-->

Daisypath - Anniversary

mati itu pasti part 1

entry kalini nak berkongsi pengalaman kehilangan orang yg disayangi setelah almost 16 yrs melupakan perasaan itu..last feels this way is when im at 9..and now on my 25 perasaan itu hadir kembali setelah perginya arwah Rafhan Hazim Bin Romzi yg baru berusia 7 tahun..

khamis 15/09/2011

'makteh org dh jmpa tempat yg leh bagi contact lense lg murah dr aritu.makteh nk x?tp org xde wit ni' aku bertanya kpd makcik aku menerusi panggilan telefon 'ha.ok r tu long..boleh r..ko amik 15pasang lagi' jwb makteh selepas aku terdengar ye bertanyakan hal itu kpd suaminye..'makteh otw nk blk kg r ni amik brg yg ko kirim aritu' sambung makteh aku lagi..so aku pun tanya la kan ayahcik aku ye da duit x..nak advance wit ye lu..cos ak mmg xcukup ler duit kn nk beli sampai 15pasang!!then aku pun menghantar pesanan ke inbox makteh aku tp xmendapat reply..aku cakap ler kt ayahcik aku makteh ak xreply..'yg ko sms wtpe..kol jek r..kedekut kredit tol!!'ok aku dismash oleh ayahcik aku..so dng senyum kerang nak basi tu ak kol r..eh makteh aku x agkt..so ak tgu r lam 5min cenggitu..tp ye x kol blk..eh ak pelik dah ni..sebab biasanye ye PASTI akan kol balik..so bila ye xkol ak pn mls nk expect lain aku just assume ye xnak..so aku pun heading to nilai untuk cari brg2 kedai pengantin cik dayang aku lak..oh ye cik dayang tu bini kepada ayahcik aku...

dalam kesesakan jalan menuju toll sg besi, nokia tone berbunyi menandakan ada panggilan masuk..'long, ko da tau citer x??' dengan suspennye mak aku punyer mukadimah..pada yg kenal mk aku well u guys knows her best when it comes to story telling part kn??opsie mak bkn mengata tau..cuma hehehehe,.....so back to story again..aku sah2 ler ckp XTAHU...mak aku ckp ler mkteh accident,hazim koma,tulang syirah patah patah...erk...terkedu ler aku time tu...so mk ak ckp yg mereka yakni keluarga mak aku yg berada di klang valley (Sg Buloh/PJ/Shah Alam) akn bertolak balik kampung on that nite..

pendek citer time smpi umah tu aku pun siap bertekak gk ngn mk aku xnak ikut pasal aku da banyak keje lain..ngn lab report lagi,presentation lagi pastu nk kena meeting booking tempat utk ihtifal(convocation bdk tadika aku) lagi..mk ak grk r ngn adk2 nye yg lain tu kol 12 mlm tu...

jumaat 16/09/2011

jam menunjukkan pukul 12.30 pm so aku pun 'ayu ko basuh pinggan,aku masak!' kehidupan sejak bibik balik cuti di indon n mak ak blk kg..yela hanya dengan sekeping roti butterscotch perut ak dh stat bershuffle it..tp tiba2 nokia tone berbunyi n 'long baiklah ko dtg,teruk diorg ni takut apa2 jek nnt ko gk menyesal' mak aku kol gtau kondisi dengan suara yg serak2 sebab menangis..

lepas soal jwb bagai ak pn decide ler nk grk ke KUALA TERENGGANU..yeah man..mmg jauh n yg lagi haru aku x tau jalan..auhhhh shite!tp gmble jek ngn ayu..perjalanan fully sponsored by her and the direction??konon kata GPS hp da tp GPS kepalaotakku ni lagi bagus..gerak dr umah dlm kol 3pm camtu dng perut yg berisi sekeping roti butterscotch pg td..(selera mati sebab terlalu terkejut)and sampai dlm kol 8.30pm kt KT so rest tomorrow baru gerak ke hospital..

sabtu 17/09/2011

pagi gerak ke hospital dng ayahcik aku even time tu belom masa melawat, tp gagahkan diri pergi gk..and sampai2 mmg shocked giler!!
~her pain:syirah di wad kanak2 tingkat 5 while her lil bro di wad ICU tgkt 3.~

thot it was only her lil bro yg critical tp bila tgok dng mata kepala sendiri...erm....sangat2 menyanyat hati..pulak tu her bed mmg sebelah dng nurse nye port so mighta be in highly and fully observation r kan...time ni ye xsedar lagi..baru pas operation kaki masuk 12 bijik skru sebab tulang kakinye terkeluar and pecah tiga..kepala pun kena operate sebab small fracture kt skull...tulang bahu kanan patah..so yes she is in real pain!!and yet she just 9 yrs old kids!!

beza giler muka ye and u can see obviously kepala yg swollen disebakan that small fracture, and i dunno how many stitches are there at her head!its countless!!!oh syirah..kak long x leh tgok syirah macam ni..

tempat yg korang nampak darah tu actually ada lubang sebesar tapak tangan bdk 6thn!!and mmg dalam ok..no wonder doc x simenkan kaki ni..itupun aku perasan sebab nurse wat dressing time aku jaga syirah....and yes airmata keluar macam air paip lps tgok kakinye..sumpah aku x sanggup tengok!!terpksa melarikan diri..dgr syirah jerit lagi ckp..'kaklong sakit'..cos mungkin ye igt aku yg pegang kaki ye time tu..

so bila jam tunjuk time ko 12 ritu and makteh aku offer nk g tgok hazim so aku pun pergiler...

another 1litre tears kua..kesiannye kamu hazim...kaklong x smpi at tgok...dng keadaan kepala yg berbalut,muka n mata bertampal, kedua2 kaki patah..head injury that leads to brain death lagi...oh kalo hazim x koma kaklong xtau ler camne hazimnnye raungan....


yaasin menjadi peneman bibir ibumu sepanjang berada disisimu ketika itu,sesungguhnya ibumu merupakan manusia paling tabah yg pernah kaklong jumpa!!she is real ibu mithali!!

and bila petang tu, makteh soh aku tunggu syirah sebab katanya doktor nak stop kan ubat nak tgok hows hazimnye response after tu..dan doktor tu mtk makteh dok dkt ngn hazim borak2 ngn hazim.tapi dlm kol 4.30 camtu mkteh naik ats blk ngn syifaq(their eldest sister in form 1) n elok jek nampak haziq(2nd brother in standard 4) men game kt hp aku makteh aku pun ckp ler 'abang, adik dah xde awak boleh main game lg?baiklah awk baca yaasin adik dh nk pergi tinggalkan kita'..*dush* terkedu aku dgr makteh dng tenangnye tanpa air mata ckp camtu..so aku pun terus r tanya n makteh ckp hazim dah xde tinggal jantung ye jek berdegup yg lain suma dah turun.and i was like what??pastu mkteh wtpe kt sini??and she said nurse tu soh naik semayang doa banyak2 supaya theres miracle happen..

so time mkteh trun blk tu ak pn trun gk r tgok hazim lg skali sbb masa tghari td xleh tgok dkt2 n boleh masuk 2 org jek tp kalini bila sebut jek nama hazim mmg guard tu lepas jek sebab doc dh bg keizinan soh waris2 hazim dtg tgok ye..mmg ramai kot org kt katilnye n semuanye berlinangan airmata..tp nurse masih x putus arap so she masukkan one kind of ubat and after a min all reading back to normal!!so kami kaum keluarga keep on praying supaya miracle happens!!

naik atas cakap kt pakteh aku tp disebabkan he's a doctor so he knows well kondisi anak ye tu..and ye dengan gelengan kepala cakap, mmg xde harapan sebab kecederaan yg dialami tu mengakibatkan salur pernafasan hazim blocked so hazim mmg bernafas menggunakan machine jek..he is totally depending on that machine..'sebab tu pakteh malas dah nak tgok adik'...ok aku paham perasaan ye..tanpa sedar, airmata syirah mengalir keluar even time tu syirah belum sedarkan diri..aku sangat terkejut bila airmata tu sampai dipipinye,mungkin dia dengar setiap butir bicara dari kami....

ahad 18/09/2011~perginya RAFHAN HAZIM ROMZI

bgn2 pg tros kol mkteh tanya camne hazim n makteh kata xde pape dah..tunggu masa jek..jap2 g pergilah dia..dari mamai terus terbukak bijik mata n trus gtau suma family yg da dlm umah tu..n xlama lps ak ltk phone, pksu kol ckp hazim dah pergi...

rupanye hazim pergi selang beberp minit slps perbualan aku dan makteh..rasa simpati yg sangat tinggi kat makteh sebab mengenangkan camne la nk hndle...jenazah perlu diuruskan untuk pengebumian di Setiu tapi anak yg sorang lagi perlukan sokongan ibunya di hospital KT...and aku berkorban utk menggalas tanggungjwab itu...baliklah makteh uruskan pengebumian hazim, syirah kak long jg.mkteh jng riso..

tp aku lak yg riso bila melihat keadaan syirah dah berbeza dr semalam, ye mula merepek bkn2 meracau x tentu hala n yg klimaks wt aku cuak bila ye da menyebut, 'azim,syirah x buat..azim pergilah syirah xnak ikut..pergilah' and yg lagi cuak bila ye ckp 'kang kalo syirah mati kang baru tau'..ntah camne ak manage utk jaga syirah n after 3days without eating anything, she ate bubur yg akun ayu belikan pg tu..n ye mtk nk air vitagen epal pulak...ah sudah mana mau carik ni..nasib ler ada tengku aishah hanisah a fren since diploma di micet dulu..n ye siap ugut pak guard tu sebab time ye anta tu lom visiting hour lagi 'kalo ye xsempat rasa air ni saya salahkan awk' wah gitu...so masukkan ubat yg kena bagi kt syirah dlm vitagen tu n bagi ye minum...alhamdullillah abis ler 5 botol vitagen, sedikit bubur nasi and sedikit sangat puding time aku jaga syirah..

to be continued...

4 comments:

  1. hehhhhh esok ade test, tapi i baca cerita ni kan kak azni, leleh la. egat kat arwah adek. hooooo. please no one litre tears.

    mak teh sangat sabar. alhamdulillah. sebab i just experience how my mom takleh terima adek pergi waktu tu. :)

    ReplyDelete
  2. ha?adik ko pun da yg meninggal??xtau pun..sakit apa?bila?

    yes makteh mmg seorg yg tabah..

    ReplyDelete
  3. speechless.... i wish I could be there to attend to syirah but i got a baby in hand...baru tau citer sebenar on your side, i wanna write an entry about this too soon, i takes a courage to do so....

    ReplyDelete
  4. it takes loads of courage to do so!!to be continue until have another guts to write!!airmata bercurahan tuhan jek tau time ni..tu yg ayt xleh full serius..sebab nk control air mata!!looking forward to read on ur side lak..sebab org xde time urusan funeral nye...

    ReplyDelete