-->

Daisypath - Anniversary

Ramadhan's Homemade Cooking

amboi cik azni sejak dua menjak ni rajin pulak nk update blog...hikhik...tetiba jek datang rajing mengemas blog kan...

siyes talk aku bukanlah hebat dalam bidang masakan dan ak pn sebenarnye xdela suka sangat memasak bahkan aku sangat malas memasak..tp mengenangkan bulan puasa ni ak menjadi fulltime housesister dengan keadaan adik beradik yg ditinggalkan oleh ibubapa demi mencari sesuap rezki bg kami adik beradik dan tanggungjawab sebagai seorang 'KAKLONG' so tpksa la ak hadap di dapur..and then bila cik azni berkongpu didapur inilah hasilnye....

first day puasa nila hasilnye...TOMYAM POKTEK, TELO DADAR, KAILAN IKAN MASIN, TEMPOYAK, IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA, SAMBAL BILIS seta ulam ulaman...


Puasa ke2 pulak nila hasilnye: Bawal berasa rasa, BendiRadishCarrot bersambal, Terubuk Goreng n fresh timun

Puasa ke4: Ayam Goreng Berempah, Asam Pedas Terubuk dan Kang Kong Goreng Belacan
lepas tu aku terpksa berpuasa di Melaka jdnye tiada lg kongfu di dapur....hukhuk...tp semalam balik berbuka n maklang koling soh buka dirumahnye..etceli ye dah soh sekian lama tp mengenangkan weekdays kan adik2 aku susah la tadika budak dok blk lambat jek so kami pergi ler serang rumahnye semalam...so the hasil was.... 




Tomyam Steamboat

LaiciKang terkangkang..hehehee...lain2 gambo terlupa la pulak mau snap..heh!

dan pada harini ak mmg terasa dan sangatlah teringinnye mau makan trifle...so semalam dah siap2 beli barang2 and harini ku terjah dapur mak jemah..eh silap dapur mak aku ler...mahap mak..org gurau2 jek..tehee!


Trifle Meriah Cik Azni Jelita
meriah kan??terlebih buah pulak...hikhik...nak resipi yek??ok jng riso cik azni jelita mmg x kodokut ngn resipinye..so here it is...

Bahan-Bahan:

Mixed Cocktail Fruit
Swiss Roll 2 paket
tepung custard
cucu eh silap susu cair *malas nak delete*
garam
gula
jeli (beli jek yg nona punya)
stoberi
kiwi atau ikut suka anak tekak korang ler...

Cara-cara:

potong kek lapis eh silap kek gulung tu nipis x sangat
then susun atas bekas kaca PYREks korang  (ok bekas kaca jek) rapat rapat ye!
basahkan kek korang dengan air fruit cocktail tu sikit2 jek ..
pastu masak custard (3sudu custard setin susucair halftin air garam secubit gula 3scoop)
tuang custard yg dah likat keatas susunan kek korang tu..
then letak ler fruit coktail tu kat atas ye
pastu korang sejukkan lam peti ais bukan peti simpanan
pastu korang masak ler jeli ikut arahan kat belakang kotak tu
pastu agk2 dah mcm rata tu korang pour jek the jeli atas trifle tu..
susun atur leklok ikut kekretipan korang....mcm aku???huh!

SELAMAT MENCHOBA...

No comments:

Post a Comment