-->

Daisypath - Anniversary

rolled chicken cheese

Rasanya macam blog ni perlu ditukar nama lak..hikhik...dari 'a tale of me' ke 'diary recipe seorang surirumah' huahuahua....opsss not surirumah la...most likely DOMESTIC ENGINEER hikhik...sia sia la aku ni belajar engineering... ;-)

Before we jump to the recipe aku nak bercerita atau lebih kepada nak meluahkan isi hatiku ini...ok lets start the story macam ni, bila orang tanya aku 'U keje apa je la skang ni?' and without any delay or without waiting for my wise reply soalan itu dijawab dengan sendirinya 'jadi surirumah tangga jek la kan?'.....DUSH!! rasa terhentak seketika..plus some more, 'takpelah, gaji husband more than enough untuk u all berdua kan?' ok now u sound like i am miss pisau cukur! double the DUSH! well u might not seing me as a any other stereotype career women, keluar rumah kol 8am balik rumah kol 5pm, but believe me i do have a job! yes mungkin tak nampak di mata kasar sebab aku tak masuk opis..but....come think well a while, zaman skang ni kalo husband jek keje and bini dok rumah semata, u wont get a life as u wish unless your husband made more than 20k monthly which is not my husband yet aku tetap bersyukur sebab he makes more than any other newcomer did! ;-) 

Yes aku admit yang aku ni seorang 'berkerak besar' yang mendambakan kehidupan mewah mengelilingi dunia, wearing international designer brands, driving exclusively continental car, using highly new tech gadjet and so on....jadi dimana sebagai seorang isteri yang ada cita cita nak masuk jannah makanya aku tak nak menyusahkan suami ku dengan memenuhi kehendak duniawi wifeynya ini...so indeed i have to make my own income kan?walaupun aku sering jugak menarah akaun husband ku ini mengaku siap siap...hikhik *andaikata MHS (MLS changed to MHS) terbaca* tehee.....

Jadinya walaupun tak la dapat ku menjawab direct kepada si penanya penanya soalan biarlah ku jawab disini sahaja, saya merupakan pemilik tadika yang bekerja dari rumah memantau segala usaha murni all my teachers and waiting for something magical happen! wait and see :-) *BigSmile for that* or in other words i am businesswoman! im earning something and spending from my own account for my own kerak besar! now can we move to other Qs???? oh ye tapi apa salah ke kalau jadi HOUSEWIFE ni? erm...rasanya pahala yg paling besar buat mereka yg dipanggil isteri adalah mereka yg menjadi HOUSEWIFE! sebab apa aku cakap pahala besar?sebab kurangnya dosa dikelilingi jantina berlainan jenis yg mana mungkin dalam sedar atau tidak kita akan terlepas laku dan malaikat kiri dan kanan yang setia mencatit every little thing we did! oh tapi selagi mana tiada mesyuarat tingkap diadakan ler...hikhik...and aku sangat kagum dengan semua housewives sebab mereka lebih bijak merencana masa hadapan family! and how they make their time management valuable! walllaaaaaaa~

ok berbalik pada entry yang berkaitan, jadinya sebagai Domestic Engineer opssss bekerja sendiri, i have plenty of time di rumah...habis wat documentation *ok tipu!xpernah habis pun* dah boring boring pinau mata ngadap lappy aku wat kerja menjahit pulak (well being as a housewife i have to be creative more than ever!) so perut pun dah lapar and AFC/FoodNetwrok channel pun seems not working dah, aku pun menjengah ke #azniazizankitchen my own small heavenly kitchen! and searching bahan bahan binaan yang ada dalam fridge SAMSENG ku lantas IDEA shine like a diamond! so here it is...my very own azniazizan version Rolled Chicken Cheese!

ihsan dari instagram azniazizan
 Kunun Kunun nak ber Vlog bagai miss azni ni tapi sapa la yang boleh dihambakan untuk memegang camera merakam segala...dulu kalo si cantik Reaitsu Rda ada boleh lah jadi tukang hambik gambonya macam previous previous previous entry pasal BEEF FOLDOVER...oh jangan sedey2 la azni wey...kemon orang taknak dengar kau membebel dah...recipe please???!!!

dada ayam di potong style butterfly, let one side lebih tebal dari another..and yes lapik plastik ye supaya mudah untuk di tekan tekan oleh roller *kalo xde roller batu lesung pun boleh*

bila dah di rolled kasik lebih luas surface area nye korang kasik tabur la daun sup/bawang sedikit oyster mushroom yg dicencang atau segala macam veges yg korang prefer and of cos the CHEESE..time ni aku guna parmesan cheese tapi nk guna mozarella pun ok gak n nk yg lg best gunala bleu cheese! confirm terangkat!
then korang rolled over and cucuk kan dengan lidi sate yang dipotong supaya ayam tu tak terleraikan.then korang goreng sekejap just simmering untuk memberikan kaler keperangan yang cantik keatas dada ayam tersebut..sekejap jek yek...jng sampai masak terus!


crucial part after frying adalah this part! guna oven dengan suhu yang low and let it be in for 3-5min only! and your dish are ready to eat!


ok part yang crucial tu kalo taknak wat pun xper tapi sebab aku nak bagi effect yang poyo kat cheese so ak masukkan gak dalam microwave pemberian my sweet and lovely teacher oh bkn teacher dah, i considered her as my sister! the one yang sangat sangat setia dengan Tadika Prima Pristana and i just donno how i am going thru without her! puan Syatina Rosli ....thank you dear...your microwave was always be my saviour! love u sis!

So thats it for this time...hope korang enjoy the recipe and semoga berjumpa lagila di kendian hari...kalo suka baca blog picisan yang tak mendatangkan duit ni bolehlah jadi registered follower ye..takkan silent reader jek kot!ahaks ;-)

No comments:

Post a Comment