-->

Daisypath - Anniversary

lost in loss

how was i supposed to know the feels buried deep inside her heart when i wasnt have one??it is easy to say be strong,life must goes on,u got the gut and bla bla bla...but only god knows what lies within!!everytime i bumped her and having a chit chatting theres always sumthing out from her words related to him...erm kalo adik ada ni dia mmg suka ni, erm kalo adik ada ni mmg sakanlah dia and everything is about adik..adik..n adik...and when it comes to it, cat got my tongue!!i was like silencio person out of sudden after bullets of words coming out!!xtau apa yg perlu utk replied...totally silent!!

and just know she uploaded her son's grave and it was like bring all those tears out!!


recently, went to setiu by flight...makteh amik aku kat airport and way back to her house ye behenti beli ikan and all those lauk pauk..well said, makteh aku ni kalo ada tetamu memang ye xkan menang tangan di dapur menyediakan perlbagai juadah walaupun pd dasarnye she aint eat any!!sejak her lost mmg berat ye pun turun cos she losing her appetite..so aku ni pun time makteh nk beli tu ngan gatalnye gi cakap pasal ketam..yela mana ler aku ni nak tau kn??lagipun a day before aku board tu aku gi ler pasar malam and si ayu ler dok soh aku masak ketam bagai..tp end up kami x beli pun ketam tu..tu yg ak sj2 sebut jek psl ketam..tgok2 makteh aku beli and for uncounted time she said.erm arwah adik ni suka sangatlah ketam ni..then mata ye pun mula ler tuka to kaler red...aku yg dok di back seat ni terdiam seribu bahasa ler..yela x psl2 aku ni mengingatkan makteh pasal arwah..urgh..me?bad!!

then sampai kat umah makteh another sad story happen...she shows me the very last hazim's artwork yg pada asalnye memang dng penuh semangat nak tunjuk kat kakak syifaq dia..


sebab katanya makteh, kakak syifaq ye yg ajar color blocking tu..so after win third place dlm coloring contest tu nak tunjuklah kat kakak shifaq hasilnye tp....makteh citer lagi masa hari hazim menang contest tu dr jauh dah nampak ye dok bawak hamper tp mukanya xde keceriaan pun spt yg selalu kalo ye menang pape...then hamper tu pulak ye buka semua n letak dlm bekas nak kongsi ngn abg n kakak2 ye..sampai makteh aku cakap xyah buka la dik, nnt masuk angin..and citer selanjutnye aku x bp dgr sebab yg sebenarnye masa makteh citer tu ak dok thn air mata jek ni..yela makteh dh berlinang so i dont wanna be an additive to it..hold it to the last azni!!mmg x sanggup nak dengar citer psl tu...sedih kot...bayangkanlah dengan harapan yg menggunung nak tunjuk hasil kemenangan tp....makteh pun time ni mmg dah xleh tahan dah airmata dia..so her tears burst out for uncounted time!!!aku tahu yang makteh sedaya upaya menahan air mata dari gugur tp hati seorang wanita bila tiada apa lagi yg boleh diperkatakan, tears talk!!!

pastu masa kat umah awa lak..tengah makteh aku dok 'interview' adam aqil anak maksu aku yang hanya muda sethn dr arwah hazim n shares lots of same interest and their appearance pun look a like...mak aku meluru masuk dalam bilik dengan air mata yg bergelinangan...aku yg time tu wat apa ntah terkejut siput ler kan..eh mak asal nangis??tanya aku kat mak..'mak xleh tengok, ramai ramai tapi hazim xde' jawab emak dalam airmata yg makin laju mengalir..

dan masa aku keluar, ak ternampak makteh aku sedang peluk cium aqil dalam linangan air mata..mungkin bagi makteh itu salah satu cara bagi dia melepaskan rasa rindu terhadap arwah..and mungkin setiap kali dia pandang aqil, ingatan dia terhadap arwah semakin kuat..setiap kali ye balik kampung n jumpa aqil ye akn peluk cium aqil...dan yg paling aku perasan adalah bila makteh cakap kat aqil napa pakai baju besar sangat nanti makteh bagi baju hazim ye...oh dan betapa airmata makteh mengalir deras...dan malam tu mungkin juga makteh tidur dengan airmata dan rindu yg x terungkai...

"Hari ini genap 100 hari pulangnya anakanda bongsu ku yang tercinta-Rafhan Hazim bin Romzi.Dan 100 hari itu jugalah merupakan hari penuh dengan linangan airmata tanda lara jiwa seorang ibu yang terpasung oleh kerinduan yang sarat..Walaupun kesedihan itu hanya memadamkan api motivasi,membunuh roh semangat dan membekukan jiwa namun hati ini masih terus merintih..Semoga kekuatan dan ketabahan itu akan datang jua akhirnya..Insyallah. Semoga dicucuri rahmat ke atasnya dan Jannah persinggahan abadinya..Al-Fatihah.." ~ RAKIAH RAMLI aka MAKTEH

~kasihnya ibu membawa ke syurga~

7 comments:

  1. sob sob sob... hati seorang ibu sukar di mengertikan, time won't heal... bila ia citer pasai Hazim makdak mesti tatau nak cakap apa balik... diam je lah baik kot walau terasa peritnya....

    *anyway...nice new blog, cumain gambo ko yg ala2 berlari pakai serba hitam tu scary lah long.. cam ala2 hantu penanggal jewk...serrremmm... ko photoshop kew?

    ReplyDelete
  2. tu x berlari r..angin yg bertiup..skali skala letak mode scary ok gk..photoshop ler apa lg...dok usha2 skin blog mcm x bp nk menarik..so wt r sdr...tp ni temporary jek..mau tuka lg nnt...

    ReplyDelete
  3. oh ye btw..org pn wat benda sama...sebab x reti nk reply pe bila mkteh citer pasal hazim..

    ReplyDelete
  4. sangat sedih... moga kak yah tabah...memang susah nak terima kehilangan orang yang tersayang...(tengah nangis ni...)

    ReplyDelete
  5. huhuhuhu....ko suke wat aku nangis tau!
    btw, leh dh tukar background lain sbb agk sakit mata pulak nak bace entri2 ko yg bes2 ni..huhu

    ReplyDelete
  6. eh ak wat ko nangis?erm...salah ni..ak hanya menulis..ko yg membaca...hukhuk...

    ReplyDelete