-->

Daisypath - Anniversary

~N.o.r.a.E.l.e.n.a~

ok ak tau skang ni mmg ramai terkena ngn badi citer ni...
sampaikan ada r one of the surat bantahan being created by whomever prejudice....
tp yela its ur right to do what u think it was rite kn??
ini yg ak copy pasta srt tersebut drp mana ntah kt fb ak...
*******************

NowaKakitangan Kerajaan,
Putrajaya

TV3Sri Pentas,No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya

Tuan,

Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena

Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.

2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.

i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu.

Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?

ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu.

Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, “ah gile mung, patoh pinggang!” Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)

Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, “dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas”….itu je?? harharharharam!!

Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami. Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.

Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!

iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.

Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.

iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.

Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday??

Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess

v) Tak logik punya citer..

Brape lama kawen baru bole ‘bersama’?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth ‘tumbuk sambal’?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia ‘tumbuk sambal’ kan? hahahha…takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay….kahkahkahakha

vi ) kari hangus, nasik hangit.

Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..

vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.

Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati

“tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh”

“owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??”

Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan.

3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis-gadis diluar sana.

Sekian,

“BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA”

( NOWA)Pengerusi,Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
Putrajaya.

*******************
and now dgr lak apa yg aku nk kata kat si penulis ni..
hello....dah nama pn drama swasta
harusler berperanan membuai perasaan manusia2 yg ketandusan kasih sayang dewasa ini..
pergh ayt aku pn dh mcm nk jd ala2 dlm novel gk kn??
n plus this drama is an adaptation from novel..
n for those who still donno the novel title.
it is so called KASIH SUCI terbitan alaf 21..kalo korg g book fair korg masuk kt karangkraf nye booth..mmg confirm jumpa nye r...tp ni novel dh lapuk der...
oh ye balik pd apa yg ak nk katakn to the writer..
come on puan..again this is a drama swasta
so xkn r puan expect ur husband's character nk dijadikan taruhan oleh barisan director yg berkaliber ni(oh sgt tlg mengangkat bakul kot2 r kalo da novel KAU YANG SATU da memana dirctor nk soh ak jd SALINA kn)
pastinye x praktikal kn kalo wtk naive malaysian husband di pertontonkn..
xde sapa r kot nk tgok...
harusler wataknye lebih xkurang mcm watak si seth tan ni td..
pas2 pe la masalahnye kalo dlm drama ni nk bg bunga berkuntum2 pn??
ak yg tgh hagt becinta ni jng kata bekuntum2 sekuntum pn x penah dpt lg dr bf tp da ak ksh??
psl ak tau bnda tu mcm membazir jek bek r ML tu belanja perut comelku dng makanan yg enak2..tp ak still gk leh lyn cter ni..
psl otakku yg matang ni boleh pk r..
tuhan bagi kita akal utk menilai mana yg real n unreal..so LU PIKIRLA SENDIRI...
end of one part...
***********************

so the second part yg aku x berapa nk berkenan ni adalah.....

ye ak admit he's so handsome n bla bla bla..
ditambah lagi dng watak seth tan tu....
oh lagi r menambahkan hensem value ye tu kn..
auuuwwwwww terbeli jiwa seketika...
mmg cannot deny yg dlm nora elena tu he was like someone sent from heaven!!
but reality hell no...
oh cumanye xtau r kn kot2 si HARUN ni dah berubah..
oh sgtlah xleh blah..hows HARUN turn to AARON..
tp boleh r dah nama pun retis...
mcm ak yg x retis ni pun suka guna nama erika kn...
eh pelak ak cte psl ak ni..
ok bebalik cter psl mamat ensem sorg ni...
ye mmg dikenali dng perangai yg sombong n agk belagak r..
but for me its normal r retis singapore cari makan di malaysia they ols mmg akn POYO lebih...
agknye bcos they ols from SINGAPORE kn..
hello singapore jek kot..kecoh mcm from europe...
so aku sgtlah x brp nk bekenan bila ramai terlalu adore dng si aaron ni..
cukup la dng seth tan jek...xperlula sampai kt lua pn korg nk menyanjung puja gk si aaron ni...
cukup2 ler dng citer jek...oh tp yela sapa r ak kn...
apa yg penting mari kita LIKE pages aaron aziz beramai2 sebab pasni ye belakon wtk haris utk movie OMBAK RINDU...
yeay go go go AARON AZIZ...
i'll support u la......

~a.d.i.os~

3 comments:

  1. salam...

    ni mesti baca link dari fb je kan?
    better buka minda, buka mata skit...

    apa kata baca the whole entry bole?

    http://cikgeligeli.blogspot.com/2011/06/surat-terbuka-kepada-tv3-bantahan.html

    lepas tu baca ini pulak

    http://cikgeligeli.blogspot.com/2011/06/mak-jemmah-fehmes-hokkeh.html

    lepas tu diikuti dengan

    http://cikgeligeli.blogspot.com/2011/06/rumusan-untuk-jun-2011.html

    dan kalau rajin, bole ke

    http://www.gua.com.my/hiburan/berita-hangat/Penangan_Bantahan_CikGeliGeli.html

    btw, takde la saya ni bodo kayu sangat tak reti beza realiti ngan drama..hokeyh?

    ReplyDelete
  2. muahaha..budak hingusan..haprak tol bf kau..sekuntum bunga pun tak pernah bagi? kasihan..kasihan...

    tulah..lenkali baca jgn terus jump into conclusion..itulah namanya penulisan kreatif..hehehe..

    ReplyDelete
  3. kepada miss geli..sorry xde ler sy niat pape jek..sj2 jek nk reply..saya tau srt ni hanya rekaan semata2..ye xde niat pun nk anta kt tb..just sharing..so sy pn xde r nk siyes sgt...sorry again if my word offense anyone..
    and to anonymous again it is for fun sebgaimana srt tu punyer tujuan gk...jng ler hemo sgt..apa yg bestnye tentang bunga?sampai haprakkn bf org?no need the sympathy btw...oh ye n thnk for reading my blog anyway...

    ReplyDelete