-->

Daisypath - Anniversary

berapa size kaki korang?

normal size kaki malaysian is in a range of 5-7 kn?kiranya kalo beli kat kedai kasut, kasut yg display mmg range size tu ler utk display shoes..so kalo ada kaki yg lebih kecik..which i bet u not!!or kaki sampan..well said by my mommy...u have to ask the salesgirl for assistant kn??kalo x leh try jek direct display kasut tu...

and for me, dengan ketinggian 165cm size kaki aku adalah 6..so kebanyakan org kata kaki aku ketot!!tp ketot gemuk..hahah...huduh~kunun perasan kaki aku ni comel sgt..sekali bila aku melilau sekitar laman lelabah ni..terjumpa lah aku dng makcik ni...


nampak biasa?well cuba usha sikit kat kaki mkck ni..besar mana jek kasut ye pakai tu..apa?xnampak??meh aku zoomkn n compared ngn kotak rokok lak...


besar kasut ni sikit jek dr kotak rokok tu...giler kecik kn?and it is not a todler mahupun baby...ni kita bercakap pasal adult..mmg time ancient chinese dolukala yeorg ni mmg 'MUST HAVE' small foot..utk menjadi daya penarik bagi lelaki yg mcm shial time tu..heish..size kaki pun main peranan ke?xphm aku....

memang kecik giler kaki..dah mcm kaki budak budak jek...

nila rupa bila kua dari sarung tu...apa xjelas lg??ok azni bg gmbr jelas kakinye k??

iniler rupa bentuk dr dekat..demi utk melakukan anak2 perempuan, cina dolukala sanggup menyakitkn diri ank2 perempuan mereka...yg buatkan ak xphm..xskit ke ek?yela jari2 pn smpi dh belipat camtu skali..memang r berkaki kecik ni cantik menarik ko mmg da BOMB..tp x de bomb sgt ler kalo dah gini rupa bentuk gayanye..bersyukurla kita tdk dilahirkan time dolukala...

~a.d.i.o.s~

mati itu pasti part II

after a while..i'allah the courage being with me at this moment to continue writing seperti yg dijanjikan..sumpah air mata mengalir deras tatkala menulis bingkisan hati yang lepas..ianya mengalir tanpa dapat ditahan lantas mengakibatkan penulisanku terhenti..

beginilah rupa keadaan MPV yg dinaiki makteh aku sekeluarga selepas kejadian...well said toyota alphard is just like a tanker...but hey this is what happen for real!!the MPV is totally LOST!!in other word xleh guna langsung dah...

Mungkin melalui cermin belakang ni ler arwah tercampak kua dari kereta..oh ye rasanya mcm aku lom story lagi the story behind kan?so let me story it first...sure enuf sambung dari part aku kol makteh aku tu..

aku kol makteh aku around 5.15-5.20pm camtu ler..then time tunggu her wise reply tu r kot kejadian berlaku..i think i was the last person yg cakap ngn makteh ak b4 kejadian..according to what being told, pakteh aku nak elak lopak air di highway AJIL (eh sama nama lak ngn nickname ak time kecik2 lu). katanye highway baru yg mempercepatkan perjalanan dr setiu ke kuala terengganu...(correct me if im wrong..totally dont know about this)..so gara2 mau mengelakkan lopak air tersebut, MUNGKIN disebabkan panic or what, daripada nak tekan brek TERTEKAN minyak so mungkin pakteh aku cuba kawal sebaik mungkin and the car goes round berpusing pusing before hit the divider (ok, again correct me if im wrong). time ni disebabkan dalam keadaan berjaga pakteh&makteh sempat berpaut and haziq pun sempat terjaga dari tidur bila rasa kereta dah berpusing so haziq pun sempat ler berpaut..cuma yg tinggal syirah&azim yg mmg tgh tido.pakteh aku ternampak mcm azim kat lua so he asked makteh utk tgok anak2 and there goes yg ada dlm kereta hanyalah haziq..so yeorg kua n jumpa azim di tepi divider kat jalan.time ni makteh aku cakap ye angkat azim macam angkat kain buruk..and there is no sound from him..and time ni gak pakteh aku dah dapat rasa azim dah xde...so mereka cari lak syirah and alhamdullillah, there a soundof syirah groaning..

get them to hospital Kuala Berang tp that hospital xleh wtpe so bawak ler ke Hospital Kuala Terengganu and the story there aku dah citer kat entry lepas..

in this entry aku nak citer detik2 akhir aku menghabiskan masa dng arwah and how his behavior di hari hari terakhir yg turut diceritakan oleh makteh aku sendiri..

MONDAY~29/8/2011 (malam raya)

disebabkan aku berjanji untuk bagi azim main sugar glider so he was like bumper to bumper ler ngn aku ni..membontoti kemana saja aku pergi..bila aku tanya ye..'heisy ko ni yg dok ikut kaklong wtpe?'so ye jawab r 'takut nanti kaklong tipu x bg main'..aku pun cakap r lagi 'dah kaklong jnji nnt kaklong bg r..skang ni yeorg tido.sok pagi kaklong bg main'..ye pun mcm akur jek time tu...oh did i tell u ols yg azim ni a very animal lover nye person?..ye da mintak ayah ye belikan sugar glider tp bila ayah ye tanya harga n ye pun cakap rm300 so ayah ye cakap r 'rm300 kita xmampu kalo rm30 bolehlah ayah belikan' and i can see his face time t..'ayah xbagi beli r kaklong,xcukup duit'..oh sebak sungguh time tu..memang aku salute cara makteh & Pakteh aku ajar anak yeorg..cos sikit pun azim x merengek merajuk sebab x dpt beli..

malam time ye main bunga api dengan adik aku ayu, yeorg siap gado2 lagi sapa paling banyak bunga api..ayu ni yg mmg suka sakat sepupu yg kecik2 ni ckp r..'kak ayu ada banyak bunga api' then azim jwb r 'eleh kawan kita ada bunga api lagi banyak sampai akhirat' pastu bila adik aku ckap jek tipu la tu..tipu dosa mati seksa masuk neraka...tau ye takut..cepat2 ye menafikan..hehehe...azim..azim...u make the whole world smile when u are around!!

so malam tu aku dah tertidur awal..tido di bilik awa and disebabkan awa tidur kt bwh so ak sorg ler tdo kt ats katil queen tu..tetiba jek 'kaklong, saya mtk maaf.saya nak tidor dengan kaklong boleh x?'..aku yg dlm keadaan mamai2 ayam ni pun terkejut gk memula tu..eh asalak budak ni nk tdo ngn aku siap mtk maaf lg.biasanya xleh berenggang ngn mak ye..tapi disebabkan mata dh xleh nk buka ak pn mls nk tanya byk aku cakap jek r 'ha tido r' sambil aku mengalih posisi tidurku utk bg ruang kat azim...sampai subuh gk r ye tido ngn aku..mak aku pun jd pelik...

esok tu aku tanya ler makteh aku..napa azim ni mcm pelik jek??tapi makteh aku ckp ye baru baik demam tu..dok demam jek sejak dua menjak ni..aku pun ok r..oh itu adalah pertama dan terakhir kali rupanya aku dpt tido dng dia...rupa rupanya dia nak tinggalkan kenangannye bersama aku buat selama lamanya.....azim...azim...

TUESDAY~30/8/2011 (raya pertama)

tengah aku bersiap2 nk berbaju raya n nak mekap muka tetiba syirah dtg sua muka soh aku mekap..so aku ni mmg pantang ler kalo dah da org sua muka ni..

then time nk pergi semayang raya tu,ye gerak ler ngn angah aku..balik semayang tu angah aku cakap..ye jalan tunduk jek muka..sampai kt surau dok tutup muka..malu org tengok ye mekap..tp dlm malu2 mekap xnk tanggal tu..hahaha..syirah..syirah..she always make peoples surround her happy...

then time aku adik beradik n sepupu sepupu yg usia lebih x kurang sangat ni berCAMWHORING here n there..tetiba azim soh aku snap gmbr ye sorg..ak pelik gak..bila kata nk amik gmbr ye ngn syirah, ye xnak..ye kata ye nak gmbr sorg..aku yg x memikirkan pape ni pun snap ler...

sungguh aku x sangka, this is the last pix i snap him dalam keadaan he can smile!!perhaps this is the last pix of him dlm keadaan ready...sungguh aku x tipu hati ni masih sebak bila melihat gambar azim..bila ye xde baru aku perasan yg mmg gmbr ye dlm pix ni lain sangat...obviously he not happy as usual bila aku snap gmbr ye..azim slalu memberikan pose yg bukan2..samada menayangkan gigi yg xcukup ye atau lubang hidung ye tu..n yg pasti ye pantang bila tgok ak nk camwhore control ayu sorg diri pasti ye akan sentel digmbr2 tersebut..maka dng tu ler aku hanya dpt lubang hidung ye jek..hahaha...sumpah masih terigt lagi ye ngn syirah berebut nk bergambar..and normally juga azim bila bergambar pasti akn panggil syirah utk diamik gmbr sama2..PASTI...cuma time raya aritu aku perasan yg dia beriya iya xnak syirah sentel or sapa2 sentel dlm gmbr tu..ye siap cakap lg 'kaklong amik gmbr azim sorg2 jek tau?' n marah bila syirah nk dok sebelah ye..n yg peliknye syirah pun pergi jek..xde r nk pksa2 mcm sblm ni..aku nipun tnpa byk soal cos ak sendiri x perasan kelainan tu..cuma bila ye dah xde baru aku perasan kelainan yg azim tunjukkan...

boleh tgok kan?camne gmbr2 noty pose ye?mmg suma gmbr ye dlm hp ak xpernah yg muka serius mcm gmbr raya ritu..ada jek gaya yg bukan2 ye wat..azim..azim...and menurut citer makteh aku...mmg beberp ari sebelum kejadian tu azim dah tunjuk perangai yg pelik..setiap kali lepas solat maghrib ye pasti akn datang kat mak ye peluk sambil tanya 'mak sayang azim x?azim sayang mak lebih dr nyawa azim sendiri!'...sampaikan makteh aku rasa timas..n usually kalo ye wt camtu mkteh aku akn mrh2 tp xtau kenapa makteh biarkn jek ye wt camtu...pastu pada hari accident tu, sblm kua umah makteh aku cakap r azim nak berak dulu..pastu ye x jadi..makteh aku cakap r 'cepatla dik, ayah dah tunggu tu..nanti sian kakak tunggu lama kt sekolah'...so ye pun nk kua tu ye kata ye tertinggal bunga api..nak bawak bunga api main ngan aqil(anak maksu aku)..so ye bawak suma bunga api yg ye ada and time ye nak naik kereta tu..ye tengok rumah lama sangat..pastu naik2 kereta jek ye cakap kt makteh aku 'adik ngantuk, adik nk tido' pastu ye trus tido kat seat belakang sekali..ni lagi aku pelik..cos time aku tumpang keta pakteh nak balik sg buloh aritu..ye mati2 xnak dok belakang...tp x pada ari kejadian...tidur ye pada aritu adalah tidur ye untuk selama lamanya...sesungguhnya ALLAH mempermudahkan cara azim pergi untuk menemuiNYA dengan menidurkannya sepanjang perjalanan....


erm camne la anak2nye xwat macam2..omak eh pun sama jek kekdahnye...patut r anak2 ye ngikut pose bukan2 ni..hahaha....tapi anak2 ye yg mana x hafal yasin?xkhatam quran?khatam seawal usia 6thn lg..semayang pun x tinggal.pernah azim dh tido tp disebabkan belum solat isya' ye bangun tgh mlm tu..bila aku tanya azim nk g mana, ye cakap ye nk g solat...memang betul la org kata sesungguhnya mereka yg baik itu pasti disayangi lebih oleh ALLAH s.w.t.

ni pulak time KL BOOK FAIR kt PWTC thn ni gak..time ni ak kena babysit yeorg sebab makteh aku g angkut amik buku buku..so seperti yg aku ckp yeorg ni mmg pantang kalo ngn kaklong nye ni mmg xleh x bergambar..ni idea yeorg sendiri r ni nk bergambar kat sini..aku ni lak yg jenis melayan jek..so layankan jek r..

ni lak ye 2 beradik ngn kakak sulung yeorg...mmg aku xleh lupa panggilan ustazah yg diberikan dua beradik ni kat kakak sulung mereka...apa2 sikit mesti cakap..'kena tanya ustazah dulu' and ustazah yg yeorg maksudkan x lain x bukan kakak sulung yeorg r ..syifaq..and x sangka that was the last trip azim ke rumah kami di sungai buloh..if only i knew...i'll make sure things are better than that!!teringat cerita mak aku ngn maklang aku.. masa memula yeorg datang umah kami nak pergi amik ALPHARD tu kt Port Klang..time kat kedai keta tu dok melilau cari azim takut ye ilang sekali tgok ye dok borak ngn pak guard situ tanya 'keta ni bapa yen?' pergh..YEN tu bkn RM yek..anak jepun sesat mana pun xtau ler..azim..azim...then sampai kat umah adik aku ayu lak citer..out of sudden..ye cakap...'kita tau ni umah awak..tp alphard kat lua tu alphard kita'..betapa menunjukkan ye sangat suka dng keta tu..and x sangka keta tu pun hanya berkhidmat hanya untuk azim sahaja..n there is no more of Toyota Besar Alphard TBA 6161...

big smile of syirah and me back then...syirah kaklong doakan syirah cepat sembuh dan kembali mcm syirah yg dulu..yg suka senyum,ketawa and sakat org..mmg makteh cakap syirah dah lain..x sama macam dulu tp kaklong tau itu semua untuk temporary jek kan?syirah sayang kaklong kn?kaklong tau syirah sayang kaklong kalo x xde r syirah genggam erat2 tgn kaklong time kaklong nk balik aritu kn?jadi sebab tu syirah kena kuat and back to what u used to be!!nanti kita main bowling sama2 lagi tau??tp dng syarat syirah sembuh cepat....kalo ada masa i'allah kaklong dtg SETIU lawat syirah..syirah tunggu kaklong tau...

kepada MAKTEH, u r the most wonderful women i ever known! kaklong respect makteh more than anything else!! u have strong heart and due to that kaklong doakan yg berkat ILAHI sentiasa disisi makteh sekeluarga..tabah menghadapi dan redha dengan ketentuan ILAHI i'allah syurga jaminannya..azim akan tunggu makteh untuk pimpin makteh ke syurga..makteh & pakteh berjaya mendidik azim menjadi anak yg soleh dan syurga adalah jaminan untuk anak yg soleh sepertinya...even azim xde tp kenangan bersamanya xmungkin akan kaklong lupakan..memory of him will lasting forever!!

~al fatihah~

mati itu pasti part 1

entry kalini nak berkongsi pengalaman kehilangan orang yg disayangi setelah almost 16 yrs melupakan perasaan itu..last feels this way is when im at 9..and now on my 25 perasaan itu hadir kembali setelah perginya arwah Rafhan Hazim Bin Romzi yg baru berusia 7 tahun..

khamis 15/09/2011

'makteh org dh jmpa tempat yg leh bagi contact lense lg murah dr aritu.makteh nk x?tp org xde wit ni' aku bertanya kpd makcik aku menerusi panggilan telefon 'ha.ok r tu long..boleh r..ko amik 15pasang lagi' jwb makteh selepas aku terdengar ye bertanyakan hal itu kpd suaminye..'makteh otw nk blk kg r ni amik brg yg ko kirim aritu' sambung makteh aku lagi..so aku pun tanya la kan ayahcik aku ye da duit x..nak advance wit ye lu..cos ak mmg xcukup ler duit kn nk beli sampai 15pasang!!then aku pun menghantar pesanan ke inbox makteh aku tp xmendapat reply..aku cakap ler kt ayahcik aku makteh ak xreply..'yg ko sms wtpe..kol jek r..kedekut kredit tol!!'ok aku dismash oleh ayahcik aku..so dng senyum kerang nak basi tu ak kol r..eh makteh aku x agkt..so ak tgu r lam 5min cenggitu..tp ye x kol blk..eh ak pelik dah ni..sebab biasanye ye PASTI akan kol balik..so bila ye xkol ak pn mls nk expect lain aku just assume ye xnak..so aku pun heading to nilai untuk cari brg2 kedai pengantin cik dayang aku lak..oh ye cik dayang tu bini kepada ayahcik aku...

dalam kesesakan jalan menuju toll sg besi, nokia tone berbunyi menandakan ada panggilan masuk..'long, ko da tau citer x??' dengan suspennye mak aku punyer mukadimah..pada yg kenal mk aku well u guys knows her best when it comes to story telling part kn??opsie mak bkn mengata tau..cuma hehehehe,.....so back to story again..aku sah2 ler ckp XTAHU...mak aku ckp ler mkteh accident,hazim koma,tulang syirah patah patah...erk...terkedu ler aku time tu...so mk ak ckp yg mereka yakni keluarga mak aku yg berada di klang valley (Sg Buloh/PJ/Shah Alam) akn bertolak balik kampung on that nite..

pendek citer time smpi umah tu aku pun siap bertekak gk ngn mk aku xnak ikut pasal aku da banyak keje lain..ngn lab report lagi,presentation lagi pastu nk kena meeting booking tempat utk ihtifal(convocation bdk tadika aku) lagi..mk ak grk r ngn adk2 nye yg lain tu kol 12 mlm tu...

jumaat 16/09/2011

jam menunjukkan pukul 12.30 pm so aku pun 'ayu ko basuh pinggan,aku masak!' kehidupan sejak bibik balik cuti di indon n mak ak blk kg..yela hanya dengan sekeping roti butterscotch perut ak dh stat bershuffle it..tp tiba2 nokia tone berbunyi n 'long baiklah ko dtg,teruk diorg ni takut apa2 jek nnt ko gk menyesal' mak aku kol gtau kondisi dengan suara yg serak2 sebab menangis..

lepas soal jwb bagai ak pn decide ler nk grk ke KUALA TERENGGANU..yeah man..mmg jauh n yg lagi haru aku x tau jalan..auhhhh shite!tp gmble jek ngn ayu..perjalanan fully sponsored by her and the direction??konon kata GPS hp da tp GPS kepalaotakku ni lagi bagus..gerak dr umah dlm kol 3pm camtu dng perut yg berisi sekeping roti butterscotch pg td..(selera mati sebab terlalu terkejut)and sampai dlm kol 8.30pm kt KT so rest tomorrow baru gerak ke hospital..

sabtu 17/09/2011

pagi gerak ke hospital dng ayahcik aku even time tu belom masa melawat, tp gagahkan diri pergi gk..and sampai2 mmg shocked giler!!
~her pain:syirah di wad kanak2 tingkat 5 while her lil bro di wad ICU tgkt 3.~

thot it was only her lil bro yg critical tp bila tgok dng mata kepala sendiri...erm....sangat2 menyanyat hati..pulak tu her bed mmg sebelah dng nurse nye port so mighta be in highly and fully observation r kan...time ni ye xsedar lagi..baru pas operation kaki masuk 12 bijik skru sebab tulang kakinye terkeluar and pecah tiga..kepala pun kena operate sebab small fracture kt skull...tulang bahu kanan patah..so yes she is in real pain!!and yet she just 9 yrs old kids!!

beza giler muka ye and u can see obviously kepala yg swollen disebakan that small fracture, and i dunno how many stitches are there at her head!its countless!!!oh syirah..kak long x leh tgok syirah macam ni..

tempat yg korang nampak darah tu actually ada lubang sebesar tapak tangan bdk 6thn!!and mmg dalam ok..no wonder doc x simenkan kaki ni..itupun aku perasan sebab nurse wat dressing time aku jaga syirah....and yes airmata keluar macam air paip lps tgok kakinye..sumpah aku x sanggup tengok!!terpksa melarikan diri..dgr syirah jerit lagi ckp..'kaklong sakit'..cos mungkin ye igt aku yg pegang kaki ye time tu..

so bila jam tunjuk time ko 12 ritu and makteh aku offer nk g tgok hazim so aku pun pergiler...

another 1litre tears kua..kesiannye kamu hazim...kaklong x smpi at tgok...dng keadaan kepala yg berbalut,muka n mata bertampal, kedua2 kaki patah..head injury that leads to brain death lagi...oh kalo hazim x koma kaklong xtau ler camne hazimnnye raungan....


yaasin menjadi peneman bibir ibumu sepanjang berada disisimu ketika itu,sesungguhnya ibumu merupakan manusia paling tabah yg pernah kaklong jumpa!!she is real ibu mithali!!

and bila petang tu, makteh soh aku tunggu syirah sebab katanya doktor nak stop kan ubat nak tgok hows hazimnye response after tu..dan doktor tu mtk makteh dok dkt ngn hazim borak2 ngn hazim.tapi dlm kol 4.30 camtu mkteh naik ats blk ngn syifaq(their eldest sister in form 1) n elok jek nampak haziq(2nd brother in standard 4) men game kt hp aku makteh aku pun ckp ler 'abang, adik dah xde awak boleh main game lg?baiklah awk baca yaasin adik dh nk pergi tinggalkan kita'..*dush* terkedu aku dgr makteh dng tenangnye tanpa air mata ckp camtu..so aku pun terus r tanya n makteh ckp hazim dah xde tinggal jantung ye jek berdegup yg lain suma dah turun.and i was like what??pastu mkteh wtpe kt sini??and she said nurse tu soh naik semayang doa banyak2 supaya theres miracle happen..

so time mkteh trun blk tu ak pn trun gk r tgok hazim lg skali sbb masa tghari td xleh tgok dkt2 n boleh masuk 2 org jek tp kalini bila sebut jek nama hazim mmg guard tu lepas jek sebab doc dh bg keizinan soh waris2 hazim dtg tgok ye..mmg ramai kot org kt katilnye n semuanye berlinangan airmata..tp nurse masih x putus arap so she masukkan one kind of ubat and after a min all reading back to normal!!so kami kaum keluarga keep on praying supaya miracle happens!!

naik atas cakap kt pakteh aku tp disebabkan he's a doctor so he knows well kondisi anak ye tu..and ye dengan gelengan kepala cakap, mmg xde harapan sebab kecederaan yg dialami tu mengakibatkan salur pernafasan hazim blocked so hazim mmg bernafas menggunakan machine jek..he is totally depending on that machine..'sebab tu pakteh malas dah nak tgok adik'...ok aku paham perasaan ye..tanpa sedar, airmata syirah mengalir keluar even time tu syirah belum sedarkan diri..aku sangat terkejut bila airmata tu sampai dipipinye,mungkin dia dengar setiap butir bicara dari kami....

ahad 18/09/2011~perginya RAFHAN HAZIM ROMZI

bgn2 pg tros kol mkteh tanya camne hazim n makteh kata xde pape dah..tunggu masa jek..jap2 g pergilah dia..dari mamai terus terbukak bijik mata n trus gtau suma family yg da dlm umah tu..n xlama lps ak ltk phone, pksu kol ckp hazim dah pergi...

rupanye hazim pergi selang beberp minit slps perbualan aku dan makteh..rasa simpati yg sangat tinggi kat makteh sebab mengenangkan camne la nk hndle...jenazah perlu diuruskan untuk pengebumian di Setiu tapi anak yg sorang lagi perlukan sokongan ibunya di hospital KT...and aku berkorban utk menggalas tanggungjwab itu...baliklah makteh uruskan pengebumian hazim, syirah kak long jg.mkteh jng riso..

tp aku lak yg riso bila melihat keadaan syirah dah berbeza dr semalam, ye mula merepek bkn2 meracau x tentu hala n yg klimaks wt aku cuak bila ye da menyebut, 'azim,syirah x buat..azim pergilah syirah xnak ikut..pergilah' and yg lagi cuak bila ye ckp 'kang kalo syirah mati kang baru tau'..ntah camne ak manage utk jaga syirah n after 3days without eating anything, she ate bubur yg akun ayu belikan pg tu..n ye mtk nk air vitagen epal pulak...ah sudah mana mau carik ni..nasib ler ada tengku aishah hanisah a fren since diploma di micet dulu..n ye siap ugut pak guard tu sebab time ye anta tu lom visiting hour lagi 'kalo ye xsempat rasa air ni saya salahkan awk' wah gitu...so masukkan ubat yg kena bagi kt syirah dlm vitagen tu n bagi ye minum...alhamdullillah abis ler 5 botol vitagen, sedikit bubur nasi and sedikit sangat puding time aku jaga syirah..

to be continued...

aku punyer dah besar..yeay!!

ingat x lagi entry aku pasal terbeli underage joeys??kalo x ingat n agk2 nk genjet blk gmbr lama korg leh ler klik kat SINI...and skang aku dengan bangganye mengumumkan my joeys dah gemok gedempol!!teheee....

pix latest kakak..*suka..suka..suka..*

then skang ni bila main2 jek ngn yeorg mmg yeorg akn cr kepalaotaku ni..memula tu xbg ler..tp td disebabkan nk tgok how far they goes bila ak bia jek yeorg..and nak tau kesudahannye?GenJet jek gmbr dibawah *btw abaikan tali2 tangsi berwarna itam tersebut*

mereka sudah jumpa favorite spot!!

aku pun xtau ler yeorg masuk ikut mana 1....

and see how big ekor mereka sekarang??

now mummy puas ati..u guys manage to growing up beautifully!!for those yg jadik ala2 aku wandering here n there psl underage joeys ni..here some tips i nak share ngn u ols...but it depends on ur joeys actually..if my joeys diet suits urs go ahead...tp kalo korg bg diet cam aku still gk poo mereka caiyaq utk a week u guys better stop doing it...

  1. seminggu pertama aku bg mereka milk replacer but after a week tu yeorgnye poo(oh bahasa pasar malamnye TAIK) cair and ada bad odor yg ak xleh blah so aku stop fed them with milk replacer well for sure after hun's advise...
  2. keep on feeding them ngn epal cos seller tu mmg dh bg mkn epal time aku dpt even time tu gigi yeorg pun ala kad jek..means that no teeth development yet!! tp mereka licking that epal so aku guna jari pun boleh..gunakan kuku utk sagat the epal smpi kua jusnye..jng lak korg sagat lebih2...wat ala2 small hole kt slice of epal tu...
  3. pastu bg yogurt..memula bg plain yogurt but then rasa mcm x best jek so aku bg r perisa buah buahan.. and hingga menjilat kuku kaki kau..
  4. and aku bagi boiled chicken/egg untuk mereka punyer protein..
  5. makan lak suma handfeed ok??tgok penyanyang x penyanyang nye aku..padahalnye i got my lesson from past jng biakan makanan yeorg dlm cage!!*tehee
  6. yang paling penting korang hangkut jek kemana saja korg pergi..yes i did my part...bwk mereka dlm clas/lab and even masuk wayang..well my joeys tgok citer zookeeper dah..korang ada?hikhik..tp time dlm wyg tu letakkan dlm tangan korg and aku siap lari carik stoking kat FOS..penghangkutan kemana saja ni penting bkn sj utk bonding process tp utk ur observation..
  7. benda yg korg kena elakkan bg mkn before ur joeys reach 2month is MEALWORM!!and yes aku x bg pun mereka HPW sebab aku xnak sejarah berulang..until then korg kena feed them dng air tgn korg sendiri..well air tangan mummy kan lebih afdhal..hehehe
so pada mereka yg masih tercarik2 tips yg sesuai bolehler start amalkan cara aku ni ha..sebab aku sudah buktikan yg aku berjaya membesarkan underage joeys hingga size yg sepatutnye...tp suka diingatkn lagi skali, kalo diet aku ni x sesuai utk joeys korg u better stop it and ask hun at suggies at home...

~a.d.i.o.s~

gadis seperti aku..

siyes talk aku menyampah dgr lagu lelaki seperti aku by alif satar..here the original song...


but then terdengar cover version by @shilaamzah and wah terkesima wa cakap sama lu...giler potato betul..mmg best giler..what more can i say, she got talent more than alif had...mmg sgt catchy dng lyric yg diubahnye..here the cover version by shila...hope u guys enjoy it like i did!!

6% prepaid tax???

hellLuLah...6% tax for prepaid?well even ak menggunakan postpaid berkurun lama tapi aku tetap membangkang tindakan ni...wah..pasni kerajaan malaysia merupakan kerajaan paling kaya sebab serba serbi nk tax...gosh..the rich get richer the poor get poorer...tapi boleh ak tau idea sapa yg lahap sangat ni??dekat SINI xde gitau pun sapanye idea...

before ni kenaikan 1% tax dari 5% ke 6% dalam gomen tax utk food&beverages services tidak dikobakan kepada rakyat jelata sekelian..tau2 jek naik..sebegitu jua la kenaikan minyak..kiranye skang ni gomen kita ni sedang merahsiakan segala bentuk kenaikan harga dengan menyediakan hiburan terlampau supaya rakyat jelata lupa dng segala macam kenaikan itu...

mujur masih ada segelintir rakyat yg alert dng segala kenaikan ni..tp as a rakyat apa kuasa yg kita ada???ckp lebih2 kang ISA dok usha jeling manja jek...bila demo lak lagi haru kena tangkap sumbat terus...so what to do..MALAYSIAN harus redhooo jek yek...apa saja tindakan gomen adalah untuk kebaikan kita bersama bukan untuk kebaikan golongan atasan...uhukhuk...

kalo diamik kira tahun, sepatutnye PRU 13 haruslah diadakan pada thn 2011 selepas mengambil kiraan 4thn dari 2008..tp apa yg terjadi adalah PRU kita mungkin akan diadakan pd 2012 nnt..wah ini sudah melebihi jangkauan tahun ni..tapi kenapa bnda ni terjadi ek??oh pening..ada agenda tersembunyi ke?kenapa PRU13 xleh wat thn ni ek??apapun xboleh...adoi...

jadi MALAYSIAN kita yg menentukan siapa pucuk pimpinan..ya..ya..ya..even ada unsur2 kurang bersih n adil dlm PRU tp xpe la...teruskan usaha kita mencari pucuk pimpinan yg terbaik supaya perkara perkara yg dirahsiakan bkn lagi rahsia...pilihan di tangan anda...

~a.d.i.o.s~

bullshitting me with MLM???

aku rasa mungkin aku pernah cakap and ada org yg terlepas pandang perkara ni...AKU BENCI MLM or nama panjangnye MULTI LEVEL MARKETING..it is a BIG NO for me k??mmg aku meluat dng bisnes camni..xkisah r..either it is involving product or service...

serius kalo nk soh beli product yg rasa2 mcm reasonable jek reganye aku leh gak terima..ini siap pksa2 jadi downline xleh handle tu..pas2 sibuk ler dok show off pyramid system yg mmg sah2 haram di sisi islam..siap cakap g bknnye susah nk dpt duit..ko cr 2 3 org bwh ko pastu yg bwh ko pn dpt 2 3 org lg pastu yg bwh bwh ko cr 2 3 org lagi n blah blah blah...sampai biler der?ingat senang nk cr yg bwh2 ko tu...ko pn aku tgok separa mati kehulu hilir promoting MLM tu demi mencari seorg downline..aduyai..

yang lagi xleh blah siap citer psl masa depan tu..erk..konon boleh settle semua utang2 loan dng bank, boleh beli BMW cash, bayar banglo pun cash..pendek kata xde benda yg ko akn berhutang lagi..perghh jaminan ko mmg membuai perasaan manusia2 sejagat sekelian..and yg mana dungupiang dungupiang tu sure r dng bodoh lahapnye join...but its ok for me..ko nk join ko join jek r..tp tolong jng ajak aku!!TOLONG JANGAN AJAK AKU!!!

yes memang xdapat dinafikan, 9/10 rzki datangnye dari bisnes..tp kemon r..tgok ler bisnes tu camne dowh..kejayaan xkan dtg secara bergolek dog...ianya mestilah diiringi dng usaha yg setimpal!!kalo kejayaan boleh datang bergolek anjing camtu surenye r xde manusia miskin hina dalam dunia ni..kan?kan?

and korang rasa dengan susah payah korang cari downline tu maknanye korg pun dh berusaha sgt2 ler tu??orait then..show me hows ur progress..mau juga melihat kwn2 berjaya..and if korang berjaya dont worry i wont bugging u at that time pun..bahkan i am proud of u..

so kalo korg still nk berbisnes MLM ni..go ahead..i wont stop u guys doing it..cumanye tolong jng libatkan aku dng semua benda2 crappy ni..kalo perlu begging yes i am begging u guys jng kenalkan aku dng MLM or kalo telinga korang tahan nk kena kutuk depan2 u guys boleh kenalkan..tp kalo agk2 korg mmg bkn jenis boleh thn kena kutuk maki hina just keep going with whatever things u doing tanpa melibatkan aku..do i make mysef clear now??

MLM IS A BIG NO FOR AZNI AZIZAN!!!

~a.d.i.o.s~

neraka bagi kucing

aku tau aku dah outdated utk update citer psl petknode~neraka bagi kucing ni..tp apakan daya aku baru jek tau..well for those yg dh tau citer wat2 jek r yg xtau ek..yg lom tahu n baru nk tahu mcm aku mari sini rapat2 baca tulisan aku untuk kaliini..

yes aku admit ak bknnye penggemar kucing and pernah time zmn sekolah aku benci ngn manusia yg suka sakat aku menggunakan binatang ni..siap ltk dlm laci meja aku..so aku apalagi time tu terus menjerit menjatuhkan meja dan otoman taro eh silap otomatik air mata kua..hahaha..pathetic kn??sesapa yg kenal aku time tu knows how my act bila berdepan dng binatang kesukaan nabi dan isterinye ni...

pastu one fine day ayah aku membantu menyelamatkan anak kucing yg terjatuh dr atap umh jiran sebelah jalan...mengamuk sakan ler memarahi ibu kucing yg beranak kat atap ni..after gave some treatment, that cat mmg xleh berenggang langsung dari umah aku.mungkin terhutang budi kot..then aku menamakannye MOMO..sebab color bulu ye yg colorful sampaikan nampak mcm lukisan bdk2 yg coMOt makanye terjadiklah nama itu...dan dari detik itu ler aku mula memberanikan diri dng kucing..tapi hanya berani dengan MOMO jek..sebabnye she is the very good cat i've ever met!!siyes xtipu..bayangkan time ye da anak2 kita leh lek2 jek amik anak ye tnpa ye berbunyi ek pn..pas2 boleh lak kalo time mkn tu ye mengalah bg kt anak2 ye lu..dah abis ank ye mkn baru r ye pergi mkn..and yg plg best MOMO pandai pilih laki..sebab tu r anak ye sumanye mix persian..sebab bapaknye pure persian..hikhik...

eh cop kat sini aku bkn nk cter psl kucing aku tapi yg aku nk citer ni pasal one of the boarding cat place yg sialan xde hati perut punyer owner!!..even aku bkn cat lovers tp siyes aku xpernah kot tergamak buat dekat kucing macam apa yg mereka claim as cat lover did!!let me tell u the story behind neraka kucing ni..

dengan ayat mukadimah dr setiap website mereka mereka

The Malaysian cat boarding center run by cat lovers that provides 24/7 good care for your cat while you are away.

mereka adalah PETKNODE iaitu cat boarding center yg terletak di damansara damai PJ..dng harga spt tertera di bawah xdela murah mana sampai ko boleh xbg sedikit shelter for them!!hellLuLah..duit yg owner kucing bayar tu ko buat apa??giler kejam btol..


lepas tu time owner cat returned over diorg discovered that their pets had been abandoned for nine straight days without having any food or water and what comes worst is the cats were covered in their own waste!!urghhhh..13ekor dijumpai mati time rescued days and many more are missing..and it is believed almost 100 cats are missing. yang menjadi persoalannye sekarang kenapa tiada tindakan yg diambil ke atas owner petknode tu??sebab yg menjadi mangsa adalah binatang?sebab tu ke?WTH is happening?where is our law??oh yeah..our law only covered for human being jek..yela bayangkan bunuh kucing dengan sengaja hukumannye hanyalah RM400 jek..mmg xde nilai lgsg nyawa binatang ni..hey kemon...kalo kita manusia yg x jaga kebajikan they all sapa lg yg nk diharapkan?sampai ati korg wat kucing kucing camni kan...










kucing2 ni semuanye amanah untuk korg jaga..tp tgoklah cara korg carry the amanah?u guys as a muslim sepatutnye dah tau apa dosa akibat menganiaya binatang ni..sampai ati kn wat camni skali..eish ak nk letak gmbr kucing yg dijumpai mati pn xsampai ati..mmg truk sangat keadaan kucing tu..


kekejaman mereka samapai menganiaya binatang sehingga tahap gaban cenggini..celakalah kamu manusia yg berhati binatang!!!

mereka sudah mohon maaf....


even mereka mtk maaf, personally aku sendiri terpikir untuk membahaskan, kalo dah tau ada kekangan modal n x cukup tenaga kerja kenapa sampai 300 ekor kucing amik utk boarding service?at the very 1st place u guys have to evaluate all those thing before proceed dng bisnes ni..n kekangan modal apa kalo dh sampai 300 ekor org ltk utk boarding service??mereka ltk bknnye dlm masa sehari..sah2 ler kena byr deposit..so duit deposit tu x cukup ke wat beli makan minum kucing2 ni??agak2 ler..then kalo xde tenaga kerja u guys sendiri kena sacrifice sebab korang dah amik amanah dari tuan mereka..pikul amanah yg diberi tu leklok..jng sekadar melepas batuk di tangga...lembu dipegang pada tali manusia dipegang pada janji..tapi kalo jnji xleh tepati manusia apa mcm ni??u guys dealing in bisnes yg melibatkan nyawa bkn boleh buat main2..even nyawa binatang but still makhluk ciptaan tuhan yang maha esa..

so tolonglah.pada mereka2 yg lain yg telah,sedang mahupun merancang untuk bisnes boarding pets service ni pls..pls..pls...consider all those factors involved!!!i am one of millions animals lover is begging u guys to provide a good service..xperlu layanan 5bintang cukup sekadar kebajikan mereka ni terjaga...

~a.d.i.o.s~


otot senyum putus ke apa??

bukanlah nak cakap yg aku ini ramah terlajak..ye aku sendiri admit yg ak ni berlagak sombong tapi perlu diingat hanya bila aku jumpa manusia yg juga berperangai sama..bila aku jumpa jek ngn mereka yg dikenai tp berlagaknye nauzubillah macam ko bwk VW GTI, duduk kt banglo di SIERRAMAS, bershopping hanya di HARRODS, memakai pakaian international designer,accessories design by stuart heitzman dan lain lain lagi..ok kalo ko macam yg aku cakap tu, fine!!!aku pun sedar diri..TAPI ko hanya drive MYVI 2ndhand yg berasa PASSO,duduk umah teres jek kot,pakaian pun ak xpernah tgok yg branded pun masih nk wt muka taik ngn aku??

ye aku sedar diri yg aku hanya owned a VIVA,dok umah teres makayah aku,pakai baju cap passar mellem(pasar malam) tapi perlu ke ko nk berasa gah sampaikan nk pandang xnak aku?oh aku bukanlah lahap sgt..tp apa salahnye bila berjumpa kita bersalam bertego sapa..dats it..ak xmtk peluk cium ko apatah lg duit ko tu..hey i got my OWN money ok??i dont hunger for others!!just show me ur manners!!xkan mk pak x ajar kot???or sebab aku yg muda hanya sethn 2 dari ko ni yg perlu menyembah ko?but hey..i did that and u stil bullshit!!so how?

tu xkira lg kurang ajar ko ngn makayah aku..pretending like not knowing them?oh how rude u r dear...mk ko pn sama jek perangainye..no wonder ler..tp tu dulu time family ak susah sekarang bila mk ko tau i run my own bisnes with the income 5digit n my mom managing it plus bila ayh aku dtg drve keta besar sikit baruler nk bermesra alam kn?tp ok ler tu..standat r tu ada got money got fren, no money no fren...kn?walawey...

so ceritanye disini sebenarnye aku benci dengan manusia hipokrit camni..kiranye nanti bila family ak kembali susah korg kembali perangai lama ke camne ek?tapi lantak ler..ada aku kisah..so this time around let me be the berlagak person...

salah ke kalo aku nk berlagak ngn ko skang ni setelah apa yg ko wat kat family aku???i think i deserve to be as one!!hahaha..

ok stop psl citer tu..ak pn mls nk amik port...skang citer pasal bila keje ko mmg deal ngn manusia...how u should be??

baru2 ni time balik dari kampung ke umah sg buloh, melalui satu toll tu and guess what that toll gate girl is freaking sh8t MASAM!!gilak ah..aku ni nak bayar kat ko...bknnye nak amik dr ko..and sorry me kalo ak mengangap korg ni dah mcm tuut..tapi si tuut tu pun tau say thank u bila dapat duit dr org ramai...

come on bila kita bg service dekat manusia at least layangkan sikit senyuman tu...bkn susah pn..berbanding bila ko wat muka masam ko menggunakan 44 otot muka yg jumlahnye jauh lebih banyak dari 14 otot muka bila ko senyum ok??kalopun xnak cakap terimakasih at least bila ko senyum tu sejuk ler sikit at kami pengeluar duit toll ni..so apa aku wat kt toll gate girl ni bila ak tgok muka macam tahik jeruk??aku pun ucapakan sama sama kononye menganggap yg she said a thank you..and time tu muka ye dah stat berkerut..pastu ak tmbhkn lg sebelum ak tekan pedal minyak dng berkata kalo senyum mesti manis...

ok tu citer kt toll..mmg banyak kali gk r ak sound manusia spt tu...

ni citer salesgirl kt SEMBONIA jusco melaka..ko keje sembonia yunk bkn keje kt butik kecantikan jual mekap!!aduyai..dah ler time ak memilih tu yg si cashier girl tu sibuk nk bermekap kt counter..ak ok kn jek..nasib baik ler ada sorg lg yg bermanis muka...then bila ak nk byr si muka sombong ni ngn muka ketatnye wat keje..marah ak kaco time mekap ko ke?hey its almost 2pm time tu..ko br masuk keje ke camne?tp xleh mekap kt umh ke?bgn lmbt?shit...so akupun dng pantasnye menyound ler lagi...kalo senyum mesti manis kn muka..and she was like what?come again..so aku pn ckp ler..dr td lagi muka taik tgok.."u deal ngn human customer bkn ngn machinery so senyum la sikit..xluak pun otot muka u kalo u senyum" and then she smiling dlm keadaan penuh terpksa..ops sori kalo mulut i lancang yek but u deserve it!

banyak lagi pengalaman camni sbnrnye tp mls lak ak nk type pjg2...kesimpulannye aku cuma nk cakap yg kalo korg keje deal ngn manusia tolong r..tolong senyum..xsusah tau..dari senyuman korg tu watkan at customer spt ak sejuk jek..nk byr pn dng girangnye...tapi kalo korg wt muka tahik jeruk mmg nasib korg r dpt customer mulut lanchang kuning cam aku ni..yes ak outspoken punyer org..xsuka cakap belakang...apa saja yg xpuas at aku akn direct deal..mmg mulut aku jahat sebab kenyataan itu pahit kn??

oh and one more thing kalo dah dpt peluang keje deal ngn org ramai jnglah pulak salah gunakan pekerjaan tu dengan menabur fitnah memburukkan org2 tertentu..perlu ingat yek..akhirat nanti tuhan tanya balik citer pelesu ko tu...

~a.d.i.o.s~


september 2011 replica watch for sales


oh sebelum apa2 ingin aku mengucapkan selamat hari raya kepada semua kaum keluarga,rakan2,blogger2,haters2 dan semua yg mengenali diri ini..mohon maaf ats keterlanjuran kata,keterlebihan bahasa,kekurangan manners dsbg...

so this time kalo da sesapa yg berminat dng replica watches boleh dapatkannye di chickohollic untuk details rega yek...malas nak type banyak2..hehe..just click the links and have ur time genjoice gambar2 replica watches ni...