-->

Daisypath - Anniversary

indonesian sambal belacan

Bila makan nasi panas panas lepastu dengan adanya sambal belacan pastinya selera akan naik mencanak canak...nak nak lagi kalo sambal belacan tu umphhhhh...so sambal belacan ni sendiri ada macam macam rasa...well lain orang lain la air tangannya.

Jadinya untuk entry kalini sepatutnya dah update lama tapi memang sejak dapat tok laki ni penulis sangatlah malas nak hadap blog picisan pinggir layu di tepi ni...tapi ku gagahkan juga sebab mengenangkan janji janji yang ditaburi kepada beberapa orang teman..*boleh x nak wat vlog jek lepas ni untuk entry recipe?* ahaks ;-)

So back to the recipe, resep*indonesian slanga* kalini aku dapat dari pembantu rumah kami iaitu mbak ersi...xsangka lak ye boleh wat sambal yg sodap camni...ktorang taktau nama sebenar resep ni tp mbak ersi sendiri bilangin kalo dipanggil sambal indon pun bisa...disebabkan ianya menggunakan belacan jadinya kutambahkan sambal belacan indonesia...so here it goes...Untuk easy understanding aku jadikan ianya resep bergambar, step by step with pictures.

Our raw ingredients:
  1. Bawang merah/shallots
  2. Bawang putih/garlic
  3. Cili padi/thai chillies
  4. Tomato

And of cos the secret weapon kita BELACAN/shrimp paste

And now semua bahan bahan yang ditunjukkan di atas digoreng sempurna dengan level of oil is equal dengan level bahan2...oh ye lupa nak bagitau bahan bahan tersebut hendaklak dikupas dan dipotong kecuali cili api tersebut.

And dont forget to add the belacan skali harung.kiranya goreng dng belacan tu sekali.yes the belacan will hancur so careful ler...masa angkat tu make sure angkat sekali dengan belacan tersebut...

So lepas jek korang toskan bahan bahan menggunakan penapis yang sesuai,bolehlah korang blend it well...nak sedap jangan guna blender...tumbuk pakai lesung...kalo malas macam aku silala guna blender tp words of caution, hasil tumbuk ngan blend sangatlah lain!sambal yang originally made by mbak ersi memang lebih sedap berbanding yang aku wat...eh jangan lupa add some gula salt time ni secukup rasa kalo x cukup gak lagi rasanya gunalah penambah perasa..hakhak..siyes talk indonesian maid memang sangat suka guna tok aji.goreng telur mata pun letak tok aji ni..sigh~~~~and sebab tu r kot yang akunya version tak sesedap mbak ersi punya sebab aku tak reti bajet guna tok aji.kalo letak lebih kang mau berbuih mulut tapi kalo kurang kang pelik pulak so to play safe aku x letak langsung!hahaha puas ati den!*oh tapi kalo kalo kalo mbak ersi curik curik letak aku xtau r*

So tadaaaaaa....nila rupa bentuk sambal belacan indonesia...
we often eat this with steamboat chuchuk chuchuk version homemade...tapi dapat makan ngan nasi panas pun terangkat yawwww...rasanya lebih kurang macam sambal ayam penyet ap tapi definitely lebih sedap lagi sebab hasil air tangan sendiri...so apa lagi ayuh kita mengoogle di dapur and try ler sambal ini...memang gua tak tipu sambal ni memang sedap betol!yang tak makan pedas pun boleh menambah sambal ni tau...selamat mencuba try test yawwwlllll!

No comments:

Post a Comment