRISTANA only!!
he again x puas ati so he spread the bad news pasal akunye tadika kepada parent yg register di tadika nye..tapi ur bad though...that parent yg ada akal lantas dtg ke tadika aku and bercerita bnda yg ye ckp and once that parent dah dgr crita from our side..praise be to god that parent register their kids kat my kindy...and i THANKED him so much for that stories kerana dng adanye stories camtu peeps get knows my kindy..smpaikan 2nd yrs ni pun he is still doing that kinda stories..and again i THANKED him so much!!!

ok itu cerita psl islamik person yg cenggitu..yg sorang aku kenal very the islamik person jugak tp perangai totally different dng mereka yg aku citer di atas..well b4 start my kindy aku wt research r which program is good so aku ricky2 r kn..then jumpa dng KAK FIZA, founder SMART SOLEH program, and she was an amazing lady i tell u!!!bila aku ckp jek nk bk kindy so ye trus suggest buka kat SAUJANA UTAMA..and aku tekejut r kan..yela her kindy pun kt SU xkn r nk soh ak bk kt SU sdgkan yg sorg tu ak nk bk kat tmn len pun dah mcm2 hal..and u know what she said to me?'rezki tu di tangan ALLAH....i'allah kita di satu jalan yg sama dan ALLAH sentiasa memberikan rezki kepada mereka yg berusaha'..perghh terkedu aku dgr...ok this is what the islamic person shud be!!and sampai sekarang even she knows that ak bk kindy guna program lain but still she asking me to join the usrah conducted at her kindy..so based on what i experienced..ada 'alim alim kucing' and ada yg betol2 mengikut ajaran ALLAH s.w.t!!

therefore citernye senang..kalo suka tengok x suka tutup or tuka channel lain...tv di malaysia bkn ada 1 jek channel..we have the full authority to control the channel!!!nobody forcing u to watch that drama swasta!!

~S.u.g.a.r.G.l.i.d.e.r.P.a.r.t.2~

sejak memiliki JOE n JOEY ni...rajin ler ak wt research utk memberikan yg terbaik kpd mereka berdua..yela nemos oit..xpenah aku membela binatang semahal ini..so utk make my money spent worth kena r ak wt reseacrh sedikit sebanyak..yela x mcm aku bela KIKI (tupai tanah jumpa kat reban ayam umah awa aku)dulu.time bela kiki tu pepandai aku jek bela..without having any grace of information regards the animals!!tp stil KIKI aku merupakan tupai tanah yg terjinak aku kenal..well maybe i dont keep her on captivity so thats the key point utk menjinakkan ye kot..

so this is what the best that i can summarize dari forum terbaik SG pernah aku search.. so if ever crossed in ur mind having suggies as ur pet...these is what u guys CAN or CANT....
  1. agk2 korg student tgok lu tmpt tgl korg..kalo hostel definitely CANT..umah sewa korg tanya2 ler housemate..erk sori ye my housemate xtanya korg dulu...tp dun wori i'll keep it in my room..
  2. yes!!ini binatang adalah mahal n their accessories pun sgt ler mhl.mereka memerlukan cage yg besar and toys yg banyak to play with.and xketinggalan diet yg sihat..well makanan mereka ni xde ler susah mana pun..korg beli jek buah2han preferably red apple and u guys can mix it dng honey cos mereka mmg suka manis2 sebab tu ler nama mereka cenggitu.and some time korang boleh bg ulat kecik2 kat kedai aquarium tu as treat.
  3. mereka hidup berkumpulan jadinye HARUS la korg membela in pair or kalo korg insist gk utk bela sekor korg kena spend at least 2 hours playing with them in night!!mereka bisa(oh gara2 menulis ketika NIKITA keudara)mati kesunyian..as a student kita ni kdg2 bz ngn mcm2 so better bela a pair...
  4. oh korang kena kenal pasti VET yg boleh deal dng SG cos not all the vet boleh deal dng SG as SG ni dikategorikan sebagai exotic pet kn...oh inilah masalah aku skang ni..tempat grooming mereka pun ak x dpt kenal pasti lg...
  5. mereka bukanlah toilet trained yek nemos sekelian..so mereka akn pee n poo merata2 termasuklah diatas kepala(its happen while im driving!!) and dekat naps korg (yes juga terjadi time aku surfing)so u have to deal with it..but NO WORRIES as their POO sangatlah sedikit n doesnt have strong smell like hamster have!!cumanye their pee agk boleh thn banyak n kuat sikit baunye..tp still kurang bau berbanding hamster..
  6. mereka xboleh mendiami the same house dng other pets..so beware..kalo agk2 korg peminat OWLS like me does..keep the owls at the back of the house ye...some cat n dog bleh literate but it is advice not to believe them..as they might wait for a good timing...
so ini pulak apa yg korg mungkin kena ada before buying the suggies...

  1. cage-the bigger the better
  2. sleeping quarters or some may called it as hammock
  3. diet & supplement-ye SG ok jek ngnmkn buah but bare in mind yg SG xkn membesar dng jayanya without the correct supplement..
  4. water bottle-xperlu besar sgt ala2 mcm hamster punyer pn dh cukup..
  5. food dishes-ni ikut suka korg ler nk lyg camne janji ada...
  6. wheels-ala2 hamsternye...
  7. toys-mcm2 toys boleh guna..yeorg ni mmg suka ngn toys..
  8. bonding pouch paling penting..senang nk bwk kemana mana...
oh kalo korg dh da suma korg mmg dh boleh bela...n perlu diigt yek yg SG punye react berbeza..mcm JOE n JOEY..totally different..JOEY xde masalah lgsg utk adapt ngn new environment..i mean no bitting no sound no fear act..tp JOE silap la der kalo ko nk men2 ngn ye awl2 tu..mmg ye akn agkt tgn tunjuk gigi depan dia menandakan 'amik aku then aku gigit ko!!ha lebih kurang ler cam gitu kalo ye boleh ckp..

oh n afterwards ak nk cari kain fleece(camno rupo ken ni pun ak xtau) utk wt bonding pouch ye sdr..hehehe....

~a.d.i.o.s~

~P.e.n.g.e.m.i.s~


ok pernah tgok aksi sebegini time u ols stop kt trafic lite?well me does!!just yesterday SUNDAY 17/07/2011..time OTW balik sg buloh from PJ...traffic lite kat federal highway simpang masuk ke giant, tesco shah alam tu..but not this pakcik r..it is a makcik.regret lak rasa x snap a pix..but i think better not r kn..

so that makcik, not malaysian aku rasa..perhaps someone from india or bangladesh...oh gosh i dunno..tp skin tone captured she mighta be either one from that country mentioned..ok tp yg peliknye pakai baju kurung and kain tudung..n tatkala tanduk setan dah dekat ngn aku mula ler aku pikir yg 'eleh nk tunjuk alim r tu,mentang kata melayu ni baik hati bila tgok sedara seislam susah'..ok mmg jahat pikiran aku ni...tp aku xnk jadi hypocrite!!i am who i am..i will definitely voice it up whats in me not voice it up whats people need to hear!!ok?deal with it!!so konon2 pegang pen sebundle(otak aku yg jht ni pikir lg..entah mana kutip pen tu pun xtau.ntah da ink x pen tu)untuk jual that pen r..tp bila aku noticed that a car infront of us bagi rm5 hengget kat kau,kau xde lak bg pen tu kt ye kn...oh time tu aku pray to god supaya cepat ler trafic lite tuka hijau...yes i am bad!!lantak ler korg nk pikir hape..whats important u have to read my whole entry before judging me..ok?

bila dh dpt rm5hengget tu(oh n that drver turun tgkp tu sgt ler sikit yek) she move from that car to another..than kalo ada keta yg xbg tu ye pun wt2 r pgg visor keta pastu cium tgn sdr...kunun 'syukur,alhamdullillah'..and ada gk r keta yg xnk turun lgsg tgkp siap wt derk jek..mcm that makcik tu x wujud..oh this type of person reflect what i'll be doing if i drove the car!!!hakhak..aku memang jahat!!!tp banyak gk r keta yg menghulur...but none of that car yg dpt pen yg dipegang tu ok??

so stop kejap cite that makcik aku nk story drama sebabak dlm keta aku lak..yg ayah aku ni mmg nk bg sedekah r kn..xbyk RM1 hengget jek....ala kalo dah sorg RM1 bila da 100 keta xke ye dpt rm100?pastu yg lalu jln tu bkn 100 bijik keta jek..silap2 ye dpt lg byk dr duit gaji kita(xsilap r..mmg btol pun)..ok itu ckp mk aku..and yes ak sgt agreed dng apa yg mak ak ckp tu...tp ayah aku ni sgt2 ler bermurah hati nk bg gk..so dtg ler dipikiran aku tetiba bila dgr mk aku ckp cenggitu...

'eventhough she will gain more than what we have,u have to remember this TANGAN YG MEMBERI ITU LEBIH BAIK DARI TANGAN YG MENERIMA'. so terpikir r aku...xkisah r kita menderma sebanyak mana sekalipun..mereka tetap xkn menjadi seKAYA kita...biar miskin harta jng KAYA dosa...kita x kan jatuh bankrupt hanya kerana kita MENDERMA dan pengemis jalanan itu tadi xkan jadi kaya hanya dengan mengemis...easy money come easy money go...

so bagi r sedekah rm1 kt makcik tu...and again she didnt gave the pen..oh xler maksudnye kami ni lahap sgt that pen..tp aku pelik+muskil..apakah motif beliau membawa that pen kehulu ke hilir without giving it out kn??nk kena sedekah rm50 baru dpt pen yg xbrp henggit tu?(oh dh dtg blk pemikiran jahat aku ni)..tapi aku mmg pantang bila tgok manusia yg cukup sifat SEMPURNA pancainderanye tetapi masih tegar mendapatkan duit dng cara mudah..kalo yg mmg OKU aku xleh nk ckp apa..kalo yg OKU ni pun aku dengan sendirinya seikhlas hati bersedekah..tp kalo yg mmg cukup sifat ni SORRY to say..aku mmg berkira...nak nak lagi time ritu aku g jenjalan kt KL n ada sorg mamat ni cukup jek sifatnye aku tgok..xde cacat celanye..pas2 dan2 wat kaki bengkok xleh jln..eeee...grm jek tgok lakonan x menjadi ye tu!!dah r muda lagi..aduyai..napa la ada manusia PEMALAS mcm ni?jadi btol2 baru ko rasa...

tp bila di research there is some people being used by an agent!!S*** with that agent!!and normally wanita dan kanak2 seluruh dunia menjadi mangsanye..these S*** agent akn potong tgn or kaki or sumtimes they also make the child blind semata2 utk menagih simpati bagi pihak mereka..ala mcm dalam citer SLUMDOG MILLIONAIRE(alamak sori kalo salah tajuk ak xhenggat dah)..rupa2nye apa yg dipaprkan dalam citer tu merupakan kisah sebenar kehidupan some circle of people..mmg sedih r..sampai at that S*** agent wat mereka camtu semata2 utk mengaut keuntungan mudah..

so bila yg agent camni mmg xkemana r duit sedekah yg mereka dpt...they dont have a right for the money they collected!!mereka hanya akan dibayar dng sebungkus makanan and kalo mereka xdpt achieved 'sales' mereka tdk akn diberikan makanan...kejam kn??

ok tu psl agent..psl yg derma utk rumah ank2 yatim la derma wat masjid la derma wat surau la..betol ke?aku sendiri xleh nk sahihkan...sebabnye ada tu mcm agent2 ni gk..bknnye ada pn ruma ank2 yatim tu bila disiasat..masjid tu pun pdhl dh terbina lama dh..so camne?this is MY POINT OF VIEW r yek..MY VERY PERSONAL THOUGHT,kalo betol kita ni ikhlas nk menderma utk bdn2 kebajikan mcm ni, u better go to that place utk salurkan derma...jng terpedaya dng tipu muslihat agent2 ni...xpun u just do it in my way...ada skali tu sorg budak ni approach aku nk minta derma..so aku pun time tu mmg tgh berhati mulia plus poket ada isi lebih sikit..tp sblm ak menderma tu ak pn tanya bdk tu..'dik umah ank2 yatim ni katne ek?leh akk g tgok skali..so sng r lps ni akk nk menderma'..tau apa jwpn bdk tu?..'erm..erm...dan ermmmm lagi'...ok blah from my way...dah leklok ak nk kasi derma tetiba ko boleh blur xtau nak gtau ktne kn..so it shows a hidden agenda disitu...so aku pun dng senang atinye menanyakan kembali kt bdk tu 'ni agent dr mana ni?' and bdk tu ckp dr muar..i was like..what???MUAR??pergh jauh dik jalan ni..ni kat alor gajah ni..apa kes ni sbnrnye?then tetiba dak tu blah jek cpt2...eh pelik aku bertambah tambah ler kn...


dunia..disebabkan terlalu ramai mereka yg berhati mulia makanye ramai juga yg berhati jalang mengambil kesempatan diatas kebaikan org lain..cuma perlu bare in our mind yg TANGAN MEMBERI LEBIH BAIK DARI TANGAN YG MENERIMA..sekian laporan dari a tale of me untuk santapan nemos azniazizan.blogspot.com.

~a.d.i.o.s~