-->

Daisypath - Anniversary

Malaysia Have it all : PENANG



Being blessed by carrying the title UNIKL student ok now to be exact ex UNIKL student...a university under MARA agency...aku dipilih untuk menjadi one of the great and the chosen one! USAHAWAN SISWAZAH MARA! hakhakhak...hows that sound ha??!!! :-) *a BIG smile for that*...how they choose? me no idea! seriously masa memula tu macam hancur luluh dah hati bila dipanggil untuk interview tetapi aku tiada di MALAYSIA sedang berpoya poya mencari chenta di TURKIYE! poor me heh?! tp bila dah ALLAH s.w.t cakap itu rezeki aku ianya tetap rezeki aku...no one can denial! dpt another call cakap aku terpilih so kena standby untuk attend a few training and courses..and tetiba pulak something happen to my kindy and i was like well ini adalah suratan Ilahi untuk aku...mungkin rezeki/jodoh aku bersama mereka terdahulu tidak panjang so Allah s.w.t sudah merencanakan masa depan yang lebih baik...GOD knows what best for us! AZNI BASYA!! so this is it...untuk bergelar USAHAWAN SISWAZAH MARA...which is dengan memegang title ini all the training and courses being held by MARA adalah 100% PERCUMA! without any doubt! bahkan MARA akan menaja business kami sejumlah sekian sekian (p&c ok!) dimana ianya kedengaran sangat gah di telinga dan di poketku! teheeeee.....

so my first step adalah MARA hantar gi training di TAHA d' Mutiara PENANG! wohooooo in a short notice so how la aku ni? xpergi rugi...so without any delay aku booked a flight going there! and flewwwwwwwwww dush PENANG! a heavenly food paradise! hahahaha.....so selama 10 hari makan tanggung berak cangkung! ops no more cangkung sebab toilet duduk da skang ni kan??hikhik...gambar gambar semasa berkursus diabaikan cos nothing special to share and what's blog if without a picture aite??so dont worry...hehhehe...so cakap banyak tak nak..lets the picture do the talking...oh and by the way makanan di TAHA sangatlah awesome setiap hari! except those breakkie.... :-(

muka muka mereka yang merindui anak dan suami, op kos penulis missed her MHS so much la kan! oh tp yg hujung belah kanan tu missed her busines jek kot sebab masih single and available..hikhik...dari kiri : si penulis yang jelita, puan yusrinah pemilik one of MICET's cafe, Puan Iryani pemilik business waffle dan Cik Jamilah aka my 10 days roomate, CEO of blossom beauty, new skincare product in Malaysia!

cukuplah dengan penerangan gambar di dalam bilik seminar tersebut...yang aku nak highlightkan dalam entry ni adalah jalan jalan di PENANG yang sangat awesome! so the last day kitorang kat sana, class abis jam 11am and my flight PEN-KUA adalah the next day so memula macam jammed gak r pikir nak watpe la..tapi tiba tiba Kak Ecah n Kak Noraini cakap yeorang ada chartered taxi so kalo nak join bolehla...jadinya macam orang ngantuk yang disorong bantal aku dan jamilah dengan tidak malunya bersetuju nak join...so tempat pertama yang kami pergi adalah WAR MUSEUM! seriously aku tak pernah tau pun pasal war museum ni tapi kalo TOY MUSEUM aku tau cumanya kata si drebar taxi ni toy museum jauh sangat dah pindah tempat so bye bye BARBIE doll..next time i pay a visit for sure!

ini di hadapan war museum, bayaran masuk adalah 20 hengget untuk pemegang MYKAD! expensive of cos for me! tapi dah mereka nak pergi so layankan jek la...so there u goes my RM20..uhukuhuk :'-(
duduk dari kiri : Cik Jamilah The Gorgeous again, The Jelita Penulis, The Ayuness Kak Noraini and The happening Kak Ecah!hehehehee...well jalan2 ngan kak ecah ni memang happening kot...ada jek lawak ke der yang dia buat..hehehe
this is the huge gun yang korang jumpa dekat compound museum tu jek...gunanya untuk menembak mereka yang tak berguna..hikhik..tembak musuh la! kalo tak silap this war museum was built in 1930's by The British untuk protect itu island from invaders!*seperti yang diceritakan itu hensem chinese boy dekat ticket counter* located on a hill so that the Straits of melaka can be view clearly! this complicated fort has all the features of typical defence facilities with underground military tunnels and of cos ammunition bunkers...tunnel tu kita siap leh masuk lagi and dont worry i am sharing the picture later! 
ini belakang bontot itu huge gun!

here we in the tunnel! gelap semek wey....tapi nasib baik kami dibekalkan head torch by the staff! kalo tak memang sumpah aku tak masuk menatang ni! dah ler kena bongkok bagai...sakit sakit ler belakang pinggangku ini but hey it was a great memory and experience i ever had! bila lagi nak merasa ala ala military squad kan? left! right! left! right! ok walaupun si jamilah ni paling kecik tapi dia paling berani untuk stay in front! this is ciri ciri usahawan Ai! and i was sangat impress! hahahaha...sebab aku memang tak kan dok depan sekali..perasaan nak masuk dalam ni melebihkan dari nak masuk umah hantu..maybe sebab memang tempat ni real!

ni ler pintu masuk tunnel yang maha gelap gelita..memula ok la sebab berjalan...pastu korang kena bongkok pulak...pastu korang kena crawling pulak and last korang kena panjat tangga untuk keluar dari kegelapan tu...pengalaman seumo hidup mak jah oit!
imagine ler...besar ni jek ruang untuk kami crawling...so memang sangat mencabar!

ni la dalam tunnel yang kami perlu crawling itu...and inilah dia si pembawa head torch itu...si pembawa head lite kena dok belakang sekali bagi menerangi perjalanan kawan kawan dihadapan kata staff mereka..so kiranya aku orang ke 3 la..heheheh....risiko untuk selamat masih tinggi! ahaks ;-p





and finally penulis yang jelita jumpa jugak cahaya kebenaran! time ni memang sumpah aku rasa nak menjerit sebab lega! haaaaaaaaaaaaaa....jelas terpampang muka aku yang sangat happy dapat keluar dari dunia kegelapan tersebut!fuh....*lappeluhdidahi*

ni aku tak henggat dah namanya...mungkin tempat pansuh kepala musuh la kot...hikhik....dengan kapak yang macam undertaker punya...sangat scary ini tempat! aku dislike! sebab aku sukakan peaceful! hikhik.... *ok sebtolnya aku ni penakut!*

so kasik ler zoom sikit...yang x menahan siap ada replica tengkorakau disitu...so memang betul la kot ingatan aku ni..heheehe
the epic pictures ever! ni la dia moto yang sudin kasik sangkut dalam citer seniman bujang lapuk..hikhik...rasanya designer tempat ni kuat sangat tengok cter p.ramlee kot sampai leh sangkut motor! hahaha kunun nak bagi effect scary sangkut ler orang gayut gayut sikit kat belakang nun! heh! tak takut pun *wat muka berlagak*
Rasanya cukuplah citer pasal War Museum ni...kalo korang nak tau lebih details apa yg ada and menarik disini bolehla menghabiskan doploh hengget korang kat ticket counter tu..me for 2nd time? i guess not ever! one is more than enough! 

Sebenarnya banyak lagi la bunkers yang aku tak masukkan dalam entry ni..bilik sex slaves, medical room, cooking room and so many more room and the best part is yg sex slaves tu siap ada dummy! which is horrible! urghhhhhh...mencik!!! sentap jantung makcik tau! hish! and adalah history yang diceritakan yang dilekatkan didinding dinding bangunan and of cos signage "beware of wild reptiles" sebab tempat ni macam hutan belantara sikit so reptiles such as ular and all the rodents mungkin berkeliaran mengadakan partaaayyyyyy! so thats it pasal museum ni now we come to the best part for azni azizan! makan makan sampai naik namblas kilo! hell yeahhhhhhh!!!!

memula sekali, sebagai pelancong luar negeri,hikhik kami dibawa ke tempat ini... The Chocolate Boutique! ingat baju jek ke ada butik? coklat pun ada tau! teheeeee....so macam macam aneka coklat di dalam ni tapi too bad cant snap a pix inside sebab forbid by their japanese friendly staff...ok bukanlah staff tu japanese tp all te staff here sangat fasih berbahasa jepun! haip watashi de tigasuku des! hikhik ;-) hasilnya adala ku beli strawberry truffles and hazelnut white coffee untuk husband terchenta...he is one of the biggest coffeeholic! so am i not buying the coffee??mestila kena beli kan...kalau tak isteri durhaka la...hehehe...tak tak...hny syg abg banyak banyak!
sesudah shopping coklat kami pun melayan anak tekak...untuk menjimatkan apa yang perlu dijimatkan sorang order satu...so here it is...sotong bakar yang awesome, char kuey tiaw yang bluwerkkkk tak sedap pun, sedap banyak yang kat belakang mydin mall lagi!, sotong kangkung yg deliciouso, and the great and powerful PASEMBOQ! what is eating without ordered the most popular food in PENANG kan??hehehe...tq kak ecah for the treat!


mintak akak meja sebelah yang tengah hirup kuah tomyam tolong snap pix kami berempat...so inilah gambar terakhir kami berempat sebelum masing masing bergelar usahawan ternama Malaysia one fine day in shaa Allah! jangan lupa yek kengkawan kalo dah berjaya nanti! sesungguhnya kita pernah makan kat kedai tepi laut ni sesama... uhukhukhuk *tetibapasirmasukmata*

so ini sahaja ruang dan peluang yang ada untuk aku berkongsi suka suka ku di PENANG! i'll be there again on sweet day in shaa Allah...untuk teroka lebih banyak Penang! Penang definitely wont bring you down! marilah berjimba jimba di penang! cuti cuti malaysia! Malaysia Have it all!















rolled chicken cheese

Rasanya macam blog ni perlu ditukar nama lak..hikhik...dari 'a tale of me' ke 'diary recipe seorang surirumah' huahuahua....opsss not surirumah la...most likely DOMESTIC ENGINEER hikhik...sia sia la aku ni belajar engineering... ;-)

Before we jump to the recipe aku nak bercerita atau lebih kepada nak meluahkan isi hatiku ini...ok lets start the story macam ni, bila orang tanya aku 'U keje apa je la skang ni?' and without any delay or without waiting for my wise reply soalan itu dijawab dengan sendirinya 'jadi surirumah tangga jek la kan?'.....DUSH!! rasa terhentak seketika..plus some more, 'takpelah, gaji husband more than enough untuk u all berdua kan?' ok now u sound like i am miss pisau cukur! double the DUSH! well u might not seing me as a any other stereotype career women, keluar rumah kol 8am balik rumah kol 5pm, but believe me i do have a job! yes mungkin tak nampak di mata kasar sebab aku tak masuk opis..but....come think well a while, zaman skang ni kalo husband jek keje and bini dok rumah semata, u wont get a life as u wish unless your husband made more than 20k monthly which is not my husband yet aku tetap bersyukur sebab he makes more than any other newcomer did! ;-) 

Yes aku admit yang aku ni seorang 'berkerak besar' yang mendambakan kehidupan mewah mengelilingi dunia, wearing international designer brands, driving exclusively continental car, using highly new tech gadjet and so on....jadi dimana sebagai seorang isteri yang ada cita cita nak masuk jannah makanya aku tak nak menyusahkan suami ku dengan memenuhi kehendak duniawi wifeynya ini...so indeed i have to make my own income kan?walaupun aku sering jugak menarah akaun husband ku ini mengaku siap siap...hikhik *andaikata MHS (MLS changed to MHS) terbaca* tehee.....

Jadinya walaupun tak la dapat ku menjawab direct kepada si penanya penanya soalan biarlah ku jawab disini sahaja, saya merupakan pemilik tadika yang bekerja dari rumah memantau segala usaha murni all my teachers and waiting for something magical happen! wait and see :-) *BigSmile for that* or in other words i am businesswoman! im earning something and spending from my own account for my own kerak besar! now can we move to other Qs???? oh ye tapi apa salah ke kalau jadi HOUSEWIFE ni? erm...rasanya pahala yg paling besar buat mereka yg dipanggil isteri adalah mereka yg menjadi HOUSEWIFE! sebab apa aku cakap pahala besar?sebab kurangnya dosa dikelilingi jantina berlainan jenis yg mana mungkin dalam sedar atau tidak kita akan terlepas laku dan malaikat kiri dan kanan yang setia mencatit every little thing we did! oh tapi selagi mana tiada mesyuarat tingkap diadakan ler...hikhik...and aku sangat kagum dengan semua housewives sebab mereka lebih bijak merencana masa hadapan family! and how they make their time management valuable! walllaaaaaaa~

ok berbalik pada entry yang berkaitan, jadinya sebagai Domestic Engineer opssss bekerja sendiri, i have plenty of time di rumah...habis wat documentation *ok tipu!xpernah habis pun* dah boring boring pinau mata ngadap lappy aku wat kerja menjahit pulak (well being as a housewife i have to be creative more than ever!) so perut pun dah lapar and AFC/FoodNetwrok channel pun seems not working dah, aku pun menjengah ke #azniazizankitchen my own small heavenly kitchen! and searching bahan bahan binaan yang ada dalam fridge SAMSENG ku lantas IDEA shine like a diamond! so here it is...my very own azniazizan version Rolled Chicken Cheese!

ihsan dari instagram azniazizan
 Kunun Kunun nak ber Vlog bagai miss azni ni tapi sapa la yang boleh dihambakan untuk memegang camera merakam segala...dulu kalo si cantik Reaitsu Rda ada boleh lah jadi tukang hambik gambonya macam previous previous previous entry pasal BEEF FOLDOVER...oh jangan sedey2 la azni wey...kemon orang taknak dengar kau membebel dah...recipe please???!!!

dada ayam di potong style butterfly, let one side lebih tebal dari another..and yes lapik plastik ye supaya mudah untuk di tekan tekan oleh roller *kalo xde roller batu lesung pun boleh*

bila dah di rolled kasik lebih luas surface area nye korang kasik tabur la daun sup/bawang sedikit oyster mushroom yg dicencang atau segala macam veges yg korang prefer and of cos the CHEESE..time ni aku guna parmesan cheese tapi nk guna mozarella pun ok gak n nk yg lg best gunala bleu cheese! confirm terangkat!
then korang rolled over and cucuk kan dengan lidi sate yang dipotong supaya ayam tu tak terleraikan.then korang goreng sekejap just simmering untuk memberikan kaler keperangan yang cantik keatas dada ayam tersebut..sekejap jek yek...jng sampai masak terus!


crucial part after frying adalah this part! guna oven dengan suhu yang low and let it be in for 3-5min only! and your dish are ready to eat!


ok part yang crucial tu kalo taknak wat pun xper tapi sebab aku nak bagi effect yang poyo kat cheese so ak masukkan gak dalam microwave pemberian my sweet and lovely teacher oh bkn teacher dah, i considered her as my sister! the one yang sangat sangat setia dengan Tadika Prima Pristana and i just donno how i am going thru without her! puan Syatina Rosli ....thank you dear...your microwave was always be my saviour! love u sis!

So thats it for this time...hope korang enjoy the recipe and semoga berjumpa lagila di kendian hari...kalo suka baca blog picisan yang tak mendatangkan duit ni bolehlah jadi registered follower ye..takkan silent reader jek kot!ahaks ;-)

indonesian sambal belacan

Bila makan nasi panas panas lepastu dengan adanya sambal belacan pastinya selera akan naik mencanak canak...nak nak lagi kalo sambal belacan tu umphhhhh...so sambal belacan ni sendiri ada macam macam rasa...well lain orang lain la air tangannya.

Jadinya untuk entry kalini sepatutnya dah update lama tapi memang sejak dapat tok laki ni penulis sangatlah malas nak hadap blog picisan pinggir layu di tepi ni...tapi ku gagahkan juga sebab mengenangkan janji janji yang ditaburi kepada beberapa orang teman..*boleh x nak wat vlog jek lepas ni untuk entry recipe?* ahaks ;-)

So back to the recipe, resep*indonesian slanga* kalini aku dapat dari pembantu rumah kami iaitu mbak ersi...xsangka lak ye boleh wat sambal yg sodap camni...ktorang taktau nama sebenar resep ni tp mbak ersi sendiri bilangin kalo dipanggil sambal indon pun bisa...disebabkan ianya menggunakan belacan jadinya kutambahkan sambal belacan indonesia...so here it goes...Untuk easy understanding aku jadikan ianya resep bergambar, step by step with pictures.

Our raw ingredients:
  1. Bawang merah/shallots
  2. Bawang putih/garlic
  3. Cili padi/thai chillies
  4. Tomato

And of cos the secret weapon kita BELACAN/shrimp paste

And now semua bahan bahan yang ditunjukkan di atas digoreng sempurna dengan level of oil is equal dengan level bahan2...oh ye lupa nak bagitau bahan bahan tersebut hendaklak dikupas dan dipotong kecuali cili api tersebut.

And dont forget to add the belacan skali harung.kiranya goreng dng belacan tu sekali.yes the belacan will hancur so careful ler...masa angkat tu make sure angkat sekali dengan belacan tersebut...

So lepas jek korang toskan bahan bahan menggunakan penapis yang sesuai,bolehlah korang blend it well...nak sedap jangan guna blender...tumbuk pakai lesung...kalo malas macam aku silala guna blender tp words of caution, hasil tumbuk ngan blend sangatlah lain!sambal yang originally made by mbak ersi memang lebih sedap berbanding yang aku wat...eh jangan lupa add some gula salt time ni secukup rasa kalo x cukup gak lagi rasanya gunalah penambah perasa..hakhak..siyes talk indonesian maid memang sangat suka guna tok aji.goreng telur mata pun letak tok aji ni..sigh~~~~and sebab tu r kot yang akunya version tak sesedap mbak ersi punya sebab aku tak reti bajet guna tok aji.kalo letak lebih kang mau berbuih mulut tapi kalo kurang kang pelik pulak so to play safe aku x letak langsung!hahaha puas ati den!*oh tapi kalo kalo kalo mbak ersi curik curik letak aku xtau r*

So tadaaaaaa....nila rupa bentuk sambal belacan indonesia...
we often eat this with steamboat chuchuk chuchuk version homemade...tapi dapat makan ngan nasi panas pun terangkat yawwww...rasanya lebih kurang macam sambal ayam penyet ap tapi definitely lebih sedap lagi sebab hasil air tangan sendiri...so apa lagi ayuh kita mengoogle di dapur and try ler sambal ini...memang gua tak tipu sambal ni memang sedap betol!yang tak makan pedas pun boleh menambah sambal ni tau...selamat mencuba try test yawwwlllll!