-->

Daisypath - Anniversary

~S.u.g.a.r.G.l.i.d.e.r~

alolololo..comelnye..ok meh ak bukak mata kau besar2...apa yg comelnye dng binatang di atas?dengan mata bulat hitam yang tersembul,hidung muncung macam tikus mondok..telinga capang cenggitu..apa yg comelnye?cuba cte kat ak..ce cte..ce cte(uwek jolok tekak sendiri!!ak mmg xsuka org ckp camni)...

SUGAR GLIDER (sg) atau ditranslatekn ke malay language bermaksud gula terbang.opsie lupalak my reader ni kebanyakannye mereka yg very fluent in english..kang xpsl2 ada jek yg nk diperbetolkan...eh aku sendiri pun x tau nama binatang ni dlm bahasa melayu..ehehhe..kalo da sesapa yg tau leh r share bersama...

so back to the entry..sg ni if im not mistaken dikategorikan sebagai rodents..and sepengetahuan aku ada 2 jenis color yg avail di MALAYSIA ni utk masa entry ni ditulis..iaitu grey and brown color sg.,diet yeorg ni more to fruits and sometimes u can feed them with small insects as a treats.oh plus suitable pellet for sg r kn..

kata org i repeat KATA ORANG(kang kalo ak xrepeat camni da lak org pepandai cakap aku yg kata) binatang ni kalo nk dibela better bela sepasang..cos they ols hate being left alone..so pada mereka yg katanye xcukup dng masa 24hr per day yg diberi tuhan jng sesekali membela binatang ni...yela mcm kita ler camne ler kan keadaanye kalo kena hidup sendiri..oh sgt ler sunyinye tanpa chit chatting,chilling around and all other stuff...plus hidup kita ni dijadikan tuhan berpasang pasangan...

sesetengah ORANG KATA lagi(oh need to caps lock) bela jek seko as the beginning jng bela sepasang..pulak dah?oh mana 1 ler nk dgr ni...TEPUK DADA tanya selera yer der..and ORANG LAIN yg ckp camni menambah lagi bukan senang nak bela sg ni..so that is why r their advise is bela seko jek.then only bila kita dah leh adapt ngn penjagaan sg tu boleh ler tmbh sekor lagi..yela nemos sekor sg jek busuk2 pun dh RM250..so baru jek bela x smpi seminggu tup2 sg ko dah mati camne?xke rasa cam nyesal jek spent that 250 for nothing?baik ler byr yuran pendaftaran new sem UNIKL MICET(ye xkemana pun belaja kat sini oh a phrase from ORANG LAIN juga) kan..kan...kan??

xkisahlah sg ni mata bulat hitam tersembul, muncung mcm tikus mondok or telinga capang sekalipun,bagi aku mereka tetap comel sbg one of ALLAH creation!!yang penting they ols ni sangat2 ler manjanye...and becos of that aku sangat2 ingin mengetahui tips dan penjagaan lain dr PAKAR SG ni or yg pernah/sedang membela sg ni..i need thos tips urgently as i sgt2 interested to bela sg...xkisah la how much do i need to invest utk bela sg ni.berbekalkan gajiku sebagai HANYA CIKGU TADIKA opsie...hanya PENGUSAHA tadika ni InsyaALLAH aku akn menjaganye dng sebaik2 jagaan..well as u can see at the back of my car 'ANIMALS MATTER TO ME'....

~a.d.i.o.s~

p/s: baik bela binatang ni dr sibuk nk jadi tokey B*** kn?kn?kn?apa kekdahnye ckp cenggitu dpn org ramai???

2 comments:

  1. SG nie lam mlayu dy tupai terbang..tp dy bkn la adek bradek tupai..dy sdare mare adek tiri belah mak dy dgn kangaroo coz dy ade poket mcm kangroo..cme poket kgroo melintang,tp poket dy mnegak..tp lau SG kowg tu xde poket,jgn la plak kowg tebok pwot SG kowg uat poket sndri..itu yg xde poket nme nye jntan...SG ngn tupai nie cme la jiran tetangge je..

    ReplyDelete
  2. oh tupani terbang ek?lor kalo bkn adik bradik ngn tupai napa panggil tupai?np x panggil kangaroo terbang???

    ReplyDelete