-->

Daisypath - Anniversary

black blood tragedy on 4th ramadhan

alahai..i dunno how to interpret my feeling for today!!mungkin tuhan mahu menguji daya keimanan dan kesabaran aku dengan dugaan2 yg extraordinary untuk 4 ramadhan ini..well setelah 4 hari berpuasa hari ni merupakan hari yg aku diuji dengan sepenuhnya oleh DIA pencipta dan pemilik alam sejagat...

flash back...

euuuuuuuuchiiiiiiieuuuuuuuchiiiiii...bunyi joey yg sringkali kedengaran sejak ketiadaan joe sedangkan sebelum ini she very quiet compared to dominant joe..she got a sound but not this long..never this long actually cos everytime she made that sound joe will come near her in a blink!!thats my late joe always did!!ye memang aku sepatutnye menggantikan joe secepat mungkin tapi bila mengenangkan keadaan joey yg masih belum pulih sepenuhnye, aku terpaksa memekakkan telinga dr mereka mereka yg menyuruh aku mencari pengganti joe..its not that i dont want!!its just i am the one who facing all the difficulty that occured starting from joe's death!!terpksa menghadapi saat2 berlakunye sakaratulmaut joe, menghadapi saat2 joey mencari joe, joey yg berubah laku from the very good and tame suggies into crappy one!!!shite..and a few days after joe's death baru r joey kembali pada perangai asal tapi kini tdk lg seaktif dulu..


semasa kehadiran joe dlm sangkar ni (oh sgt berterima kasih terhadap jasa baik ML and her brother menghias this cage) joey sering berebut exercise dlm green plastic wheel tu..and they always like climbing up another just to get theirselves on that wheel..and time tu akn terdengar r bedilan peluru tabur dari mulut aku ni..'tu r time xde org men xnk lak main bila joey nk main baru la ko sibuk2!dah dah..ketepi bagi joey main dulu' oh yes i am a bit pilih kasih punye org..selalu menangkan joey dlm keadaan apa pun..even sebenarnye joe x bersalah pun..hukhuk..pastu terkedek2 r c joe ni naik masuk dlm kitchen glove yg ak sangkutkn dlm cage ye tu...time makan pun camtu gk..cumanye bila dlm cage ni xde ler ak nk halau mereka..cumanye macam dh jadi habit lepas makan masing masing berlengkor (oh pada mereka yg xtau SG ni time yeorg tido yeorg akn roll badan mereka) dalam food bowl mereka tu..so sapa yg bebel lg this time?harusler mis pretty azni ni ha...tapi normally ak hanya akn kejutkn kalo joey dok ats joe if vise versa sorry ber..lu tido jek r dua dua dlm tu..i wont bother..hikhikhik...

tu dulu time mereka masih bersama....

kini the same old catchy cage thing is left empty without having JOEY pun on it!!how i wake up in the middle of nite just to watched an empty space of cage!!well sejak kehilangan joe..joey semakin x aktif..ditambah ngn kesakitan yg ditanggung lagi..she spent lots of her time napping...and it is sad me to the max!!how im hoping for the old joey!!the joey that always do the exercise,glide here n there snacking in the middle of nite etc...tsk..tsk..tsk...miss my joey so much!!!

pada hari kejadian, aku sedang bersiap2 utk ke lab bg menyambung perjalanan Final Year Project(FYP) nye experiment..then time nk wt kua joey tgok ye dh mcm x bermaya...and in a blink ak tuka pakaian utk take her to the nearest clinic in tampin...masa ni aku gmble jek..tawakal supaya ada la clinic treat exotic pet here in tampin..if not ak terpksa rushing to MALIM ler jwbnye..dng ketiadaan RM1 pn dlm my wallet ak trus speeding to that clinic mentioned by my fren(she always brougt her cat..i repeat her CAT!!*dush*)..and praised to god that particular clinic do treat exotic pet..

so arrived at that clinic..took joey barehanded without her bonding bag (left bonding bag at home cos ak btol2 rushing,takut tgok condition ye on that time) and thank god yg vet tu mmg avail..so she gave a quick examine to joey and after explanation to me about joey condition..she do said joey depressed and kurang makan..so that is why she is so weak and i have to give her antibiotic together ngn 1 g meds apa ntah...time tu dlm palotak ni dok mikior brp ler kena 'tekan' ngn doc ni kn...and when she said RM25 i was like what??come again pls...fuhh....*buang peluh didahi*..so ak pn dng muka x malunye...kak(ak xtau vet kita kena pgil doc gk) boleh tgu jap x?sy nk g draw wit dulu ni..wit xde..hehehe...and nasib abik ler vet tu sgt memahami..again i left joey on her hand...

once arrived kt cimb TAMPIN tu and after withdrawn money ak pn rushing r nk g blk clinic td..baru jek nk amik seat belt nk psg tup2 ada lak abangang polis tunggu kat depan..aduyai...tanpa cakap banyak ak disuruh ketepi...oh god...dng muka kerek A.GALAK dalam citer polis tu(alemak xigt tajuk ler) ye mtk ic ngn lesen so ak ni dng humblenye bg ler..and ak ni punyer baik ckp r..sorry pakcik sy nk cpt..baru nk pakai tgok2 pakcik dh tgu kt sini..ye boleh jwb apa kt aku??'amik lesen dulu camne??'pergh ayt ko menusuk ke jantung...amik lesen dulu yela psl nk lepas r ngok!!mmg r kena wt 1 1 n xde bnda yg pksa kita utk rushing time tu..ak ni dah ler nk kejar class lg, joey yg da kt clinic tu lg...pas2 bila tgok ye mmg jenis makan suapnye polis tapi ak ni bkn jnis moneyfeed polis..(hey ak sgup byr saman yg mhl dr bg ko duit haram yg akn ko sara ank bini ko tu ler!! ) so ak pun tanya r dia...pakcik kalo xpakai seat belt bp saman ek?ye boleh jawap apa..ko gi tanya kat balai traffic terdekat brp..eh mmg sia*** r pkck tu kan..so ak masuk hempas pntu n tgu jek ketas saman tu...ye soh ak sign and yes i did signed and i do shout 'sangap sangat elaun raya kn?hambik ler!!mudah2an btol ko dpt elaun raya n boleh shopping ngn ank bini ko dng wit ak tu!!ak mmg suka berzakat pd mereka yg memerlukan!!...anda semua boleh wt camtu tp after received the saman slip yek..kalo x kang sia2 saman korg xde kompaun...

examine fees paid n took joey home..but joey condition become weak and weak..n sharp at 11am the angel came to fly her up to heaven!!she died on my hand and i'll definitely feels her pain to 'leave'..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
~hidung yg dh bertukar kaler dr merah ke putih dlm masa xsampai seminit~

i know that she struggle to live but somehow god love her more than i do..so i buried her dng ditemani adilah my housemate depan rumah sewa kami depan jati diiringi airmata...pergilah yayang andai itu terbaik untukmu,sekiranya hidup lebih menyeksakan yayang, aku redha dng kepergian yayang dan mendoakan semoga yayang berjumpa dan dpt bersama joe di sana.tiada SG lain yg dpt menggantikan yayang dalam hidup aku...u r my first sugar glider and always be the one i loved the most...JOEY RIP on 4/08/2011...

~a.d.i.o.s~

nota kaki: this time entry took me 4days to finish sebab nk amik kekuatan utk tatap gambar yayang and untuk cerita kembali detik2 yayang pergi...

4 comments:

  1. i'm sorry bout your joey. hope you can be strong and put this tragedy behind you :)

    ReplyDelete
  2. you haven't tell about joe's death or did i miss it? did u know wht type of disease they get?

    ReplyDelete
  3. yup..i didnt write anything about joe's death yet..the picture of him is in my camera.and i didnt brought my camera here in melaka..i'll definitely update story about his death..actually they having no particular disease, its just happen because of the ants!!!they ambushed joe and joeys cage!!and attacking my poor SG!!

    ReplyDelete