-->

Daisypath - Anniversary

chicken pox??

fuh...fuh...uhuk.uhuk...oh bersawang dah ha blog aku ni ha..opps...mmg r bersawang dh nama pn laman sesawang..kn?kn??hikhik..after a few days  months didnt jotted anything inside so here i go again...cumanya mungkin this time around sometimes yg bermanfaat untuk semua ye..well for those yg mmg dah aware its ok..u may leave this page this instant...i dont need another stalker here!!i am very pleased if u could get lost!!tapi pada mereka yg nak menambahkan ilmu..u may proceed...

timbulnya idea utk hupdate pasal benda ni adalah kerana sekarang ni mmg musim benda ni merebak..yela my kindy di sg buloh >5 students and 1 teacher affected!!and pastu tgk lak kat wall ramai post pasal anak2 mereka terkena viral ni...

back view of chicken pox rashes 
aku malas nak terangkan pasal how chicken pox ni may exist cos u can check it out at wiki without any hesitation..or else u could directly ask pakcik GOOGLE kn??so aku cuma nak ceritakan the truth story behind it..cos aku aware that x semua adult yg dh kena menatang ni and knows how to deals with it...for me, aku infected by this contagious illness time aku form 2 or in exact age 14yr eh silap..bkn time form 2 la..time form 1 lagi..umo 13thn...wah muda gitew..muda x muda sgt la..by that age u r considered as adult for this viral so the impact are quiet 'cantik'...huahuahau..

and lets the story begin.....

dijangkiti semasa usiaku belum pun menginjak 13thn jika dikira pada bulan...dan menerima baton chicken pox ni dari adik aku yg memperolehinye semasa melawat cousin kami di Balakong...dayyummmm...bknnye bwk balik duit ke pizza sutir ke nasi ayam sebungkus ke aku ni..bawak balik oh man~~~~disease yg sgt hazab ok....


old people said, better ko kena time baby adalah sangat betul!!tiada yg betul melainkan yg betul betul belaka...and the older ur age the hazab u get!!siyesly!!cos at my time ada 3 peringkat usia yg terkena..my adik2 yg boleh considered as toddlers, aku sebagai teenagers and my uncle as an adult...so yg menangung derita sengsara melebihi kami adik beradik haruslah dan semestinyalah my uncle tu..hazab der..adik2 aku yg kena tu x de r banyak sangat kua...time tengah merodok dibahagian muka mmg nk cuci muka pun just pegang pipe hose tu n talakn kat muka jek..nk pegang gonyoh macam biasa buat??mmg x!!geli kot..rasa muka bijik2..ewww...yela org dh biasa kulit mulus tuslus  ni kan??huahuahuah~~pastu bila yg naik kt muka mmg defnitely tahan dari garu even gatal nk mampus cos takut the scar!!tapi kalo kt kepala mmg sedap r tgn mengutis kn??rasa mcm heaven calls!!siyes..kiranya apa yg xboleh wt kt muka kita kasik pelepas kt kepala..even kt tgn pn x brani gk kn...hikhik..sayang kulit beb...kat kepala sah2 org x npk..ko free hair pn ada rambut tutup..kn??kn??

and then time kena benda alah ni ko haruslah pantang (well in this case bukan pantang tengok yek!).pantang ye sepantang pantang pantanganye..sebab apa?sebab nak kembalikan kecantikan kulit ko n utk ko memendekkan jangka masa hazab sengsara u ols semua...so here some tips that i think u guys should know and aware off!


  1. elakkan makan kicap..this one utk avoid ur scar darken..siyes talk kalo ko mmg xleh makan/putus selera xde kicap go ahead..suits urself and see whats happened next!!
  2. kpd ibu2 yg memiliki anak2 yg kena bendalah ni sila dan silalah avoid dari masak benda yg bergoreng especially ikan goren or something that need to be deep fried..sebabnya anak korang mmg akn gatal x henggat dunia..ni bkn kata serumah jek, even kalo rumah sebelah yg goreng pun anak2 u ols pasti sentap gak cos this is happened to me!!jiran sebelah goreng ikan aku yg tengah syiok lyn tb tetiba gatal..terpksa la my dad bawak kami ke tasik shah alam...hikhik...sonok gk memalam hirup udara tasik..gara2 gatal xtahan kn??
  3. it is not deep fried jek tp avoid makan seafood berhampiran mereka yg sedang menderita ni..pergh kesannya mmg hebat beb..time tu adik n ayah aku mkn ketam kt lua umah kot tp ak yg dok living hall ni tetiba rasa gatal nak mamp0$..tengok2 ye mereka dengan asik lahapnye makan ketam..hoih..azab der~kalo teringin gk nk mkn sampai kalo x dapat rasa mcm nk bunuh diri pastikan jarak anda n pesakit adalah dlm lingkungan 10m away!tp tolong r kesian kt yeorg ni...
  4. kepada pesakit..jng sekali2 nak main hujan!!kena setitik air hujan hazab ye sampai ke malam der..eventho korg rasa yg campakannye tu dh hampir mengering....xyah nk rasa2 la..kalo sanggup tanggung hazab dipersilakan...
  5. untuk menghilangkan chicken pox dng cepat yakni dlm erti kata lain nak bagi ye kua banyak2 terus supaya korg x hazab lelama consume la ayaq nyior...air kelapa!tp pastikan jng makan ubat clinic/hospital..
  6. oh lupalak nemos...first thing first kalo agk2 korgnye chicken tu lambat sgt nk pox korg kena cari ibunye..ye ibunye nemos..mcmana nk cari ibunye?korg kena usha r bdn korg sendiri xkan ak lak nk usha kan...cari rashes yg memula tumbuh and then korg pox kn la ianya..nescaya besok poxes lain akn muncul...
aku rasa sekian jek kot tips dari pengalaman hazab sengsara aku sendiri..agk2 nemos out there yg lagik hebak sila sila la share di ruangan comment yg disediakan...tapi WORDS OF CAUTION kegatalan penyakit ni x dapat dilafazkan dng kata2..sesungguhnyegatal kena bendalah ni lebih gatal dari korg nk kawin!!hikhik....sehingga aku ada idea untuk dicetuskan lagi...daaaaaaaaaaaaaa

~a.d.i.o.s~


















5 comments:

  1. Bagus tips ni. Actually,i belum kene lg. takot gak. siyesly takot baby kene. tp,pasrah je la. mmg akan kene kan? huhihuhihaha (aku xtau la nak ketawa ke nanges ke santap ke) ape2 je la. =)

    ReplyDelete
  2. oh x kena lagi ke?erm...jng samppai terkena cos at our age ni kalo kena mmg hazab ler eyda wei..utk ank ko better kena time baby ni..rashes ye x setruk dh dewasa..siyes...

    ReplyDelete
  3. tp kecian pulak klu tgk Adam kene pox ni..semestinya nanges je la.dan sudah tentu mak nye turut serta menanges tgk anak nye begitu. huhu..

    ReplyDelete
  4. kesian mmg r kesian..tp kena pk in the future pulak r yang...tkt kang kalo adam kena ngn mama2 ye kena skali..kalo 2 2 kena mmg jammed...

    ReplyDelete
  5. Papa nye la yang jammed. haha =)
    Balik kg la jawabnye. sbb adik2 ipar baru jgk la kene. tahun lepas bulan 12.

    ReplyDelete