-->

Daisypath - Anniversary

M.O.D.E.::.cooking!!!

hello semua...cewah kunun mcm ramai jek yg follow aknye blog..padahal erm..xkisah la nemo...yg pentingnye sendiri tulis sendiri bace(kiranye utk kepuasan diri sendiri or aka selfish)..mlm ni tetiba jek mud nk masak singah...xcelli lama dh nk try to cook westernian ni...ritu time ke tesco da r hangkut sum of the things need utk wat steak...kununye setelah dibelanja my prince kt TGI kan..so i sorta thing that i can make it own my own...tp mengenangkan(eh btol ke i spell ni??)beef yg xdpt2 so x de r terjadinye lg my steak..think mighta b on next n3 kot..i'allah...so back to the topic...bila time mud nk msk ni tgh mencanak sementelah ak melihatkn shrimp yg kt cafeworld ak pn menerjah le ke dapur mak den tu ha..kebek punyer kebek jmpa r nemo udang yg x sbrp nk bsr tu..cukup r for the 1st trial...alamak.den lupa ler nk amik gambo time msk td..cait!!tau2 je dah siap..so agk2 da x sesapa nk recipe udang yg kunamakan 'udang terjah' ni..x kisah r nemo...ak nak bagi gak..sapa2 yg xnak jangan tengok!!

recipe utk UDANG TERJAH!!

bhn-bhn untuk marinated the udang ye:

  • seberapa byk udang yg nemo ada(ko buang le kulit n headnye ye tp bkn dlm tong sampah kedalam periuk untuk merebus sayur2 pilihan hati)
  • olive oil(ni kalo xde ko pakai r myk pe yg ko da)
  • lemon juice(ala kalo xde lemon ko perah je la limo nipis nemo)
  • oregano(ni ak men letak jek sebab terjmpa dlm kabinet mk ku)
  • pepper(xksh black or white cos i put both!!)
  • garam ikut suka tekak ko
  • lastly chilli powder(yg ni ak guna babas jek nemo pasalnye mak aknye)
  • lupalak tentang sayur pilihan(ak guna baby corn n brocoll).ok yang ni xyah r ko rajin nk marinate yek...

cara-caranye:
  • utk marinate the udang tu korg campur jek udang tu dng bhn yg disebut2 diatas kecuali part sayur pilihan ye..pas2 ketepikan..
  • pas tu ko rebuih la kulit udang td ngn air secukup rasa ko.
  • agak2 ianye sudah mendidih baru ko masukkn sayur pilihan hati. iya nemo ko jng nk rajin kuakan kulit n head udang tu ye...rebus sajer ianya skali dng sayur2 tersebut.
  • then tmbhkn la garam n olive oil pun ikut suka rasa ko...let it b a while before kuakan and basuhkan ianya dng air mengalir so that the sayur will stop cooking itself...ketepikan.ok time ni korg nk buang the head n kulit udang tu sukati r..
  • menggunakan periuk yg sama(ak ni mls nk bykkn bekas kt dapur..malas nk membasuh sbnrnye) ko tuang a few droplets of olive oil into the periuk
  • then ko campak r udang yg telah di marinated sebentar tadi ke dalam periuk tersebut..berserta dng airnye kerana air tersebut boleh la dijdkn sbg pencicah..
  • utk tmbh perisa ko tmbh r gula sikit..igt ye..sikit shj krn udang ni mmg sudah manis....
  • walla!!ur udang terjah sudah siap utk dihidang....
inilah hasilnye setelah setengah jam i berada di my mom's kitchen..UDANG TERJAH!!

well..masak kemen r setengah jam..hidang x smpi 10min k dh setle...disetlekan oleh ayahku n adik kecikku iaitu aisha!!erm mmg sedap r tu..(my dad ni xsdp pn kalo dh nama anknye msk abis gk tnpa byk komen)tp biasa r nemo..ak nye masakan mmg 1st time sedap..yg 2nd time...erm...tambah2 r sdapnye!!huahua..yela recipe byk tetinggal..kalo dah nama pn recipe terjah ni mmg xde maknaye r ak nk hengat!!so slmt menchoba r ye!!!

muaxxx!!!
azni azizan
meja komputer bilik blkg cemara 2...

No comments:

Post a Comment